четвер, 04 березня 2021 07:21

У президента вимагали звільнити політв'язнів

— Я поважаю себе, поважаю справедливість. Та в Україні її немає. Будь-який рух вперед має супроводжуватися діями. Якщо сидіти на дупі рівно — в країні нічого не зміниться, — каже 30-річний Максим Чорний, він у козацькій шапці. 27 лютого прийшов до Офіса президента на вул. Банковій у Києві. Тут має початися акція "Справедливість Стерненку — справедливість усім". Збираються кілька тисяч людей.

— Вимагаємо негайного звільнення з тюрми Сергія Стерненка і всіх політв'язнів. Оновлення судової системи й перезапуску Вищої ради правосуддя. Нових членів цих органів мають набрати в чесному конкурсі, — говорять організатори.

Близько 11:30 до Офіса президента сходяться люди. Тримають плакати "Прокурора у відставку", "Ні — політичним репресіям", "Вова, ти мав боротися зі злом, а не доєднатися до нього". Більшість мітингарів — 18–25 років. На плечі пов'язали прапори України. Лунає музика.

Роман Єсип стоїть у жовтій балаклаві з написом "Майдан":

— Вирок Стерненку — це помста за його патріотизм та українську позицію. Влада має бачити, що люди із цим незгодні.

На вулиці холоднішає, здіймається вітер. Напроти входу в будівлю Офіса перемовляються чоловіки.

— Обіцяна судова реформа не відбулася. Чесних суддів мало. Влада має зробити правильні вис­новки, — каже 63-річний Володимир Євлок. На акцію приїхав із Вишгорода під Києвом.

На вул. Банковій люди розтягують кількаметровий прапор. На червоно-чорному й синьо-жовтому тлі — фото загиблих в Іловайську й Дебальцевому на Донбасі.

— Я прийшов вимагати звільнення Сергія Стерненка й Андрія Антоненка (музикант і ветеран українсько-російської війни. Один зі звинувачених у вбивстві журналіста Павла Шеремета. Понад рік перебуває за ґратами без прямих доказів вини. — ГПУ). Їх тримають у заручниках за фальшивими звинуваченнями, — говорить чоловік у балаклаві. Імені не називає. Тримає плакат "Або чесний суд, або самосуд".

О 12:30 починається мітинг.

— У 18 років був на Майдані, у 25 — політв'язень, — біля мікрофона розповідають про Стерненка.

— Вдумайтеся, вирок не набрав законної сили, а адвокати позбавлені можливості оскаржити запобіжний захід для Сергія, — говорить захисник Андрій Писаренко.

Люди вигукують: "Аваков — чорт", "Волю політв'язням".

Близько 13:10 колона рушає до Офіса генеральної прокурорки Ірини Венедіктової. Палять фаєри.

— В Україні відбувається судове невігластво. Патріотів кидають за ґрати за "намальованими" справами. Ми, українці, хочемо жити у правовій державі, — каже Богдана Драч. На голову наділа обруч із штучною калиною.

Фасадну вивіску відомства активісти обклеюють фотографіями Стерненка й Антоненка. В будівлю кидають петарди і фаєри.

— Венедіктовій — один напрям — відставка! — кричить у мікрофон один з учасників.

Акція завершується під звуки гімну України.

— У Зеленського є тиждень, — говорять наостанок учасники мітингу. Наступного разу планують зібратися на майдані Незалежності 9 березня. Кажуть, мітингуватимуть, доки їхні вимоги не почне виконувати влада.

Зараз ви читаєте новину «У президента вимагали звільнити політв'язнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути