середа, 31 жовтня 2012 00:45

Тимошенко оголосила голодування

Ув'язнена екс-прем'єр 51-річна Юлія Тимошенко в понеділок оголосила голодування. Через фальсифікацію виборів, зазначила у своїй заяві лідерка Об'єднаної опозиції "Батьківщина".

— Вибори сфальшовані від першого до останнього дня, і приховувати це — означає перекреслити майбутнє України, — пише Юлія Тимошенко. — Якби я зараз була серед вас і мала можливість вільно діяти, я без всякого сумніву закликала б вас до безстрокової акції громадянської непокори. Але зараз я не можу, перебуваючи за ґратами, кликати вас на площі, оскільки не зможу гарантувати мирності й високий рівень організації таких дій. Тож я роблю те, що можу зробити в таких умовах: я оголошую голодування в знак протесту.

Керівники "Батьківщини" Арсеній Яценюк та Олександр Турчинов попросили Юлію Тимошенко припинити голодування.

— Здоров'я не варте того, щоб Партія регіонів аплодувала, — говорить 38-річний Арсеній Яценюк.

— Лідер — сидить, оголошує голодування, а її політична сила формує другу за чисельністю фракцію в парламенті, наче все чудово, — каже політолог 36-річний Олексій Голобуцький. — Виглядає, що соратники Тимошенко її просто використали. Із другим результатом Яценюк став кандидатом у президенти. Сьогодні він більше стурбований своєю кар'єрою, ніж долею Юлії Володимирівни. Звичайно, лідери Об'єднаної опозиції мали б зробити якусь акцію підтримки Тимошенко, проявити солідарність і поголодувати хоча б тиждень. Але вони зараз дуже зайняті виборами і переговорами.

— Юля права, це — свавілля, — каже про вибори нардеп-"бютівець" Андрій Павловський, 47 років. — Ми їдемо підтримати наших товаришів на округи, де сфальсифікували волевиявлення. І це буде найбільша допомога Юлії Володимирівні.

У квітні-травні цього року екс-прем'єр відмовилася від їжі на 20 днів через політичну ситуацію в країні та застосування до неї сили тюремниками. Німецький лікар Лутц Хармс місяць виводив із голодування Юлію Тимошенко соками та кашами. Тоді на підтримку ув'язненої не їли 50 людей.

На Волині в місті Ковель голодування розпочав кандидат у депутати від Об'єднаної опозиції "Батьківщина" Ігор Гузь і шестеро працівників його штабу. Вимагають перерахунку голосів на кількох дільницях виборчого округу №21.

— Згідно з даними ЦВК я відстаю від провладного кандидата Івахіва на пару сотень голосів, — каже 30-річний Ігор Гузь. — На окрузі відбувалися численні порушення: перекладали бюлетені з моєї купки на купку самовисуванця Степана Івахіва. До окружкому привезли неопечатані скриньки, на деяких дільницях відбулися масові вкидання бюлетенів. За нашими підрахунками в нас украли близько трьох тисяч голосів. Ми подали близько 20 скарг до ОВК з вимогою перерахувати голоси, однак розглядати їх відмовилися. Голодування — єдиний спосіб привернути увагу громадськості. За мене проголосували понад 35 тисяч виборців. Якщо наші вимоги не виконуватимуть, ми закликатимемо їх виходити на вулицю.

Підтримати Ігоря Гузя до Ковеля приїхав нардеп-"нунсівець" 41-річний Андрій Парубій.

— Ми вимагаємо термінового розгляду наших скарг окружною виборчою комісією, — каже народний депутат. — Тоді ми зможемо звернутися до суду. Інакше нічого не можна буде зробити.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко оголосила голодування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути