пʼятниця, 12 серпня 2011 07:59

У справі Тимошенко Януковича підставили

Автор: фото з сайта www.rusk.ru
  Михайло Погребинський: ”Для влади навіть невеликий відступ рівнозначний поразці”
Михайло Погребинський: ”Для влади навіть невеликий відступ рівнозначний поразці”

Команда Януковича у суді не готова надати Юлії Тимошенко переконливіші аргументи, ніж ті, які є у справі. Тому колишній прем'єр виграла від свого арешту більше, ніж влада, вважає директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський, 64 роки.

— Узяттям під варту Тимошенко вирішила ключову свою проблему — об'єднала навколо своєї постаті політичну опозицію. Тепер вона представляє себе як головного опонента влади. Каже, її бояться. Об'єднання навколо неї таких фігур, як Арсеній Яценюк, Анатолій Гриценко чи Віталій Кличко — це тимчасовий ефект. Загалом у цій справі програє Україна від провокацій Тимошенко і недолугих дій влади в суді.

Варто було президентській команді починати процес над Тимошенко?

— Януковичу краще було би просто ігнорувати її. Рейтинг Тимошенко потихеньку сповзав униз, у спину їй дихав "Фронт змін" Яценюка. Тепер глава держави відчує її подих.

Що краще у цій ситуації для влади: якомога швидше випустити Тимошенко з Лук'янівського СІЗО чи тримати там до оголошення судового вироку?

— Влада має надати суспільству переконливі аргументи, чому Тимошенко має сидіти за ґратами. Якщо їх немає, то краще якнайшвидше її звільнити і не морочити людям голови. Цей конфлікт може піти на новий виток загострення у суспільстві. Бо для влади навіть невеликий відступ рівнозначний морально-політичній поразці.

До цього може призвести гостра реакція інших держав чи всередині країни?

— Очікувати негативної реакції слід було і з Заходу, і навіть із Москви. А в Україні мало хто сподівався, що на захист Тимошенко вийдуть багатотисячні демонстрації. Юлія Володимирівна була при владі. Люди не очікують від неї нічого позитивного. Але оцінки, що Україна стає Білоруссю чи буде ізольованою від Європи, — передчасні.

Яких наслідків від цієї справи чекати команді Януковича?

— Було би природно зробити належні висновки. Хтось же підштовхував звинувачення попросити суд арештувати Тимошенко. Навіщо було підкладати своєму шефу свиню? Вважаю, що Януковича підставили.

Чи вплине арешт Тимошенко на українсько-російські відносини?

— Ні. Головним залишиться питання ціни на газ.

А на відносини з Євросоюзом?

— Нашим планам щодо угоди про асоціацію з ЄС це також не зашкодить. У західних партнерів є жорсткий інтерес утримати Україну в полі свого тяжіння, аби вона остаточно не потрапила під вплив Росії.

Зараз ви читаєте новину «У справі Тимошенко Януковича підставили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

70

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути