Ексклюзиви
середа, 21 грудня 2011 07:00

Тимошенко пропонує опозиції йти на вибори одним списком

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Екс-прем’єр Юлія Тимошенко написала відкритого листа. В ньому говорить, що список об’єднаної опозиції на парламентських виборах мала б очолити високоморальна та патріотична людина рівня поетеси Ліни Костенко
Екс-прем’єр Юлія Тимошенко написала відкритого листа. В ньому говорить, що список об’єднаної опозиції на парламентських виборах мала б очолити високоморальна та патріотична людина рівня поетеси Ліни Костенко

— Міліція, ти сьогодні наливаєш нам чи нє? — кричить під столичним Апеляційним судом житомирка 40-річна Лілія Клінчук. Тримає прапор "Батьківщини", звертається до 20 правоохоронців, які півколом стоять перед воротами суду. Ті посміхаються.

У вівторок, у День міліції, суд розглядає апеляцію захисту екс-прем'єра Юлії Тимошенко щодо вироку у справі підписання газових контрактів. До двору пускають тільки працівників суду, учасників процесу, народних депутатів і журналістів. Під воротами зібралися кілька сотень прихильників Тимошенко. Іде дощ із мокрим снігом. На даху кіоску з пресою стоїть чоловік у цивільному — знімає протестувальників на відеокамеру.

— Юлі — волю! Зека — геть! — кричать люди. — Міліція з народом, а мусора — з уродом!

— Ви чули, що Юлю з ранку насильно в автозак посадили? Вона казала, що хвора, що не може — їй не вірили, — 65-річний Борис Ситницький розповідає Ладі Барабаш, 41 рік. — Потім їй зле стало, то відчепилися.

— Суки, — відповідає жінка. — У нее же позвоночник больной. Добить ее хотят.

— Хай Юлі Бог здоров'я дає — будемо стояти за неї, доки лоби не порозбиваємо, — каже 73-річна Євдокія Орлова з Бориспільського району під Києвом. — Як Юля прем'єром була —  нам і пенсію вовремя давали, і по тисячі виплатили.

На територію суду заходить адвокат екс-прем'єра 44-річний Сергій Власенко. Піднімається на другий поверх сусідньої із судом будівлі до журналістів.

— Юлія Володимирівна написала і передала керівництву слідчого ізолятора вимогу, щоб її сьогодні доставили до суду, — каже. — Незважаючи на те що вона не може самостійно пересуватися. Для того, щоб це зробити, треба її взяти, вибачте, за руки і за ноги та принести.

Сергій Власенко прямує до зали суду. О 10.10 заходять троє суддів. "Бютівці" сидять. Юлії Тимошенко у клітці немає. Головуюча суддя Олена Сітайло розказує, що керівництво СІЗО направило суду медичну довідку щодо стану здоров'я підсудної.

— 16 серпня Тимошенко звернулася до медичної частини зі скаргою, — читає з аркуша Олена Сітайло. — Було встановлено діагноз: підшкірна гематома лівої руки (синяк після забою. — "ГПУ").

— Що відбувається? — підскакує з місця Сергій Власенко. — Я вимагаю припинити це! У мене заява про відвід головуючої судді.

— Ганьба! — кричать "бютівці". Тупають ногами, плескають у долоні, аби заглушити суддю.

— Виказувала скарги на болі в попереку, — підвищує голос суддя. — 20 грудня Тимошенко запропонували зібратися та виїхати з метою взяти участь у засіданні Апеляційного суду. Вона категорично відмовилася самостійно вставати з ліжка та пересуватися. Додала: "Ногами не піду, робіть зі мною, що вважаєте за потрібне". На даний час медичних протипоказань для самостійного пересування немає.

— Вимагаю відвід судді, — бере слово Сергій Власенко. — Суддя почала зачитувати діагнози, що є інформацією з обмеженим доступом.

Судді йдуть до нарадчої кімнати на 45 хв. У відводі відмовляють.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко пропонує опозиції йти на вибори одним списком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути