Ексклюзиви
пʼятниця, 24 березня 2017 05:55

У Москві аспіранта затримали за український прапор

Працівники Федеральної служби безпеки Росії затримали й побили аспіранта історичного факультету Московського державного університету Захара Сарапулова. 18 березня він вивісив із вікна гуртожитку прапор України.

Зробив це під час приуроченого до третьої річниці анексії Криму концерту "Весна". Хотів привернути увагу до поганих умов у гуртожитку.

— На сходовій клітці мене з прапором зупинив черговий, — розповідає аспірант. — Пізніше прийшов майор поліції і троє людей у штатському. Це були співробітники ФСБ, які працюють при МДУ. Завели мене до кімнати. Почали обшук. Забрали фотоапарат, телефон і ноутбук. Привели в університет. Поліцейський пішов, а ФСБшники почали допит: хто такий, на кого працюєш, хто тобі заплатив? Змусили включити ноутбук, рилися в телефоні й фотоапараті.

Особливо не били. В голову — розкритою долонею. Прапор був на держаку — палиці від швабри. Один із них сказав, що служив у Чечні і такою палицею грав у більярд. Підходив і бив у голову, пах, ребра, спину, заламував руки. Залишилися порізи й синці. Казали: "У тебя борода, в Узбекистане был. Ты моджахед, исламист?" Перемовлялися між собою: "Как жаль, что не 1990-е. Что ни сделаешь, в интернет все выложат".

Після допиту Захара Сарапулова змусили написати розписку, що він згоден працювати інформатором ФСБ і центру з протидії екстремізму МВС. Потім — підтвердити в протоколі про затримання, що розмахував прапором і нецензурно висловлювався. Виписали штраф за дрібне хуліганство.

Зараз ви читаєте новину «У Москві аспіранта затримали за український прапор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути