середа, 30 січня 2013 07:00

"У фінансовому плані партія є офіційним банкрутом"

Автор: фото: Наталія Чубенко
  Заступник голови Черкаського обласного осередку ”Нашої України” Ганна Кияшко та голова Київського міського осередку НУ Андрій Ніцой реєструються перед засіданням частини членів політради партії
Заступник голови Черкаського обласного осередку ”Нашої України” Ганна Кияшко та голова Київського міського осередку НУ Андрій Ніцой реєструються перед засіданням частини членів політради партії

Два засідання президії "Нашої України" відбулися в суботу. Одне провів у партійному офісі на Подолі голова політради Сергій Бондарчук. Інше зібрав лідер партії Віктор Ющенко в готелі "Київ".

Колишній президент хотів оголосити план виходу партії з кризи. "Бондарчуківці" планували обрати дату партійного з'їзду й обговорити причини невдачі НУ на парламентських виборах. Обом групам забракло учасників, щоб їхнє зібрання вважали легітимним. Для кворуму політради потрібно 48 її членів. У готель прийшли 47. В офіс партії — 26.

Засідання в партійному офісі на вул. Спаській призначили на 12.00. До цієї години в холі зареєструвалися близько трьох десятків осіб.

— Будемо працювать, — говорить 48-річний Андрій Ніцой, голова Київської міської організації НУ, і підписується. Заходить у зал на першому поверсі. Журналістів усередину не пускають.

За 2,5 год. на вулицю виходять четверо партійців. Дістають сигарети.

— Таки зірвали політраду, — перемовляються. — Ющенко не хоче, щоб ми оголосили з'їзд. Боїться, шо його знімуть нафіг. Треба створювати нову організацію. Він "Нашу Україну" не віддасть.

Інші кивають.

— Та Ющенко — предатель, — піднімає вказівний палець 51-річний Сергій Зікеєв, голова Донецького обласного осередку "Нашої України". У нього на чолі — шрам. — Избирательную кампанию финансировала Партия регионов. По заказу спонсора произошла замена наших партийцев в избиркомах Донецка на представителей Партии регионов. Главная задача "Нашей Украины" была в том, чтобы на юго-востоке противостоять контролю нашей партии за свободным волеизъявлением граждан. А на западе и центре — оттянуть голоса от Объединенной оппозиции и УДАРа.

Замовкає та дивиться на вогник цигарки.

— Видите эти шрамы? — показує на своє чоло. — У меня и на животе есть. Это в 2004 году на президентских выборах в Донецке заработал, за Ющенко. А теперь хотел бы ему в глаза посмотреть, как бы объяснил.

Зікеєв кидає цигарку і заходить у будівлю. Чоловіки мовчки проводжають його поглядом.

На 15.00 у конференц-зал запрошують журналістів. За стіл сідає голова політради партії 41-річний Сергій Бондарчук. Тримає жовтогарячу брошуру з назвою "Статут". Очі бігають.

— Коли планувалася прес-конференція, у мене ще була надія, що ми знайдемо порозуміння з нашим лідером партії Віктором Ющенком й іншими членами політради, — каже. — Та цього не сталося. Зірвали політраду. Вчора невідомі обдзвонювали людей, що місце засідання змінилося на готель "Київ". Ми хотіли провести з'їзд по результатах виборів уже давно. Зрозуміти, чому низький результат. Але Ющенко не хотів обговорювати, — Бондарчук показує рукою на крісло поряд.

Підходить голова ревізійної комісії партії Юрій Макух — невисокий у коричневому костюмі. Обличчя у нього червоне, руки тремтять.

— Я та ще двоє членів політради прибули до готелю "Київ" на іншу політраду, — розповідає і перебирає сторінки "Статуту". — Нас туди не пустили.

Макух замовкає й витирає з чола піт.

— Ці люди застряли у минулому столітті, — продовжує після 5-секундної паузи. — Тоді казали "Ленин — это партия, а партия — это Ленин". Ну, так же ж не можна! Партія — це люди.

Бондарчук зачитує ухвалене на засіданні рішення. Звертаються до голів усіх обласних осередків з тим, щоб ті провели конференції і визначили дату з'їзду. На ньому мають обговорити ситуацію в партії.

— Хотілося б, на 23 березня, — каже.

— А може, на 23 лютого — зробите Ющенку подарунок на день народження, — пропонують журналісти.

Члени політради сміються. Прес-конференція закінчується. Ніцой виходить у коридор. Пригладжує сиве волосся.

— Ющенко заборгував людям майже 80 мільйонів гривень, — розповідає. Йдеться про розрахунок зі штатними працівниками центрального партапарату та організацій на місцях. — У фінансовому плані партія є офіційним банкрутом. Він практично прирікає нас на судове переслідування.

Зараз ви читаєте новину «"У фінансовому плані партія є офіційним банкрутом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути