четвер, 07 березня 2019 07:40

Україна поділила з Росією рибу в Азовському морі

Автор: WWW.PRAVDA.COM.UA/ЕЛЬДАР САРАХМАН
  Рибацькі човни стоять на пляжі Степок селища Кирилівка Якимівського району Запоріжжя. На них виловлюють бичків, хамсу та тюльку неподалік від берегу
Рибацькі човни стоять на пляжі Степок селища Кирилівка Якимівського району Запоріжжя. На них виловлюють бичків, хамсу та тюльку неподалік від берегу

Державне агентство рибного господарства підписало з Росією угоду про розподіл квот на вилов риби в Азовському морі. Переслали його через дипломатів 27 лютого. Цей документ погодили, керуючись договорами про спільне використання Україною та РФ акваторії Азовського моря.

За умовами договору, Україна може виловити до 9 тис. т риби, а РФ – 6. Також сторони домовилися повертати затриманих рибалок у разі порушення договору.

Угоду про квоти між державами підписали 1992 року, щоб контролювати кількість риби в морі. Рибалки мають право вільно виловлювати її на всій акваторії. Протокол по вилову перепідписують щороку.

– Наші рибалки ловлять хамсу і тюльку в Керченській протоці борт до борта з росіянами, – розповідає 59-річний Олександр Чистяков, голова Асоціації рибалок України. – По розподілу ми отримуємо 60 відсотків квот на бичка і тюльки, але менше – на тарань, що живе біля берегів РФ.

– Були побоювання, що в України у разі непідписання залишиться тільки прибережна частина, – говорить Чистяков. – Це вдарило б по всій рибній промисловості. Не треба скидати з рахунків і те, що в Україні працюють 45 пароплавів, і немає жодної верфі. Ці судна стояли би біля пірса.

Остання спроба ­узгодити протокол була 23 жовтня 2018 року на 30-й сесії українсько-російської комісії з питань рибальства. У Київ на засідання приїхали представники Росії з окупованого Криму. Захід зірвали активісти. Заявили, що Україна не може домовлятися з окупантом.

– На ситуацію можна дивитися з двох боків: по факту, ми підписуємо угоду з ворогом п'ятий рік поспіль, – каже 27-річний Іраклій Джанашія, експерт із питань національної безпеки й оборони. – З другого боку – Росія блокує Азовське море, кораблі не йдуть до Маріуполя і Бердянська. Якщо не домовитися, рибалок далі заарештовуватимуть російські прикордонники. Україна втрачатиме гроші.

2018-го росіяни затримали п'ятьох українських рибалок. Зробили це у відповідь на затримання українськими прикордонниками екіпажу судна "Норд" у березні минулого року.

Україна повинна розірвати договір про Азовське море і встановити морський кордон із Росією, – говорить 60-річний Андрій Клименко з "Майдану ­закордонних справ".

– Щоб була нова політика в галузі, потрібні кордони. Їх можна законно захищати зі зброєю. Але нова політика в цій сфері неможлива за угодою 1992 року. Не можна через забаганки одного рибного колгоспу за мірками СРСР ставити в залежність усю країну.

Потрібно оголосити про власні територіальні води – 12 миль від берега (19 кілометрів. – ГПУ). В односторонньому порядку поінформувати через ООН усі країни. Провести це на карті й забезпечити захист морського кордону. В тому числі – рибальства, – додає Клименко.

Київ розірве угоду з Москвою після суду

Україна розірве угоду з ­Росією по Азовському морю ­після того, як вирішить питання з міжнародного арбітражу.

Україна подала позов до міжнародного суду після того, як росіяни почали затримувати українські торгові кораблі.

— Позов стосується і Чорного моря, й Азовського, і Керченської протоки. І відповідно — нелегально збудованого моста, — каже 51-річний Павло Клімкін, міністр закордонних справ.

Росія порушила Конвенцію ООН із морського права, коли почала будувати Керченський міст. Ним обмежила прохід кораблів у Азовське море.

Засідання мають відбутись у травні у шведському Стокгольмі.

Зараз ви читаєте новину «Україна поділила з Росією рибу в Азовському морі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути