Ексклюзиви
пʼятниця, 19 серпня 2011 05:30

Тимошенко привезли до суду о 7.40

Автор: фото: Ростислав Мисюкевич
  Прихильникам Юлії Тимошенко, які ночують під столичним Печерським райсудом, роздають вечерю у судочках. Там макарони по-флотськи та фарширований перець
Прихильникам Юлії Тимошенко, які ночують під столичним Печерським райсудом, роздають вечерю у судочках. Там макарони по-флотськи та фарширований перець

20.30. Вівторок, 16 серпня. Мешканці наметів під Печерським райсудом Києва огороджують свій табір червоними залізними парканами. Зв'язують їх мотузками. Ночують тут другий тиждень. Виступають проти утримання під вартою екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

40 наметів стоять обабіч тротуару. Їх на правах громадських приймалень установили народні депутати. Переважно — "бютівці". На пластикових стільцях сидять люди. Семеро за столом співають "Там соловейко щебетав". Дехто читає газети. Інші сплять усередині на дерев'яних піддонах, накритих пінопластом. Дві літні жінки закуталися в ковдри й дрімають сидячи. Чоловік в останньому наметі  укривається поліетиленовим плащем із символікою БЮТ. З-під "ковдри" видно ноги в брудних шкарпетках. Поряд — чорні гумові шльопанці.

21.00. До першого намету приносять їжу. З картонних коробок дістають судки. Порція складається з макаронів по-флотському та фаршированої перчини. Вишиковується кількаметрова черга.

— Йой! Зразу подумав, що то якийсь депутат приймає, — жартує 64-річний Петро з міста Ромни на Сумщині.

Комендант містечка 47-річний Сергій Тріщанович видає одноразовий посуд. За півгодини 18-річний Юрій Шкарта та 19-річний Володимир Радисюк із села Романівка на Житомирщині розливають каву та чай.

— Самі сюди приїхали, — розказує Юрій. — Тут можемо більше для країни зробити, ніж удома. А щодо грошей, які тут нібито платять, то це все вигадки.

Під наметом 48-річний Олександр Ліщенко декламує вірші Сергія Єсеніна. В одній руці тримає аркуші з поезіями, другою махає. Йому підігрує на баяні Дмитро Булава, 27 років. Він приїжджає сюди щодня.

— Людям не вистачає мистецтва, — говорить. — Намагаюся їх надихати.

Перед північчю обидва йдуть із містечка, щоб устигнути до закриття метро.

Уздовж шатер проходять нардепи-"бютівці" Олександр Рябека та Іван Кириленко. Останній лузає зернята та спльовує лушпиння в руку. Сідають за столом у наметі з табличкою "Крым за Тимошенко". На столі лежать яблука, печиво, насіння, стоять пляшки з мінералкою.

— Депутати чергують по 6 годин. Ведемо список. Поки що ніхто не сачкував, — розказує 51-річний Олександр Рябека. — Прийом громадян — цілодобово. Часто люди приходять нібито з пропозиціями. Але все зводиться до "Давайте їх стріляти!". Суцільні емоції.

03.00. До Рябеки та Кириленка підходять нардепи-"бютівці" Володимир Дончак, Олексій Логвиненко, Степан Курпіль та Олександр Стешенко.

— А-а-а! Вожди! Товарищ, верь, взойдет она, звезда пленительного счастья! — вітається 56-річний Олексій Логвиненко.

— Усе, друзі, ми пішли! — каже Іван Кириленко, 54 роки. — Там на столі все є: яблука, насіння. Успіхів!

04.00. Починається дощ. Люди ховаються по наметах. Четверо продовжують грати в карти.

05.00. Світає. Дощить. На Хрещатику зупиняється "Тойота Камрі". Із заднього крісла висідає чоловік років 35. Підходить до міліціонерів, що чергують біля дороги напроти входу до суду. Похитується.

— Навіщо вся ця фігня тут? — запитує в них і показує на намети. Ті не відповідають. Чоловік ходить туди-сюди. Присідає до картярів і проситься теж зіграти. Вони відмовляють.

— Підемо поговоримо, земляк, — звертається до нього Ігор з Івано-Франківська. — Кавою тебе пригощу.

Обіймає його за плечі. Йдуть Хрещатиком у напрямку Бессарабського ринку. Машина рушає за ними.

06.00. Дощ не перестає. Під'їжджає автобус із "Беркутом". Протягом 30 хв. уздовж дороги паркуються ще 10 автобусів із правоохоронцями.

— А знаєте, що найбільше мене тут здивувало? — говорить біля одного з наметів чоловік на ім'я Едуард, викладач історії з Хмельницького. — Приходять люди, приносять їжу і воду. Запрошують до себе прийняти ванну. Був у одній квартирі, тут неподалік. Таких хором іще не бачив. Думав, нас підтримують тільки небагаті.

7.35. "Беркутівці" у шоломах та дощовиках стають обабіч в'їзду до суду. Мітингувальники теж підтягуються туди. За 5 хв. проїжджає автозак із Юлією Тимошенко.

— Ю-ля! Ю-ля! — вигукують учасники акції.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко привезли до суду о 7.40». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути