середа, 09 січня 2013 06:45

"Участь Кличка у київських виборах підірве його президентський рейтинг"

Автор: фото: СЕРГІЙ СТАРОСТЕНКО
  Костянтин Матвієнко: ”Представницька влада в країні не формується за ознаками реальних інтересів громадян. Прийдуть нові маніпулятори”
Костянтин Матвієнко: ”Представницька влада в країні не формується за ознаками реальних інтересів громадян. Прийдуть нові маніпулятори”

Спікер Володимир Рибак заявив, що вибори столичного міського голови можуть відбутися одночасно з обранням депутатів Київради. Їхня каденція завершується у травні цьогоріч. Точну дату парламентарії планують затвердити наприкінці січня.

— Вибори можуть відбутися на початку червня, — припускає політолог Костянтин Матвієнко, 47 років. — Відсутність у Києві легітимного міського голови (мер Леонід Черновецький написав заяву про відставку торік у червні. — "ГПУ") не найкращим чином характеризує Партію регіонів. Особливо в питанні перспектив підписання угоди з Євросоюзом.

Наскільки важливі ці вибори?

— Для виборців жодного значення не мають. Давно зрозуміло, що представницька влада в країні не формується за ознаками реальних інтересів громадян. Прийдуть нові маніпулятори, можливо, комусь з опозиціонерів вдасться красивіше подати себе — от і все. От ми обрали Верховну Раду. Усі кияни проголосували за опозицію. А толку? Вони, ледацюги, одразу розбіглися на канікули. Так само в Київраді опозиціонери перебігали з фракції до фракції.

Кого "Регіони" виставлять кандидатом у мери?

— Судячи з публічних заяв Олександра Попова — буде саме він. З одного боку, він уже критикує "Регіони", яких не люблять у столиці. З другого — торгує обличчям на всіх можливих телебазарах.

Опозиція припускає, що єдиним кандидатом може бути Віталій Кличко. Чи треба йому йти на ці вибори?

— Кличку краще зосередитися на активній парламентській діяльності з перспективою участі в президентській кампанії. На минулих виборах парламенту він підносив себе, як опозиціонер загальноукраїнського рівня й потенційний кандидат у президенти. Відмова від цих планів підірве довіру виборців до Кличка.

Які в Кличка шанси в мерській кампанії?

— Стовідсотково перемагає, якщо буде єдиним кандидатом від опозиції.

Як взаємодіятиме опозиція на цих виборах?

— Дуже хочуть балотуватися в мери Микола Томенко, В'ячеслав Кириленко, Олександра Кужель, Петро Порошенко, Анатолій Гриценко. Кожен має свої резони. Хтось почувається ображеним, бо не отримав посаду заступника голови Верховної Ради, хтось — комітет.

Що має запропонувати опозиція, аби виграти вибори мера?

— Їй і не треба докладати багато зусиль для перемоги. Пропонуватимуть стандартний набір — повернути місцеве самоврядування, навести лад у міському господарстві, зупинити муніципальну корупцію. Але те, що говориться, і що потрібно насправді — дві великі різниці. Бо треба йти на болісні речі. Наприклад, щоб добудувати метро на Троєщину, потрібно знести дачі на Русанівських садах, переселити людей. Це велика робота, яку ніхто не хоче робити. Сумніваюся, що опозиція це робитиме. Їй бракує розуму, інтелекту, кваліфікації.

Які можуть бути несподіванки на виборах?

— Майже ніяких. Хіба свою кандидатуру запропонує Олег Ляшко.

У випадку програшу виборів Поповим, він залишиться на нинішній посаді?

— Не факт. На це крісло є багато бажаючих у владі — голів райдержадміністрацій, членів Кабміну. Можемо побачити тут когось із "сім'ї" Януковича.

Зараз ви читаєте новину «"Участь Кличка у київських виборах підірве його президентський рейтинг"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути