вівторок, 15 листопада 2011 00:45

Тимошенко відсиділа 100 днів
13

Прихильники екс-прем’єра Юлії Тимошенко прийшли під стіни столичного Лук’янівського слідчого ізолятора о 17-й годині 12 листопада. Саме тоді минуло 100 днів як її заарештували
Фото: фото: Ростислав Мисюкевич

Зранку в суботу перед Лук'янівським СІЗО у Києві жінка середнього віку в короткій куртці та елегантних чобітках годує хлібом голубів. Вона чергує біля намету молодіжної організації партії "Батьківщина". Пильнує скриню, куди люди кидають листи для Юлії Тимошенко. 12 листопада минуло 100 днів, як екс-прем'єра тримають за ґратами ізолятора.

— Приезжаю сюда на девять утра и уезжаю в девять вечера, — розповідає біля намету Ольга. Каже, відгодувала птахів, і вони погладшали. — Тут мужики какие-то охотились за удочками, на которых флаги держатся. Приходится бегать за этими ворами. Одного почти возле метро поймали.

10.50. До намету підходять активісти "Батьківщини молодої" 21-річний Дмитро та 20-річний Роман. Вітаються, заходять усередину. Стіни намету утеплені листами картону. Є стіл, електрочайник, термос, цукор у скляній банці. Напроти входу вздовж стіни "ліжко" — два піддони, застелені ковдрами.  Праворуч — електрогенератор. У прозорому одноразовому пакеті лежать Біблія та Книга псалмів.

— Люди приносят. Просят Юлии Владимировне передать, — пояснює Дмитро. Він у чорній куртці та спортивній шапці, з-під якої видно довге волосся. — Листи для неї приходять — за тиждень майже півсотні. Передаємо їх із донькою, чоловіком або депутатами.

Виходять на вулицю.

— Дима, давай бензин купим — надо генератор заправить. А то сидим без чая, — говорить Ольга.

— Скоро привезут, — відповідає.

12.30. Бензин не привезли. Дмитро бере електрочайник та йде до сусіднього магазину просити закип'ятити води.

— Люди к нам относятся с пониманием. Но не все. Ходил в кафе, попросился в туалет. Сказали: "Вы за Юлю? Тогда вон отсюда!".

16.20. До СІЗО починають сходитися люди, переважно літні.

— Слава Україні! — вітаються.

Приходять нардепи-"бютівці" Андрій Павловський, Юрій Одарченко та Олег Тищенко. Перед воротами ізолятора 62-річна Параска Іванівна кричить:

— Ю-ю-ли-и-и-я-я-я! Ты — дочь народа!

Починає плакати.

— Плачу, бо справедливості немає в нашій державі, — промовляє крізь сльози. — Людина ні за що сидить у тюрмі. А бандити при владі далі грабують державу.

— Януковича — геть! Юлі — волю! Луценку — свободу! — кричать.

Під входом до СІЗО стають 30 міліціонерів. За 50 м припаркований автобус із беркутівцями.

17.20. Зі сходів СІЗО виступає нардеп Олег Тищенко 69 років. Його слухають близько 200 мітингувальників із "бютівськими" прапорами.

— Я бачу, що тут зібралися люди майже всіх вікових категорій, — говорить Олег Тищенко. — Спасибі вам!

— Усі, усі тут! Навіть німі, глухі та горбаті! — кричить 62-річний Олексій Караульний. Калатає у дзвін із наліпкою "Із Тимошенко — у Європі, з Януковичем — у ...".

— Політична кар'єра Януковича почалася з того, що він упав, ударившись об яйце. Потім на нього "нападали" вінки та двері. А тепер, коли він появляється між люди — то його засвистують, — каже депутат Київради 49-річний Олександр Бригинець. — Це свідчить про те, що ніхто не підтримує цю злочинну владу!

Мітингувальники випускають у небо червоні та білі повітряні кульки.

— Може, Юлія Володимирівна їх побачить, — дивиться вгору 51-річний Юрій Одарченко.

О 18.00 мітинг закінчується. Під СІЗО залишаються кілька десятків прихильників екс-прем'єра. Співають під гітару "Ой у лузі червона калина".

— 27 листопада в Тимошенко день народження, — каже бард 45-річний Володимир Гонський. — Під СІЗО прийде письменник Василь Шкляр. Він привіз для Юлії Тимошенко з Америки картину, зі срібла. На ній Юля у шатах Жанни д'Арк. Не знаю точну вартість, але це дорогий подарунок.

Кажуть, що екс-прем'єр через проблеми зі спиною не встає з ліжка останні 10 днів. Її допитують у камері.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко відсиділа 100 днів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути