середа, 23 січня 2013 07:45

Троє прикутих чоловіків провели ніч під Адміністрацією президента

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Заступник голови ”Молодого народного руху” Сергій Митрофанський (зліва направо) та його керівник Іван Крулько прикуті наручниками до паркану під Адміністрацією президента 21 січня
Заступник голови ”Молодого народного руху” Сергій Митрофанський (зліва направо) та його керівник Іван Крулько прикуті наручниками до паркану під Адміністрацією президента 21 січня

— Даешь объятия! — кричить у гучномовець чоловік у синьому спортивному костюмі біля Адміністрації президента на столичній вул. Банковій. У понеділок 21 січня близько сотні людей танцюють та обіймаються. Із колонок лунає гучна музика. Їх обступив десяток "беркутівців". Мітингувальники тримають плакати "За Міжнародний день обіймів", "Студенты всего мира, обнимайтесь".

Опівдні наближається колона із 50 людей із прапорами "Батьківщини", Молодого Народного руху, "Фронту змін" та Молодіжного націоналістичного конгресу. Має відбутися їхня акція "Геть політичних збоченців".

— А це що таке? — каже здивовано "рухівець" Андрій, 19 років. — Це хто такі?

Колона зупиняється.

— Требуем, чтобы президент сделал День объятий государственным праздником, — відповідає студентка 17-річна Дар'я. — Хотим праздников. Украинцы, обнимайтесь.

Хлопець крутить пальцем біля скроні

— Мы члены общественной организации, — надуває губи її подруга Ірина. — Как же ее? Молодь за... Сейчас и не вспомню.

Дівчата регочуть.

10 міліціонерів заступають прохід до адміністрації. Голова Молодого народного руху 31-річний Іван Крулько показує їм дозвіл на проведення акції. Івана, його заступника Сергія Митрофанського та заступника голови "Батьківщини Молодої" Олега Куявського пропускають за турнікет.

До мітингу підходять 40 "беркутівців" у бронежилетах. Стають за 3 м від людей, вишиковуються по двоє. Учасники акції розгортають плакати  "Царьок-молодець" та "Людоїд-батюшка" із зображенням корони. На аркушах формату А4 — чоловік, схожий на президента Віктора Януковича із червоною цяткою на чолі. За розповсюдження таких трафаретів чотирьох сумчан засудили на терміни від року до двох.

— Ми прийшли у першу чергу, щоби підтримати сумських хлопців, які постраждали ні за що, — говорить член Молодіжного націоналістичного конгресу 21-річний Назар Матлак. — Максимум — це хуліганка, а їм дали тюремні сроки.

— Даешь улыбки! — перебиває його чорнявка з яскравим макіяжем.

— Це не вперше проплачені люди заважають нам проводити акції, — зітхає Матлак і відвертається від неї. — Ми навіть їхні обличчя пам'ятаємо. Під час антитабачницької кампанії, за годину до нашої акції, зібралися люди, начебто на підтримку міністра. Я бачив там студентів свого вузу. Стояли, бо їм пообіцяли скасувати догану.

— Юлі — волю! — скандують мітингувальники. Їх із двох боків обступають активісти "За обійми", своїми криками заглушають вимоги.

Із чорного пакета Крулько, Митрофанський і Куявський дістають червоні та сині дроти й обмотуються ними на поясі. Тоді приковують себе наручниками до паркана.

— Будемо стояти, доки нас не забере "швидка" чи свідомість не втратимо, або ж нас "Беркут" забере! — кричить 31-річний Сергій Митрофанський.

Одягає поверх куртки футболку із зображенням Юлії Тимошенко.

— Моя дружина про це нічого не знає, — пояснює тихо й усміхається.

Активісти "Батьківщини" розгортають 2-метровий плакат "Юлі — волю". Четверо літніх жінок тримають фото Тимошенко й Луценка. Колона активістів "За обійми" відтісняє мітингувальників-опозиціонерів, штовхають їх. У сутичці розривають плакат. Жінки кричать.

— Какие объятия? — махає руками 62-річний Борис Станіславович, бризкаючи слиною. Одягнутий у тонку блакитну куртку, на голові — бейсболка із символікою "Батьківщини". — Мне пенсию копейки платят, а я подводник, — повертається до студентів. — О чем вы вообще? Роты закройте. Дураки же, не понимают ни черта. Когда начнут сами зарабатывать — другое запоют.

Троє чоловіків пробули прикуті до паркана всю ніч. Біля них постійно були десятеро людей, приносили чай. Два десятки "беркутівців" чергували неподалік.

О сьомій ранку Мирофанському стало зле. Він переохолодився, підвищився тиск. "Швидка" відвезла його до лікарні. Там надали першу допомогу й відпустили додому.

О 9.30 до Адміністрації приїжджає нардеп Андрій Павловський чорною "Тойотою Камрі". Умовив Крулька та Куявського припинити акцію. Дістав із машини великі ножиці та розрізав кайданки. Активісти сіли до автомобіля й поїхали.

— Міліціонери добре до нас ставилися, — розповідає Куявський. — Підходили, пропонували чаю, питали, як ми.

Жодної реакції на звернення активістів з Адміністрації президента не було.

Зараз ви читаєте новину «Троє прикутих чоловіків провели ніч під Адміністрацією президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути