Ексклюзиви
пʼятниця, 11 січня 2013 09:54

"У Януковича є лише один вихід — домовитися з Америкою і відпустити Юлю"

Автор: фото: СЕРГІЙ СТАРОСТЕНКО
  Колишній народний депутат України Тарас Стецьків: ”Янукович зараз поводиться, як Гітлер 1944-го чи Каддафі — за рік до смерті. Єдине чим відрізняється, що не фанатик і в нього є страх. Це дає шанс Януковичу зупинитися”
Колишній народний депутат України Тарас Стецьків: ”Янукович зараз поводиться, як Гітлер 1944-го чи Каддафі — за рік до смерті. Єдине чим відрізняється, що не фанатик і в нього є страх. Це дає шанс Януковичу зупинитися”

З колишнім нардепом-"нунсівцем" 48-річним Тарасом Стецьківим зустрічаємося в одному із закладів мережі ресторанів "Мафія". На минулих парламентських виборах він програв мажоритарний округ у Львові. Поступився 3251 голосом кандидату від Об'єднаної опозиції Ігореві Васюнику.

— Продовжую займатися тим, що і все своє свідоме життя робив — громадською та політичною діяльністю, — розповідає Стецьків. Зараз він постійно живе у Львові. Приїхав до Києва на два дні провести кілька зустрічей. — Опозиції треба буде позапарламентська підтримка. Як в акціях, так і в можливому протистоянні режиму, який невідомо що витворятиме 2013 року.

Які нові настрої в суспільстві?

— З'явилась надія. Люди ще пам'ятають 2002 рік, коли після виборів "Наша Україна" з Морозом та Блоком Тимошенко повели себе так, що здобули перемогу 2004-го. Я би дуже хотів, аби зараз три опозиційні сили діяли в парламенті не тільки ефектно, а й ефективно. Якщо почнуть з'ясовувати стосунки — у людей буде чергове розчарування. Тоді може з'явитися запит на якусь іншу суспільну силу.

Стецьків замовляє каву еспресо та газовану воду.

Де політична ніша для цієї "іншої сили"?

— У векторі правого консерватизму.

В Україні зараз можуть спрацювати тільки три ідеї. Перша: євразійський вибір, об'єднання слов'янства. Другу ідею сповідує "Свобода" — це претензія на власну цивілізаційну модель. Третє: долучення до західної цивілізаційної моделі. Нова сила могла б поставити політичну мету завести Україну до Європи. Наприклад, років за 10.

Але ж і опозиція, і влада підтримують євроінтеграцію.

— Вони обмежуються деклараціями — коли їх запрошують до Брюсселя та Парижа або коли треба протиставитися ідеї втягування в Митний союз Путіна. Коли гострота спадає, ми живемо, як і раніше.

Треба вже сьогодні почати впроваджувати правила та цінності, на яких заснована післявоєнна Європа. Пояснювати: якщо в основі нашої ідеології не стане людина та її права, якщо не навчимося довіряти один одному і спільно працювати, нічого не буде.

Яку стратегію має обрати опозиція в парламенті?

— У перший день роботи мав вийти хтось найстарший і заявити про створення єдиного надпартійного об'єднання. Це був би дуже вагомий сигнал для суспільства на консолідацію і дало б ідеологічну перевагу над владою. Так ми діяли 1990 року. Нас було 125 людей (депутатів, які об'єдналися в демократичну Народну раду. — "ГПУ"). Їх — трохи більше 300. За півтора року ми виграли (Україна здобула незалежність. — "ГПУ"). Потрібно перемагати на кожному клаптику поля: у законах, виступах, прогресивніших ідеях, контактах із людьми. Не можна замикатися на парламентській роботі.

В Януковича зараз вищий рейтинг, аніж у кожного окремого лідера опозиції. Чого не вистачає Яценюку, Кличку, Тягнибоку?

— Кожен із них, окрім Тягнибока, в другому турі виборів сукупно набере більше за Януковича. Але Янукович не дурень. Він бачить розстановку сил і не гратиме в чесні вибори.

Що на сьогодні є в Януковича? Він посварився з Європою. Не пішов у Митний союз із Путіним. Розсварився з власним народом. Останній склад Кабміну вказує, що президент, обрізавши олігархів, концентрує владу в руках "сім'ї". Він повністю себе ізолював, став мішенню для всіх. Це — початок кінця. Але, образно кажучи, він буде відстрілюватися до останнього патрона. Янукович влади не віддасть. Застосує все, що прийде в його буйну голову. Пересварить вождів опозиції, піде на референдум. Може бути реалізований сценарій розколу країни.

Чому лідери опозиції вже сьогодні не скажуть людям: ми домовилися, як діяти, ось наша програма, цей буде президентом, цей очолить уряд, а третій стане спікером?

— 2003 року в Грузії так зробили Саакашвілі, Ніно Бурджанадзе та Зураб Жванія: він — президент, вона — спікер, Жванія — прем'єр. Буде четвертий — хай очолює Нацбанк. З'являється п'ятий — йому Раду нацбезпеки. Ці п'ятеро отримують посади, що забезпечують життєдіяльність країни. Президент — перший серед рівних.

Треба примусити Яценюка, Кличка й Тягнибока піти на об'єднання. Бо досі в Україні діють за правилом: хто виграв, той отримує все.

Януковича можуть переконати не балотуватися 2015 року, якщо він отримає певні гарантії безпеки?

— Янукович не вірить, що наступник може дати справжні гарантії. У нього є лише один вихід, геополітичний — домовитися з Америкою і відпустити Юлю. В такому разі вона має дати гарантії не посадити його. Європа не відійде від своєї позиції, бо не має сили змушувати Януковича, а Америка — має. Протягом останніх 20 років американські компанії не заходили на ринок України. А при Януковичі — зайшли (йдеться про розробку газових і нафтових покладів. — "ГПУ"). Це означає, що варіант домовленості із США реальний. І він хороший для всієї країни. Янукович так уникне громадянської війни. Після відходу від влади позбудеться багато чого, що "нацарював", але дещо йому і залишать.

Тоді Янукович не пішов би на вибори?

— Пішов би. Виграв би чи програв, але головне, що міжнародна спільнота була б гарантом цих виборів.

Мій прогноз: усе закінчиться дуже жорстким політичним протистоянням. Янукович зараз поводиться, як Гітлер 1944-го чи Каддафі — за рік до смерті. Єдине чим відрізняється, що не фанатик і в нього є страх. Це дає шанс Януковичу зупинитися. Тому Європа й призначила нам саміт на 23 лютого.

2013 року вирішуватиметься цивілізаційний вибір України: Митний союз чи Європа. Нас втягнуть під Москву або ми вольовим зусиллям будемо заповзати в Європу. Янукович повинен піти на поступки: впустити західний бізнес в Україну, звільнити Тимошенко, Луценка. Гарантувати, що Україна рухатиметься шляхом європейських цінностей. Треба піти на найважче: примусово розукрупнити олігархів — поділити монополії. Те, що свого часу зробив Рузвельт у Штатах. Не можна допускати ситуації, коли десяток сімей володіють активами, що в кілька разів перевищують український бюджет. Рано чи пізно слід буде законодавчим актом примусово зобов'язати їх продати частини активів. Встановити термін: якщо не продали, держава забирає. Усі продадуть. Тоді запустяться механізми конкуренції.

На Сході та Півдні опозиція майже не працює. У чому причина?

— Існує ментально-історичний поділ України. Голосування на виборах показують, що воно практично збігається з межами поширення колись Литовського статуту, Магдебурзького права і кордонів Речі Посполитої. Але, з кожними виборами ця межа відсувається все далі на Південь та Схід. Відсоток голосів за демократичні сили зростає, а за комуністів та "Регіони" — падає. Якщо б ми сьогодні погодилися з ідеєю європейського цивілізаційного вибору, то її пропаганда в містах Півдня і Сходу отримала б велику підтримку серед молоді. Для людей 20-30 років привабливо вчитися на Заході, їздити туди у відпустку.

Стецьків платить за рахунком 85 грн.

233

тисячі гривень доходу задекларував торік Тарас Стецьків. Гроші отримав як зарплату народного депутата. Також вказав, що має 12 соток землі та квартиру на 80 "квадратів" у Києві. У власності сім'ї є авто БМВ і "Фольксваґен Пассат".

 

"По-крупному друзі не зраджували"

Тарас Стецьків народився у Львові. Батьки працювали на заводі "Ювелірпром". Закінчив історичний факультет місцевого університету. Вчителював у школі-інтернаті, працював у Музеї українського мистецтва. Брав участь у створенні Народного руху. Був радником прем'єра Леоніда Кучми та президента Віктора Ющенка. Сім місяців очолював Національну телерадіокомпанію.

— У політиці друзі бувають, — каже. — У мене це Юрій Луценко, Олесь Доній, Володимир Філенко. У нас були злети, падіння, сильні конфлікти, але досі дружимо. Певний період дружив із Тарасом Чорноволом, доки він не пішов до Януковича. По-крупному мене друзі не зраджували.

П'ять разів обирався народним депутатом. Не потрапив до парламенту 2006-го та 2012 року. Один з активістів помаранчевої революції.

Одружений, має сина Арсена та доньку Наталію.

 

Зараз ви читаєте новину «"У Януковича є лише один вихід — домовитися з Америкою і відпустити Юлю"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

44

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути