пʼятниця, 06 грудня 2019 05:45

"Труба неправильно оцінив політичні зміни після виборів"

Автор: ФОТО З САЙТА dbr.gov.ua
  Директор Державного бюро розслідувань Роман Труба проходить поліграф 27 грудня 2018 року. Зробив це одним із перших у відомстві. Відповів на понад сотню запитань. Подібну психофізіологічну перевірку працівники бюро мають проходити до вступу на службу та не рідше разу на рік, за законом
Директор Державного бюро розслідувань Роман Труба проходить поліграф 27 грудня 2018 року. Зробив це одним із перших у відомстві. Відповів на понад сотню запитань. Подібну психофізіологічну перевірку працівники бюро мають проходити до вступу на службу та не рідше разу на рік, за законом

3 грудня Верховна Рада ухвалила закон про вдосконалення роботи Державного бюро розслідувань.

За 2 год. до голосування президент Володимир Зеленський заявив, що "праву руку" директора ДБР Романа Труби (йдеться про Ігоря Щербину, екс-начальника Головного слідчого управління Генпрокуратури, якого затримало в Києві Національне антикорупційне бюро. — ГПУ) підозрюють в отриманні $150 тис. хабара.

"Ще один аргумент, щоб перезавантажити керівництво бюро, — написав 41-річний Володимир Зеленський у "Фейсбуку". — Ця інституція створювалась як незалежна й об'єктивна. Шкода, якщо ці добрі наміри не справдяться".

Зміни до закону про ДБР підтримали 250 депутатів.

Нинішній голова бюро та двоє заступників втратять повноваження у день, коли закон набере чинності. Нового голову обере конкурсна комісія з дев'яти людей, по троє від президента, Верховної Ради та Кабміну, пропозиції уряду нададуть міжнародні організації. Переможця мають назвати протягом 60 днів. Тепер директор Бюро сам, а не через конкурс, обиратиме заступників.

Депутати підтримали поправку №318, що передбачає створення в ДБР окремого управління для розслідування справ Майдану. В ньому працюватимуть 100 слідчих і прокурорів, частина без конкурсу перейде з Генпрокуратури. Тобто злочини проти учасників Революції гідності продовжать розслідувати правоохоронці, які займалися ними понад п'ять років. З вимогою проголосувати цю поправку адвокатка родин героїв Небесної сотні Євгенія Закревська голодувала 12 днів. Схудла щонайменше на 6 кг. Справи Майдану заморозили із 20 листопада, коли прокуратура втратила функцію розслідування, а ДБР виявилося не готовим перейняти такий обсяг справ.

— Чи захоче впливати Офіс президента на ДБР? Цілком імовірно. Чого їм відмовлятися. Все залежить від людини, яка очолить Бюро, — каже антикорупційний експерт 30-річний Олександр Лємєнов.

— Це має бути юрист, який експертно ставиться до обов'язків. Не пов'язаний з Андрієм Портновим (колишній заступник глави Адміністрації президента Януковича. — ГПУ). Вплив Портнова на ДБР був сильний не тому, що юрист Януковича такий впливовий, а тому, що Роман Труба — безвольний.

— Нинішнє керівництво ДБР почало власну політичну гру. Це була робота не на правові інтереси держави, а на самопіар керівника і його друзів, — вважає політолог 61-річний Володимир Фесенко.

— Президентська команда хоче контролювати ключові правоохоронні структури. Намагаються поставити ДБР під контроль президента. Це ще один прояв формування в Україні де-факто президентської республіки.

Інша причина появи такого закону — незадоволеність діяльністю Бюро та його керівництвом. Труба неправильно оцінив політичні зміни після виборів. Більше прислухався не до президента Зеленського, а до Портнова, до керівника Офісу глави держави (Андрія Богдана. — ГПУ). Можливо, думав, що це сподобається олігархові Ігорю Коломойському.

Плани на реорганізацію правоохоронних органів у команді Зеленського були ще на початку липня. Це стосується і ДБР, і Генпрокуратури, і Національного агентства з питань запобігання корупції. Тому антикорупційне бюро та антикорупційна прокуратура — на черзі.

На річницю влаштували вечірку в ресторані

Державне бюро розслідувань працює з листопада минулого року. Розслідує злочини посадовців найвищого рівня, правоохоронців, суддів, держслужбовців. Поступово перебирає повноваження досудового слідства від прокуратури.

Першим директором ДБР став юрист, львів'янин Роман Труба. Його призначили за рік до початку роботи органу — в листопаді 2017-го.

У листопаді цьогоріч потрапив у інформаційний скандал. В анонімному Телеграм-каналі "Трубу прорвало" оприлюднюють аудіозаписи, зроблені нібито в кабінеті директора Держбюро. Труба назвав їх провокацією. Чи його голос на плівках, відповісти відмовився.

"Андрію Йосиповичу, я тобі обіцяю, що я все зроблю, — каже нібито Труба на одному із записів. Ідеться ймовірно про керівника Офісу президента Андрія Богдана. — У мене 25 слідчих. Я не можу всю країну ними перевернути. Але ця справа (проти п'ятого президента Петра Порошенка. — ГПУ) для нас пріоритетна".

29 листопада журналісти Bihus.info зняли закриту вечірку Труби у столичному ресторані італійської кухні "Веро Веро". Із ним були перша заступниця Ольга Варченко, працівники львівського управління бюро. Відзначали річницю відомства. Коли помітили журналістів, викликали поліцію. Найдешевша пляшка вина в ресторані коштує 800 грн.

У бюро працюють майже 1500 слідчих.

Зараз ви читаєте новину «"Труба неправильно оцінив політичні зміни після виборів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути