Ексклюзиви
вівторок, 28 вересня 2010 02:03

"Треба, щоб новий склад партії вийшов із "мерседесів" та "лексусів"

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Лідер ”Нашої України” Віктор Ющенко у супроводі Віри Ульянченко йде на партійний з’їзд. 24 вересня
Лідер ”Нашої України” Віктор Ющенко у супроводі Віри Ульянченко йде на партійний з’їзд. 24 вересня

Екс-міністр житлово-комунального господарства 49-річний Олексій Кучеренко встає з крісла та йде до сусіднього ряду. В залі будинку культури Київського політеху минулої п"ятниці він бере участь у з"їзді партії "Наша Україна". Підходить до нардепа-"нунсівця" 64-річного Петра Ющенка — старшого брата екс-президента й лідера партії Віктора Ющенка. Той читає книжку без палітурки 1942 року випуску — "Видатні жінки України".

— Ходжу в один спортклуб зі Славіком Вакарчуком, — Кучеренко нахиляється до Ющенка. — Він кілька тижнів тому написав статтю, що все покращиться, але не швидко. Коли його побачив, то заспівав як у його пісні "Все буде добре". А від себе добавив: "але не так скоро", — наспівує. — То він сказав: "Іди до мене в подтанцовку".

Місце в третьому ряду займає нардеп-"бютівець" 59-річний Григорій Омельченко. Член оргкомітету з"їзду простягає йому аркуш і просить поставити підпис. Видно, що то заява про вступ до "Нашої України" 23 вересня 2010 року.

— Я вирішив піти в цю партію, бо українець, — пояснює Омельченко. — Це єдина українська партія. У нас етнічних українців із 46 мільйонів — 36. То як у другий тур президентських виборів вийшли двоє неукраїнців? Ну, голосували б за Гриценка, Костенка, Тягнибока, Ющенка. Найгірше: якщо скласти сумарно їхній результат, то він буде менший, ніж у Януковича чи Тимошенко. А сталося так, бо ми малороси. Тому  переживали Голодомор, а зараз повинні пережити голодомор духовний.

У коридор зустріти Віктора Ющенка виходить Віра Ульянченко. Вона в яскраво-помаранчевому костюмі, чорних туфлях. На шиї — білі перли.

— Вєрочка, привіт! — цілує її в щоку колишній голова Служби безпеки 44-річний Валентин Наливайченко. Напередодні він вступив у партію. На з"їзді має очолити її політраду.


Об 11.10 до входу під"їжджають два чорні "мерседеси". Із другого виходить 56-річний Віктор Ющенко. Іде повз паркан. Його встановили будівельники, які кладуть біля входу плитку.

До зали екс-президент заходить об 11.20. Присутні встають, аплодують. Ульянченко оголошує, що зареєструвалися 1118 делегатів. Кворум є.

— А де баба Параска? — питає одна делегатка в іншої.

— Може, картоплю копає. А може, вже й у БЮТі, — знизує та плечима.

Ульянченко оголошує, що до партії хоче вступити Григорій Омельченко.

— Герой! — голосно каже Петро Ющенко. Піднімає свій мандат "за".

Приймають у партію також прес-секретаря Віктора Ющенка Ірину Ванникову та колишнього міністра культури Василя Вовкуна.

За п"ять хвилин виступу Огризкові шість разів аплодують

До трибуни виходить Віктор Ющенко. Виступає 40 хв. Його брат витягає білі аркуші і нотує тези.

— Політика — це череда перемог та поразок, які нас не вбивають, а роблять сильнішими. 2010 року програла конкретна людина, програв я. І крапка. Я хочу сказати, що не програли ви, не програли мільйони українців, — каже екс-президент під оплески.

Після виступу брата Петро Ющенко витягує з портфеля книжку "Україна: литовська доба". Уважно читає.

До мікрофона виходить колишній міністр закордонних справ Володимир Огризко. Нещодавно він теж поповнив лави партії. За 5 хв. виступу йому шість разів аплодують та кричать "Браво!"

— Мені недавно подзвонив друг і спитав, чому я 20 років був поза політикою, а зараз вступив у партію, рейтинг якої один відсоток. Бо маємо отримати нову політичну команду і мати нові політичні обличчя. Інакше ситуація буде далеко не виграшною. Треба, щоб новий склад партії вийшов із "мерседесів" та "лексусів", щоденно почав відвідувати райцентри, говорити з людьми. Люди кажуть гіркі слова.

62-річний Юрій Єхануров пропонує заборонити обирати в політраду тих партійців, які отримують зарплату в центральному виконкомі. Ульянченко хоче заперечити.

— Віро Іванівно! Я прошу вас не коментувати моїх слів, — вигукує Єхануров у мікрофон. — Ви після результатів виборів взагалі не маєте права вести цей з"їзд.

Однак делегати не підтримують його пропозиції. Обирають нову політраду партії, а та свого голову — Валентина Наливайченка. До того на цій посаді перебувала Віра Ульянченко.

Зараз ви читаєте новину «"Треба, щоб новий склад партії вийшов із "мерседесів" та "лексусів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути