Ексклюзиви
пʼятниця, 21 червня 2013 00:30

Тягнибок і Кличко програли

Віктор Янукович переграв опозицію, вважає політолог 60-річний Віктор Небоженко. Йому була потрібна зустріч з її лідерами, щоб показати світу свої кроки до демократії. Це важливо перед самітом у Вільнюсі, де вирішуватимуть долю Угоди про асоціацію з ЄС.

— Україна не виконала 10 вимог Євросоюзу, — пояснює Небоженко. — Саме тому Янукович раптом вирішив вислухати опозиціонерів. Напевне, почитав підручники з демократії, де написано: "Зустріч президента з опозицією — частина політичної культури".

Олег Тягнибок і Віталій Кличко програли. Вони повинні критикувати владу, але не уникати прямого контакту з главою держави. Ці молоді політичні лідери заражені вірусом провінційності. Тягнибок соромиться зустрічатися з президентом, боячись, що це вдарить по його рейтингу в Західній Україні. Він не розуміє, що загальнонаціональна еліта повинна спілкуватися, попри все. Обама, Меркель, Путін зустрічаються з Януковичем. Хоча нікому з них не хочеться бачити одне одного.

Кличко по-дитячому хоче виглядати трішки опозиційнішим за решту.

А Яценюк показав себе представником самостійної політичної сили, що не боїться влади. Продемонстрував дипломатичні здібності та підтвердив, що є лідером серед трьох опозиціонерів. Він отримав цінну інформацію з перших рук, зокрема, і щодо справи Тимошенко. Це дуже важливо — говорити око в око, адже бачиш реакцію співрозмовника.

Один із результатів зустрічі — тепер Яценюк може безпосередньо спілкуватися з президентом і навпаки. Всі інші змушені будуть вислуховувати від Арсенія Петровича думку Януковича щодо тих чи інших питань. Яценюк став посередником між владою та опозицією.

Після цієї зустрічі виникає і такий здогад: найімовірніше, в Яценюка не було прямого контакту з Януковичем. Тому він пішов на зустріч. А от в УДАРу та "Свободи", очевидно, є канали комунікації з найближчим оточенням глави держави. Тому вони вважають, що немає потреби в безпосередньому зв'язку з президентом. Це не правильно. Адже той, хто спілкується з опонентом напряму, позбавляється інтриг оточення.

Зараз ви читаєте новину «Тягнибок і Кличко програли ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути