Ексклюзиви
четвер, 28 травня 2009 18:21

"Тимошенко торгує інтересами держави"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  ”Нашоукраїнець” Андрій Парубій хоче, аби виборчим штабом Віктора Ющенка на президентських виборах керував В’ячеслав Кириленко
”Нашоукраїнець” Андрій Парубій хоче, аби виборчим штабом Віктора Ющенка на президентських виборах керував В’ячеслав Кириленко

Із приходом на посаду голови Ради партії "Народний союз "Наша Україна" Віри Ульянченко більшість її членів почала говорити, що ця політична сила відродиться. За останні півроку з неї виходили народні депутати, партія заборгувала працівникам, не могла розплатитися за утримання офісів. Між собою "нашоукраїнці" називають Ульянченко "мамою олігархів". Мовляв, вона завжди вміла знаходити спільну мову з багатими людьми.

— Економічна криза і брак коштів призвели до невизначеності й фінансової скрути, — каже про партійні справи народний депутат від блоку НСНУ Андрій Парубій, 38 років. — Але вже після останньої ради партії ці питання почали швидко й ефективно вирішуватися. Хоча проблема заборгованості по зарплаті ще не зникла, все стане на свої місця за кілька місяців. Сьогодні намагаємося залучити до цього тих людей із партії, які нам раніше допомагали. Це представники невеликого бізнесу.

Парубій відмовляється назвати прізвища партійних спонсорів.

Чи зможе Віра Ульянченко відродити "Нашу Україну"?

— Ключова посада — це очільник партії, яким є президент Віктор Ющенко. А рада "Нашої України" збирається раз на три місяці. Посада Ульянченко важлива, але не головна. Добре, що вона водночас голова Ради партії та Секретаріату президента. Бо і політичною партією, яку очолює президент, і його апаратом керує одна людина. Це дозволяє сконцентрувати зусилля у президентській команді.

Чи примирить вона Ющенка з Тимошенко та чи змінить політику відносин між Секретаріатом і Кабміном?

— Ілюзією було те, що Балога мав великий вплив на Ющенка і що він ініціював критику на адресу уряду. Це не так. Різні погляди Ющенка і Тимошенко були не через присутність Балоги на посаді голови президентської канцелярії. У них глибокі розбіжності щодо того, яким буде майбутнє України. Починаючи від економіки і закінчуючи постійним загравання з Кремлем із боку Тимошенко. Ці суперечності триватимуть доти, доки прем"єр торгуватиме інтересами держави заради своєї політичної вигоди. Тому тут Балога ні при чому. І Віра Ульянченко це не змінить.

Один за одним із партії "Народний союз "Наша Україна" виходять нардепи: Павло Жебрівський, Руслан Князевич, Ольга Герасим"юк, Роман Зварич... При цьому вони називають партію "політичним трупом".

— Антипрезидентську позицію вони продемонстрували ще торік, коли увійшли в коаліцію до БЮТ і Блоку Литвина. Думаю, на найближчому з"їзді жорстко постане питання щодо тих, хто увійшов до коаліції, але ще залишаються членами партії. Їм доведеться визначатися: або — або. Було би правильно, якби вони здали не тільки партквитки, а й депутатські мандати.

У Ющенка і Тимошенко глибокі розбіжності щодо того, яким буде майбутнє України

Віра Ульянченко заявила, що завдання партії — переобрання Ющенка президентом. Але його рейтинг не дотягує до 10 відсотків.

— У Ющенка є значні шанси поборотися за президентське крісло. Бо він один із тих політиків, які реально відстоюють національні інтереси держави, питання національної безпеки і євроатлантичної інтеграції. А прихильниками цього в Україні є щонайменше 25–30 відсотків громадян. Коли настане час визначатися остаточно, люди зрозуміють: Ющенко — реально діючий, послідовний політик.

Парубій вважає, що напередодні виборів значно знизиться рейтинг Юлії Тимошенко.

— Тільки восени можна буде точно говорити, хто має реальні шанси поборотися за президентство, — розмірковує. — Але ми робитимемо все, аби шанси Ющенка були високими.

Що думаєте з приводу заяви Віктора Балоги: мовляв, Ющенко не має морального права вдруге балотуватися на президентську посаду?

— Ще два тижні тому ця людина говорила, що Віктор Ющенко — найкращий президент. Але коли зачепили інтерес Віктора Балоги і він утратив посаду, то почав критикувати.

Виборчий штаб кандидата в президенти Віктора Ющенка очолить керівник Державного управління справами Ігор Тарасюк?

— Складно сказати. Тарасюк — один із кандидатів. Мені здається, що найоптимальнішим був би В"ячеслав Кириленко. Він краще працював би у публічній площині.

Чи правда, що всередині НСНУ назрів конфлікт між головою фракції Миколою Мартиненком та Олександром Третьяковим? Подейкують, що останній навіть збирає підписи за відсторонення Мартиненка з посади і за вихід "Нашої України" з коаліції.

— Такий конфлікт існує. Є намагання змінити керівництво фракції. Але перед тим, як братися за кадрові питання, треба вирішити концептуальні: ми входимо в коаліцію чи ні? Тільки тоді можна говорити про те, хто буде наступним керівником фракції. І тоді наша група "За Україну!" вирішуватиме, чи підтримувати відсторонення Мартиненка.

Наступного тижня буде голосування за відставку міністра оборони Юрія Єханурова?

— Це залежить від переговорів між БЮТ і Партією регіонів щодо змін до Конституції. Якщо перемовини доходять до активного завершення й наступного тижня ми побачимо спільні голосування цих фракцій, то зрозуміло: з міністерською посадою розпрощається не тільки Єхануров, а й усі міністри з квоти "Нашої України".

Зараз ви читаєте новину «"Тимошенко торгує інтересами держави"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути