вівторок, 26 лютого 2013 06:45

"В опозиції немає реального непідконтрольного кандидата на посаду президента"

Автор: фото: Ольга КАМЄНЄВА
  Екс-нардеп Григорій Омельченко: ”Сергій Бондарчук та Валентин Наливайченко були запрошені в ”Нашу Україну” як кризові менеджери. Але місію провалили”
Екс-нардеп Григорій Омельченко: ”Сергій Бондарчук та Валентин Наливайченко були запрошені в ”Нашу Україну” як кризові менеджери. Але місію провалили”

Партія "Наша Україна" до квітня має провести перереєстрацію своїх членів. Також зібрати з'їзд 18 травня. Виконувач обов'язків голови політради Зіновій Шкутяк звернувся до членів та прихильників партії "не дати розкольникам знищити "Нашу Україну". Кілька тижнів тому на засіданні київської організації НУ тодішній голова політради Сергій Бондарчук спробував виключити з партії її лідера Віктора Ющенка. Натомість політрада зняла з посади самого Бондарчука.

— Провокації в національно-демократичному таборі трапляються не вперше, — розповідає член політради "Нашої України" 61-річний Григорій Омельченко. — Згадайте події в першій українській партії — Республіканській. Її лідер Левко Лук'яненко був дискредитований, змушений віддати партію і відійти від активної політики. Або згадайте історію Народного руху — як знешкоджувалася ця найбільша націонал-демократична сила. Починалось із серйозних спроб дискредитації В'ячеслава Чорновола. Потім відбувся розкол Руху. І, зрештою, — вбивство його лідера. Люди, які пам'ятають ці події, можуть упізнати технологію, застосовану тепер до "Нашої України". Мета цієї технології одна — знищення українських сил.

У наш табір заведені підконтрольні люди, які зсередини руйнують національно-демократичні сили. Вони з наказу керівництва Кремля системно дискредитували Віктора Ющенка та його політичну силу, починаючи з 2005 року. На виборах 2012-го вони знову влаштували провокацію, остаточна мета якої — прибрати "Нашу Україну", яка йшла одним фронтом із майже 40 політичними союзниками, з політичної арени. 2 березня з'їзд, який оголосив колишній голова політради, буде пробувати ухвалити рішення про ліквідацію партії.

Насправді, в "Нашій Україні" розколу немає. Без інформаційної підтримки ці дрібні інтриги не матимуть жодного ефекту. Вся історія так званого розколу була обміном віртуальними повідомленнями, згенерованими двома-трьома помічниками колишнього голови політради Сергія Бондарчука у "Фейсбуці".

Але Сергій Бондарчук був найближчим соратником Віктора Ющенка.

— Сергій Бондарчук та Валентин Наливайченко (екс-керівник СБУ, нині нардеп-"ударівець". — "ГПУ") були запрошені в "Нашу Україну" як кризові менеджери 2010 року. Це підтверджено не однією їхньою публічною заявою. Але якщо проаналізувати результати, то вони свідчать про те, що так звані кризові менеджери місію провалили. "Наша Україна" після останніх президентських виборів, на яких Ющенко набрав понад 5 відсотків, отримала лише 3,2 відсотка на місцевих виборах. А вже 2012-го, після двох років керування "кризових менеджерів", вони знизили підтримку партії до 1,1 відсотка. Людина, яка мала б вирішувати проблеми, завела партію у глибшу кризу. Через це Бондарчука звільнили з посади голови політради 9 лютого. Саме я виступив із цією ініціативою і мене підтримали всі 54 присутні члени політради.

Чи обговорювали заяви Бондарчука щодо співпраці Віктора Ющенка з Партією регіонів?

— Чому нас під час виборів звинувачували у цьому? Саме тому, що в партії був Бондарчук, який є кумом глави Адміністрації президента Сергія Льовочкіна. Водночас, керівник протоколу президента Юрій Ладний, ще один соратник Сергія Льовочкіна, одружений на сестрі Бондарчука.

Що думає з цього приводу лідер "Нашої України"?

— Віктор Ющенко сказав, що проблеми в партії є поточними робочими моментами, які досить скоро будуть вирішені остаточно та підуть їй на користь.

Парламентські вибори показали невисокий рейтинг вашої політсили. Що треба змінити, щоб на наступних пройти до парламенту?

— Зараз партія проводить перереєстрацію своїх членів. Побачимо, хто справді готовий долучитися до партійного творення, а кому потрібен був квиток "Нашої України" для інших цілей. Цей процес посилить нас зсередини.

Що пропонує суспільству "Наша Україна"?

— Засади європейської інтеграції, на яких стояла і стоятиме "Наша Україна" — це єдиний шлях розвитку країни та її процвітання. Ми — єдина політична сила, яка послідовно підтримує вступ до Євросоюзу та НАТО, ніколи не відмовлялася від цілей остаточного членства у цих союзах. Національне відродження, відновлення української історії, створення єдиної помісної церкви — це наші принципові засади. Ми виступаємо за те, щоб повернути у державно-реєстраційні документи графу національність, тому що українці — це 78 відсотків населення країни, це титульна нація.

Маємо донести наші цінності до розуміння українців, переконати кожного у нашій правоті та перспективності цього курсу.

Чи спроможні національно-демократичні сили об'єднатися в одну партію?

— В Україні є партії, які готові об'єднатися на спільній ідейній платформі. 2012 року "Наша Україна" йшла на вибори разом із Конгресом українських націоналістів, Українською народною партією та громадськими організаціями. Хоча лідери УНП Юрій Костенко, Валерій Асадчев могли б отримати прохідні місця в так званій Об'єднаній опозиції. Саме так вчинили багато перебіжчиків з "Нашої України", яких ми бачимо в списках "Батьківщини" чи УДАРу.

Минуло три роки президентства Януковича. Як змінилася країна за цей час?

— Нема принципової різниці між дніпропетровськими і донецькими вихідцями з комсомолу. Ці два клани існували ще за радянських часів і мали в Москві своїх керівників. Вони виросли в два олігархічно-кримінальні клани, які не мають жодних національних ознак. Лише збагачуються за рахунок української нації. Тому це нібито протистояння, яке ми бачимо в країні, насправді керується їхніми старшими товаришами з Росії.

За яких умов можливі дострокові президентські вибори?

— Дострокові президентські вибори в Україні неможливі. Вся так звана опозиція не є справжньою, ідеологічною і ніколи не висуне таких вимог.

В опозиції немає реального непідконтрольного кандидата на цю посаду. Для прикладу, Арсеній Яценюк, який з'явився нізвідки. 2004 року він керував Національним банком від імені Сергія Тігіпка, що фактично очолював виборчий штаб Януковича. Він вихованець того табору, який згодом був закинутий до команди Майдану. Я щиро переконаний, що Яценюк і досі дослухається до думки Адміністрації президента і буде виконувати її рекомендації. А задача піарщиків Банкової — вивести Олега Тягнибока у другий тур виборів. Це буде розіграш такого ж сценарію виборів, як у Франції 2002 року, коли у другому турі діючому президенту програв націоналіст Ле Пен.

Які повноваження мають бути в наступного глави держави?

— Конституційна система правління змінювалася в Україні кілька разів. Що від цього змінилося у житті кожного українця? Розподіл конституційних повноважень між президентом, урядом та парламентом не впливає на добробут кожного зокрема. Починати треба з повноважень місцевого рівня — формування бюджету знизу, підпорядкування місцевій владі місцевої міліції, можливості громад обирати суддів. Ці питання можуть і консолідувати націю, і зробити комфортним життя кожного з нас. Президент має займатися стратегічними питаннями, реалізовувати та захищати національні інтереси.

"Не хочу далі бути в партії, в якій є колишні зеки"

Григорій Омельченко народився на Полтавщині. Після школи працював у радгоспі. Закінчив юрфак університету ім. Шевченка. Працював слідчим у Києві, начальником відділу по боротьбі з організованою злочинністю Служби безпеки.

З 1994-го до грудня 2012 року був народним депутатом. В останні два скликання обирався за списками БЮТу під №7. 2009-го вийшов із "Батьківщини".

— Не хочу далі бути в партії, в якій є колишні зеки, — пояснив. — Хай назвуть свої клички, які мають у злочинному світі.

Вступив до "Нашої України". На останніх парламентських виборах балотувався під №10 цієї політсили. Партія не подолала прохідний бар'єр.

Одружений, має синів Андрія та Сергія.

 

Зараз ви читаєте новину «"В опозиції немає реального непідконтрольного кандидата на посаду президента"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

63

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути