четвер, 24 лютого 2011 11:17

"У Конституції жорстко обмежать безкоштовну медицину"

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Тарас Чорновіл: ”Януковичу треба, щоб на нього не тикали пальцем”
Тарас Чорновіл: ”Януковичу треба, щоб на нього не тикали пальцем”

Наступного року в Україні має відбутися референдум по новій Конституції. Винесуть питання з п'яти ключових положень, які визначатимуть систему влади. Так вважає член депутатської групи "Реформи заради майбутнього" 46-річний Тарас Чорновіл:

— Мова йде про повноваження президента — його права впливати на судову владу та одноосібне формування виконавчої. Захочуть перенести в Конституцію розподіл повноважень між Кабміном та органами виконавчої влади. Те, що зараз пробують регулювати законом. Використовуючи нелюбов до парламенту, розіграти на референдумі такі речі дуже просто.

Навіщо виносити частину положень?

— Ця дивна процедура придумана, щоб просунути деякі новації. Їх не можна зробити через зміни до Основного закону. Впровадять пункти по скасуванню прав і свобод громадян. Це ліквідація або жорстке обмеження безкоштовної медицини та освіти, відміна положення, що не можна приймати законопроекти, які погіршують життя громадянина. Верховна Рада буде включена у процес прийняття Конституції. Щоб знайти 300 голосів, у прикінцеві положення додадуть фразу про проведення парламентських виборів разом із президентськими. Може відбутися такий бартер. У проекті тихенько заховають пункт пролонгації дії цього парламенту до 2015 року.

Для чого цей процес розпочали?

— Президенту потрібно було легітимізувати зміни після рішення Конституційного суду (повернення до редакції Конституції 1996 року. — "ГПУ"). Януковичу треба, щоб на нього не тикали пальцем у Європі. Вибрана дивна процедура — не зміни до чинної, а створення нової Конституції.

Які небезпеки подовження терміну роботи парламенту?

— Не має значення, коли пройдуть парламентські вибори — 2015-го чи 2018-го. Небезпека в тому, що на них відбудеться. Ситуація не зміниться, якщо до того часу не сформують громадянське суспільство. Треба, щоб люди були готові диктувати свою волю владі, а не продавати голоси. Інакше кожна наступна Верховна Рада буде гіршою від попередньої. Спостерігаю це останні чотири скликання. Інтелектуальний рівень парламенту, готовність відстоювати позиції виборців знижується.

Як змінити ситуацію?

— Повинні виникнути непродажні громадські організації, з'явитися чесні журналісти, народитися громадське суспільство. Від політиків у даному випадку нічого не залежить. Вони нічого доброго не зроблять.

Зараз ви читаєте новину «"У Конституції жорстко обмежать безкоштовну медицину"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути