пʼятниця, 06 квітня 2012 00:30

Тимошенко планують покласти до лікарні номер п'ять

Автор: фото з сайта www.ura-inform.com
  Цю палату в харківській лікарні обладнали для екс-прем’єра Юлії Тимошенко, яка поки що перебуває у Качанівській виправній колонії. На вікна медзакладу вже встановили ґрати
Цю палату в харківській лікарні обладнали для екс-прем’єра Юлії Тимошенко, яка поки що перебуває у Качанівській виправній колонії. На вікна медзакладу вже встановили ґрати

Екс-прем'єра 51-річну Юлію Тимошенко збираються перевезти з Качанівської колонії в харківську Центральну лікарню Укрзалізниці №5. Заклад розташований у березовому гаю. На території є ще дві лікарні — №4 і №26. Доріжки викладені дрібною плиткою, вздовж них високі ялини. За алеями — березовий ліс.

Видно заґратовані п'ять вікон на дев'ятому поверсі бетонної будівлі. Там і мають покласти Тимошенко.

— Там три дня с утра до ночи долбили, спать не давали, — розповідає Василь, який лежить поверхом нижче.

Кажуть, палату для екс-прем'єра зробили просторішою, розбивши стіну між реанімацією та сестринською. Лікарнею ходять чутки, що у вівторок двома машинами привезли речі Тимошенко та ліжко за 30 тис. грн.

У вівторок у лікарні з'явилася охорона. При вході стоять двоє чоловіків у формі залізничників. Усередину пускають лише без верхнього одягу — його треба здати в гардероб. Аби йти далі, треба купити бахіли по 1,5 грн.

На всіх сходових майданчиках стоять мішки з будівельними сумішами. Робітники міняють дерев'яні вікна на пластикові. Жінки миють рами, шибки, шпатлюють відкоси.

— Юле сделали такую палату! У меня сестра живет в Израиле, так здесь не хуже, — каже одна з них.

Перед входом на дев'ятий поверх написано "Операційний блок". Висить табличка "Вхід тільки для медичного персоналу. Двері зачиняються автоматично". Відмикаються магнітним ключем — однак вони відкриті. Видно світлий, пофарбований білою фарбою коридор.

— Что вы здесь делаете? Сюда нельзя! — зупиняє лікар і випроводжує до виходу.

У середу деяким журналістам лікарня показала трикімнатну палату, де лежатиме Тимошенко. Фото виклали в інтернет. На першому знімку видно шафу, ліжко, тумбочку, бра. На стіні — плаский телевізор. В око впадає букет свіжих квітів, білі фіранки на великих вікнах, кавоварка, бутель очищеної води з підігрівом та охолодженням. Друга кімната обладнана під санвузол. Третя — для зустрічей із відвідувачами. Відеоспостереження є лише в коридорах лікарні. Тимошенко чекає на приїзд німецьких медиків. Вони прибудуть  наступного тижня. Лише після цього вирішить, де лікуватиметься.

Тимошенко має отримувати медичну допомогу поза тюрмою, постановив Європейський суд із прав людини. Однак влада могла й не чекати цього рішення, вважає правозахисник 59-річний Євген Захаров:

— За українськими законами, якщо в умовах медустанов кримінально-виконавчої системи не можуть надати належного лікування, ув'язненого мають перевести до цивільної лікарні. Інша справа, що в нас немає такої постійної практики, — пояснює Захаров. — Другий момент, повернути людину з лікарні назад до колонії мають право лише іншим рішенням Євросуду. Він має визначити, що людина більше не потребує лікування. Були випадки, коли засуджені лежали в лікарнях дуже довго. Медики не могли їх здихатися.

На 6 квітня екс-прем'єр перебуває за ґратами 247 днів.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко планують покласти до лікарні номер п'ять». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути