пʼятниця, 13 липня 2012 05:15

Тимошенко стала найважливішим фактором зовнішньої політики України

Автор: фото: прес-служба "Батьківщини"
  Прихильники екс-прем’єра Юлії Тимошенко стоять під харківським Апеляційним судом. 10 липня
Прихильники екс-прем’єра Юлії Тимошенко стоять під харківським Апеляційним судом. 10 липня

Україну позбавлять перспективи головування в Організації з безпеки та співробітництва в Європі, якщо не виконає резолюцію Парламентської Асамблеї цієї організації і не звільнить політв'язнів. Таку інформацію привезли з-за кордону нардепи-"бютівці" Сергій Шевчук та Олег Білорус.

Резолюцію підготувала і внесла Італія. Її підтримала 51 країна з 56.

— Уже не обговорюється, чи є в Україні політв'язні. В резолюції стоїть чітка вимога звільнити політв'язнів та допустити ув'язнених лідерів опозиції до парламентських виборів, — говорить 56-річний Сергій Шевчук.

— Від результатів виконання цієї резолюції залежатиме, чи отримає Україна право керувати ОБСЄ протягом цілого року, як це планувалося раніше, чи буде позбавлена цього права, — каже 72-річний Олег Білорус.

Юлія Тимошенко стала найважливішим фактором зовнішньої політики України. Однак влада відмовляється визнати, що екс-прем'єр сидить ні за що, і продовжує заганяти себе у глухий кут. Події цього тижня лише підтверджують це.

Обидва суди над Юлією Тимошенко — у вівторок у Харкові та в четвер у Києві — засвідчили, що режим Януковича обрав жорстку тактику затягування процесу. Депутатам від фракції "БЮТ-Батьківщина" цілу ніч на вівторок довелося провести у коридорах лікарні: стерегли Юлію Тимошенко, яку могли вивезти на суд, незважаючи на пряму заборону лікарів. А на ранок під будівлю суду звезли людей у формі комунальників, які спровокували бійку з депутатами. Кажуть, цих осіб спеціально випустили зі слідчих ізоляторів для провокацій.

У той же день загадкова ініціативна група харківських лікарів після зустрічі з німецьким лікарем Лутцом Хармсом фактично звинуватила цього професора у підтасовці медичних висновків щодо стану здоров'я Юлії Тимошенко. Це як мінімум погрожує дипломатичним скандалом, адже німецька клініка "Шаріте", яку представляє Хармс, є однією з найавторитетніших у світі. А згодом з'ясувалося, що керівник цієї ініціативної групи, головлікар Харківської обласної лікарні Богдан Федак нібито був причетний до торгівлі дітьми.

— Це львівський лікар, який наприкінці 1990-х працював керівником Львівської обласної лікарні швидкої допомоги, і був замішаний у скандалі щодо продажу дітей за кордон, — переконує адвокат Тимошенко, нардеп-"бютівець" 45-річний Сергій Власенко. — Тоді продали з львівських клінік в Америку 130 дітей. За моєю інформацією, тоді Богдан Федак отримав два роки, ще й без права займати посади в медичній галузі.

— Такі провокації та затягування процесу свідчать лише про одне — хтось дуже не хоче, щоб дана справа виходила на розгляд по суті до Європейського суду, — говорить адвокат Тимошенко Олександр Плахотнюк. — Адже повноцінний розгляд в Європі можливий тільки після проходження всіх інстанцій в Україні.

— Янукович як вогню боїться розгляду справи Тимошенко в Європейському суді 28 серпня. Він прекрасно розуміє, що суд не лише визнає фальсифікацію доказів щодо Юлії Володимирівни, а також визнає політичні мотиви переслідування, як це уже відбулося у рішенні по справі Юрія Луценка. І це буде черговий ляпас режиму Януковича, — додає Власенко.

Кажуть, навіть під час Олімпіади в Лондоні, яка розпочнеться незабаром, з Януковичем не хоче зустрічатися жоден британський високопосадовець. І все через грубі порушення принципів демократії, насамперед — через кримінальне переслідування політичних опонентів.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко стала найважливішим фактором зовнішньої політики України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути