вівторок, 29 серпня 2017 07:00

У декларації Порошенка не знайшли порушень

В електронних деклараціях президента 51-річного Петра Порошенка немає фактів незаконного збагачення чи конфлікту інтересів, заявили в Національному агентстві із запобігання корупції. Там перевірили декларації глави держави за 2015-й і 2016 роки.

"Використовували отриману з державних реєстрів і від державних органів інформацію. Фіскальна служба та її управління в Києві відмовилися надавати інформацію про суми виплачених доходів Порошенку та членам його сім'ї з 1998 по 2014 рік. Відмовив у наданні інформації також департамент превентивної діяльності Нацполіції", — повідомила прес-служба Нацагенції із запобігання корупції.

За годину пункт про відмову зник зі звіту.

У деклараціях Петро Порошенко вказав, що йому належать понад 100 компаній — в Україні, Іспанії, Кіпрі, Нідерландах, Британських Віргінських островах, Угорщині, Литві, Китаї, Польщі, Росії.

Серед зареєстрованого: низка телерадіокомпаній, страхова фірма, спортивно-оздоровчий комплекс, суднобудівний завод, інвестиційний банк, заводи — скловиробів, молочний і цукровий, корпорація "Рошен", кілька агрофірм. Чотири підприємства розташовані в окупованому Криму, одне — в російському Липецьку.

Навесні торік стався витік інформації з бази даних панамської юридичної фірми "Моссак Фонсека", яка реєструвала офшорні компанії. Так вони звільнялися від сплати податків, отриманих не в Панамі.

У документах ідеться про відмивання коштів багатьма політиками й бізнесменами. Клієнтом цієї фірми був і Петро Порошенко. Влітку позаторік він створив компанію "Прайм асет партнерс лімітед" на Британських Віргінських островах. У податкових деклараціях за 2014–2015 роки не вказав її. Засвітилися і люди з найближчого оточення глави держави. У 79 країнах цей скандал призвів до обшуків, перевірок чи розслідувань. В Україні правоохоронні органи ніяк не відреагували. А Верховна Рада відмовилася створювати слідчу комісію.

Восени 2016-го журналісти знайшли в іспанському містечку Аталая-Ісдабе незадекларовану двоповерхову віллу Петра Порошенка. Розташована на березі Середземного моря. Оформлена на фірму "Ферувіта СЛ". Будівля має площу 1254 кв. м. Земельна ділянка — 26 соток. У дворі є басейн. Вілла зведена 1993 року. Фірма Порошенка придбала її влітку 2008-го. Він тоді очолював раду Національного банку України.

Зараз ви читаєте новину «У декларації Порошенка не знайшли порушень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути