Ексклюзиви
вівторок, 18 вересня 2018 06:21

У Парижі голодують на підтримку Олега Сенцова

14 вересня в Парижі розпочалася акція на підтримку українського політв'язня 42-річного Олега Сенцова. Відомі митці й політики голодують перед посольством Росії у Франції, вимагаючи звільнення режисера. Змінюють один одного щодоби.

Першим учасником став французький режисер Крістоф Ружжія. Добу пробув у наметі під посольством Росії, що на бульварі Ланн у центрі Парижа.

15 вересня його змінив режисер Емманюель Фінкель. Далі голодував екс-міністр юстиції Франції Крістіан Тобіра, режисери-документалісти Лоран Канте й Паскаль Ферран. Працівники посольства Росії акції не перешкоджають.

Олег Сенцов голодує з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів Кремля 128-й день. Перебуває в тюремній лікарні колонії "Белый медведь" у місті Лабитнангі Тюменської області Росії.

Олега затримали працівники Федеральної служби безпеки РФ у травні 2014 року в Криму. Звинуватили в підготовці терактів на півострові. У серпні 2015-го Північно-Кавказький окружний військовий суд присудив йому 20 років колонії суворого режиму.

17 вересня Український культурний фонд виділив 1,9 млн грн на постановку п'єси Олега Сенцова "Номери". Це половина необхідної суми — решту сплатять міжнародні партнери.

— Уже зробили кастинг два тижні тому. Готуємо виставу на кінець листопада, — каже продюсер Анна Паленчук, 35 років. — Це дуже важливий проект для Олега.

У п'єсі йдеться про те, як люди стають цифрами — їхні історії перетворюються на номери кримінальних справ.

14 вересня українського політв'язня 47-річного Володимира Балуха побили в сімферопольському слідчому ізоляторі.

— Його вивели з камери подалі від відеоспостереження і намагалися поставити на коліна, — говорить уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, 58 років. — Він плював в обличчя наглядачам, але його не зламали. Звалили на підлогу, наділи кайданки, били по голові, печінці. Залякували й погрожували кинути на "яму"(карцер. — ГПУ). Скоро Володимира Балуха етапують. Страшна не тільки колонія, а й шлях до неї. Загублять дорогою, і ніхто його більше не побачить.

Володимир Балух голодує 188 днів. П'є на день тільки 50 г киселю. 5 липня підконтрольний Росії Роздольненський районний суд присудив йому п'ять років колонії загального режиму та штраф 10 тис. руб. — 4,1 тис. грн — за нібито напад на начальника слідчого ізолятора.

Федеральна служба виконання покарань Росії заперечила інформацію про побиття.

Зараз ви читаєте новину «У Парижі голодують на підтримку Олега Сенцова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути