пʼятниця, 02 листопада 2012 05:45

Українці готові до політичного загострення

 

На виборах до парламенту 2007 року тодішній 3-відсотковий прохідний бар'єр подолали п'ять політичних сил: Партія регіонів, БЮТ, "Наша Україна — Народна самооборона", Компартія та Блок Литвина. Цього року бар'єр збільшили до 5%. У Верховній Раді потрапляють п'ять партій, серед них дві нові: "УДАР Віталія Кличка" та "Свобода". "НУ-НС" набрав трохи більше 1%, а "литвинівці" балотувалися тільки в мажоритарних округах.

— Найголовніша відмінність між парламентськими виборами 2007-го та 2012 року — нині люди готові до політичного загострення, — вважає голова правління інституту української політики Кость Бондаренко, 43 роки. — Адже голосуючи за Компартію, вони обирають ідеологію, що не завжди уживається з демократією й політичним компромісом. Те саме в опозиційному таборі. Насамперед це стосується "Свободи", в якої чимало радикальних гасел.

На попередніх виборах до парламенту пройшов Блок Литвина. Але він не мав відданих прихильників. За нього ситуативно проголосували виборці, які могли підтримати і "Регіони", і "Батьківщину". Тепер електорат партії Литвина перетік до "регіоналів" та УДАРу. Віталій Кличко стикнеться з подібною проблемою, бо в нього теж нема електорального ядра. Для довгих політичних забігів це погано.

Суттєво додали комуністи. Це сталося через розчарування Партією регіонів на Сході. За них також проголосувала частина протестного електорату. Він підтримував "синьо-білих", коли ті були в опозиції, але перестав за них голосувати після приходу "регіоналів" до влади.

Виборці "Нашої України — Народної самооборони" розчарувалися у Вікторові Ющенку як політику. Цього разу вони проголосували за Об'єднану опозицію "Батьківщина" та "Свободу".

Майже не змінився за п'ять років розрив між Партією регіонів та "Батьківщиною" (Блок Юлії Тимошенко 2007-го. — "ГПУ"). У цих політичних сил стале електоральне ядро. Але що дивно: вперше в історії України партія, що перебуває при владі, зберігає свій рейтинг і утримує перше місце. Адже виграти за списками опозиції значно легше, ніж владі. "Регіонали" змогли мобілізувати своїх симпатиків на Сході. Там вони досі мають солідну підтримку.

Зараз ви читаєте новину «Українці готові до політичного загострення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути