четвер, 28 травня 2020 07:20

Українці вважають Кучму найкращим президентом

 

20% українців найкращим президентом в історії країни вважають Леоніда Кучму. 16% таким називають Володимира Зеленського, 13 — Леоніда Кравчука, 12 — Пет­ра Порошенка. Президента-втікача Віктора Януковича обрали на цю позицію 9% опитаних. Віктора Ющенка — 6%.

14% сказали, що жоден із керівників держави не був найкращим. 10% — не змогли відповісти.

Опитування провела соціологічна група "Рейтинг" 12–13 травня в усіх областях, окрім тимчасово окупованих Російською Федерацією територій. Участь взяли 3 тисячі українців від 18 років. Похибка становить не вище 1,8%.

— Леонід Кравчук мирно передав владу. Показав приклад, як можна це зробити, — каже соціолог 69-річний Євген Головаха. — Ні в кого з наших сусідів такого не було. У Білорусі Олександр Лукашенко сам собі передає владу. У Росії Борис Єльцин — теж собі, а тоді Володимиру Путіну. В них нема вибору. А в нас є. Кравчук заклав засади української демократії. Був поміркованим і багатовекторним президентом. Багато хто це схвалює.

Леоніда Кучму ­вважають ефективнішим за інших. 2003 року була перша спроба Росії анексувати в нас частину території на острові Тузла. Що зробив Кучма? Виставив армію. Зупинив Москву. Так має поводитися відповідальний президент. До речі, 90 відсотків мешканців Донбасу і 60 процентів — Криму тоді підтримали його позицію. Казали: "Тузла наша". З усіма проблемами й помилками Кучма нагадував людям президента. Залишив після себе 12 відсотків зростання валового внут­рішнього продукту.

Віктор Ющенко мав благі наміри. А потрібні були дії. Не був рішучий. При цьому нічого поганого не зробив. Єдине — втратив хвилю ентузіазму, на якій можна було щось серйозне реалізувати в країні. І люди йому не пробачили.

Віктор Янукович довів країну до кровопролиття і втрати території. Але дехто вважає, що найкращий президент для України — це Путін. Тому така цифра у Януковича зрозуміла. Його підтримують ті, хто ностальгує за радянською системою, "дружбою народів".

Петро Порошенко недо­оцінений. Багато людей не розуміють, в якому складному стані була країна на початку 2014 року. Він багато зробив. Хоч мав і помилки.

Володимир Зеленський — гнучкий. Реагує на виклики громадської думки. Відслідковує її. В українців немає відчуття, що він використає ситуацію на користь собі чи своєму оточенню. Якщо чогось не робить, то через недосвідченість, а не власний інтерес. Тому до нього ставляться добре.

Зараз ви читаєте новину «Українці вважають Кучму найкращим президентом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути