Ексклюзиви
вівторок, 06 вересня 2011 07:00

Тимошенко спить при світлі

У понеділок минув місяць перебування екс-прем'єра 50-річної Юлії Тимошенко за ґратами Лук'янівського слідчого ізолятора. За цей час захист подав 17 клопотань про зміну запобіжного заходу з арешту на підписку про невиїзд.

— Суд розцінює такі заяви як намагання затягнути процес, — говорить у понеділок на це суддя 31-річний Родіон Кірєєв. — Тому залишає їх без розгляду.

— Ви — не суддя! Ви — злочинець у мантії! — одразу кидає йому Тимошенко. — Кірєєв, припиняйте злочини! Вам треба зняти мантію та вийти із зали. Кірєєв, ви ряжений! Паяц, який виконує політичні репресії на замовлення!

Екс-прем'єр уперше називає суддю на прізвище. До того зверталася: "Пане суддя".

— Це ми вже неодноразово чули, — спокійно говорить Кірєєв.

Просить секретаря запросити свідка — екс-керівника апарату прем'єра Михайла Лівінського. Той стає біля трибуни по центру зали. Суддя просить його назватися, але він мовчки дивиться на Тимошенко, яка продовжує кричати на суддю.

— Суд не реагує на образи, — знову спокійно говорить Кірєєв.

Він бачить, що троє захисників Тимошенко піднімають руки, аби зробити заяви.  Каже, що для висловів буде година наприкінці засідання. Коли Тимошенко замовкає, надає слово Лівінському. Той близько 2 год. розповідає про те, як 2009 року підписували договір між Росією та Україною про постачання газу. Розпочинає з критики колишнього президента Віктора Ющенка.

— 31 грудня 2008 року він відкликав із Москви українську делегацію, яка вела переговори про підписання контрактів, — каже 42-річний Михайло Лівінський. — Тим самим Ющенко зірвав переговори. Коли 17 січня Тимошенко зустрілася з Медведєвим та Путіним, вони висунули ультимативну ціну в 450 доларів і вимагали сплатити попередній борг за газ. Переговори тривали до третьої ночі. Потім Путін і Тимошенко вийшли до преси та сказали, що контракт підписаний й газ буде поставлятися зі знижкою.

Тимошенко уважно слухає його свідчення, щось записує. Вона в чорному піджаку та спідниці, білій сорочці. Волосся заплетене на потилиці у вузлик. За місяць у СІЗО Тимошенко значно схудла. Адвокати заявляють, що через недосипання — до камери її привозять о 21.00, а будять о п'ятій ранку. У камері цілодобово горить світло.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко спить при світлі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути