середа, 27 червня 2012 05:45

Украдені за останні два роки гроші доведеться повернути

Автор: фото надане прес-службою Об’єднаної опозиції ”Батьківщина”
  Голова Ради об’єднаної опозиції ”Батьківщина” Арсеній Яценюк виступає під час круглого столу з обговорення економічної частини їхньої програми. 21 червня
Голова Ради об’єднаної опозиції ”Батьківщина” Арсеній Яценюк виступає під час круглого столу з обговорення економічної частини їхньої програми. 21 червня

Об'єднана опозиція "Батьківщина" представила свою модель економічної політики. Обговорювали її під час круглого столу. На думку голови Ради об'єднаної опозиції Арсенія Яценюка, найбільша проблема країни в цілому та її економіки зокрема — корупція. Це стає на заваді будь-яким економічним зрушенням.

Другою проблемою Арсеній Яценюк називає тотальну монополію. Як на політику, так і на економічні галузі. Замість того, щоб вкладати гроші в розвиток країни — проїдаємо їх, роблячи нові й нові запозичення. За словами Арсенія Яценюка, цього року загальні виплати лише по тілу кредиту Міжнародного валютного фонду складають $13 млрд, а 2013-го ця цифра сягне $17,5 млрд.

Погасити борги можна було б швидше, якби керівництво держави проводило грамотнішу фінансову політику. Замість цього урядовці намагаються будь-що урвати грошей і вивести їх через офшори за кордон. Адже угода України з найпопулярнішим офшором — Кіпром — все ще діє. Отже, можна виводити туди кошти і цілком законно не платити податки. За словами Арсенія Яценюка, з $52 млрд, виведених з України на Кіпр, національний бюджет недоотримав 10 млрд. А значить, угоду з Кіпром необхідно денонсувати.

Ще одна біда, через яку економіка України не може розвиватися, — утиски малого та середнього бізнесу. Влада максимально закрутила гайки бізнесменам, узаконивши драконівські фіскальні заходи в Податковому кодексі. Об'єднана опозиція серйозно налаштована цю проблему розв'язати. В її програмі записано, що в країні залишиться тільки сім загальнонаціональних податків.

— Ми вивчили світовий досвід і вважаємо, що українська податкова система одна з найзакомплексованіших, тому для нас важливо максимально спростити податкову систему і зробити її найконкурентнішою і найпривабливішою на теренах Європи, — говорить 37-річний Арсеній Яценюк. — Тому зміна Податкового кодексу — це одне з базових завдань. Які ми зміни хочемо внести? Перше — податок на додану вартість. Ми його назвали модернізований ПДВ. Податок на прибуток компаній, за природні копалини, на землю, нерухомість, із доходів громадян і акцизний збір. Це сім базових податків, які б ми хотіли запропонувати.

Максимальне спрощення фіскальної системи гарантуватиме сплату податків, вважають опозиціонери. Адже що складніша система, то легше її обійти. І навпаки.

Експерти, присутні на круглому столі, внесли свої пропозиції.

— Основа антикорупційної боротьби — це оновлення бюрократичного апарату і суддівського корпусу. Тоді ліберальні реформи перестануть лякати своєю невиконуваністю, — говорить економіст 67-річний Олександр Пасхавер.

Арсеній Яценюк зауважив, що опозиціонери готові провести люстрацію чиновницького апарату і шукати таких людей, які зможуть втілити їхні плани в життя.

Деякі експерти критикували наміри опозиції скасувати частину приватизаційних угод та повернути до державної власності ключові підприємства. Арсеній Яценюк пояснив, що опозиція нормально ставиться до приватизації. Якщо, звичайно, вона законна та прозора. Але ті гроші, які вкрали в держави за останні два роки, доведеться повернути.

Обговорення програми дій об'єднаної опозиції, зокрема, її економічної частини, триватиме далі. Що більше думок, то більше шансів вийти на серйозний, ґрунтовний і детальний план подальшого розвитку української економіки.

Зараз ви читаєте новину «Украдені за останні два роки гроші доведеться повернути». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути