пʼятниця, 22 лютого 2013 07:00

У президента п'ять сильних рис та два недоліки

Автор: підготувала Ольга Москалюк
 

— Сильні сторони Віктора Януковича — переважно у сфері тактики. Тоді як слабкі — у площині стратегії, — каже політолог Володимир Цибулько, 48 років.

— Першою сильною стороною Януковича є вміння зосереджувати владу в одних руках. Це ми побачили після 2010 року.

Друга сильна сторона — електоральна послідовність. Він використовує вподобання жителів Сходу та Півдня. Навіть не намагається змістити ядро своїх прихильників, як це робили інші президенти. Кожен попередній глава держави шукав компроміс із чужим виборцем.

Боротьба не за національну ідентичність, а за енергетичну незалежність є третьою сильною стороною президента. Почасти ця боротьба йому нав'язана, але він веде себе достойно. В цьому може поєднати інтереси всіх виборців. Скоріше, навіть Центральної та Західної України.

Четвертою сильною стороною є терпимість до свого оточення. Віктор Федорович, попри показові гримання на чиновників, ніколи різко нікого не позбувався. Тобто, ніякий скандал не змусить Януковича когось звільнити на поталу публіці. Громадська думка мало що значить, головне — виконання завдань, які він поставив.

П'яте — Віктор Федорович уміє терпіти й чекати. Хоча гра із Заходом на терпіння досить ризикова, особливо коли під боком Кремль.

Недоліків у Януковича два. По-перше, нерозуміння гуманітарної сфери. Не можна бути енергетично незалежним, не будучи незалежним ментально. Якщо у площині інформаційної безпеки завжди грати в нав'язані Москвою теми, то можна грати тільки від оборони. Коли наша влада обговорює закинуті Кремлем проблеми, вона вже програє.

Друга вада — неможливість утримувати владу за такого режиму в принципі. Якби в Україні було багато газу чи нафти, або зникло 30 мільйонів населення, то можна було б управляти будь-якими методами. Але зараз політичний лад у країні дуже хиткий. Система така, що всіх не нагодуєш. Умовно кажучи, щоб закрити горлянку невдоволеним, треба покласти туди "Снікерс". У Януковича його нема, але є бажання закрити горлянку. Тому треба або відмовлятися від бажання, або створити умови для економічного підйому. Не можна вести себе, як шейх чи Путін, коли в тебе нема того, що є в них — дармових енергоресурсів.

Зараз ви читаєте новину «У президента п'ять сильних рис та два недоліки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути