пʼятниця, 10 серпня 2012 00:00

Тимошенко та Луценка не зареєстрували кандидатами в депутати

Центральна виборча комісія зареєструвала партійний список Об'єднаної опозиції "Батьківщина" на парламентські вибори. Екс-прем'єра Юлію Тимошенко та колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка в середу на засіданні комісія зі списку виключила. Вони були першим і п'ятим номером. "За" проголосували 10 із 14 членів комісії. Інші утрималися.

— До ЦВК надійшла автобіографія Тимошенко, в якій вона наголошує, що Печерський суд 11 жовтня 2011 року виніс їй політично вмотивований вирок. Апеляційний суд проігнорував факти фабрикації справи, — каже заступник голови Центрвиборчкому 39-річна Жанна Усенко-Чорна. — Також автобіографію подав Юрій Луценко. У ній він вказав, що засуджений злочинною владою з політичних мотивів. ЦВК не вповноважена визначати, чи є рішення суду замовним, чи ні, і не має правових підстав зареєструвати Тимошенко і Луценка кандидатами в депутати.

За жодних умов Центрвиборчком не міг залишити Юлію Тимошенко та Юрія Луценка у виборчому списку. Так вважає голова Комітету виборців 36-річний Олександр Черненко:

— У законі чорним по білому написано: люди, які мають непогашену судимість, не мають права балотуватися. ЦВК просто виконав норму закону, керуючись формальними причинами. Тимошенко та Луценко зможуть потрапити до парламенту лише тоді, коли в них будуть погашені судимості. Якщо це відбудеться до виборів, то хтось із кандидатів на мажоритарному окрузі може відмовитися від балотування на їхню користь.

Також є ще одна можливість, щоб Тимошенко та Луценко стали депутатами. Якщо два мажоритарники, що пройдуть до Верховної Ради, відмовляться від мандата. Тоді на їхніх округах призначать дострокові вибори, на яких ті й зможуть балотуватися. Однак це можливо, якщо судимості будуть погашені.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко та Луценка не зареєстрували кандидатами в депутати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути