четвер, 14 травня 2009 17:47

Тимошенко не здає Луценка

— Аеропорт Франкфурта-на-Майні обслуговує 52 мільйони пасажирів на рік.

Я працюю в поліції багато років, і за всю мою службу такої агресивної поведінки пасажирів я не зустрічав, — каже речник поліції Франкфурта-на-Майні Юрґен Лінкер про п"яну бійку з поліцією, яку влаштував український міністр внутрішніх справ Юрій Луценко в аеропорту цього міста 4 травня.

Учора документи німецької поліції про цей інцидент надійшли в Україну. Це — протокол затримання, свідчення свідків і дані про завдані правоохоронцям тілесні ушкодження.

Німецька поліція не має сумніву в тому, що дії Луценка та його сина 19-річного Олександра були злочинними. Однак український прем"єр-міністр Юлія Тимошенко, 48 років,  у середу заявила:

— Багато запитань, на які немає відповіді, щодо інциденту навколо міністра внутрішніх справ. Перш за все — інформація, яка публічно лунала, що син міністра знаходився в нетверезому стані і щось не так робив. Я можу стверджувати, що син міністра — онкологічно хвора дитина, якій зроблена операція. Ця дитина приймає спеціальні ліки, які несумісні з уживанням хоч граму алкоголю. І вже ця неправда ставить під сумнів усю цю інформацію. Я не хочу захищати поведінку міністра, але вважаю, що кожен батько мав захистити свою дитину, особливо таку хвору.

Прем"єр говорить про версію міністра: Луценко запевняє, що бився з поліцією через те, що ті схопили його сина за шию.

— Поліцейські просто так за шию нікого не хапають, — каже натомість Юрґен Лінкер.

Міністр Луценко у вівторок подав заяву до прем"єра і голови Верховної Ради з пропозицією розглянути можливість його відставки. Згідно із законом про Кабмін для відставки міністра потрібне подання прем"єра. Тимошенко його не дає. Ані фракція БЮТ, ані НУ-НС відставляти міністра наміру не мають.

Партії регіонів голосів не вистачає. Тож вони блокують парламент. Учора засідання тривало всього одну хвилину.

Тим часом депутати в кулуарах обговорюють ситуацію. "Бютівець" Сергій Міщенко, 46 років, нарікає, що історія з Луценком негативно позначиться на його фракції та іміджі прем"єрки.

— Тимошенко і ми це прекрасно розуміємо. Але ж... — знизує плечима. — Тут розпочалася більша гра — наступні вибори президента і питання коаліції. Якщо "Народна самооборона" вийде з неї, то буде біда. Тому Тимошенко буде триматися до останнього і не здаватиме Луценка.

Комуніст 61-річний Леонід Грач каже, що нині ситуація зависла, бо депутати від "Регіонів" прекрасно розуміють, у них не вистачає підтримки в залі, щоб проголосувати за відставку Луценка.

— І Тимошенко це знає, — наголошує Грач. — Вона вибирає між падінням рейтингу і звільненням її з посади прем"єра. Тимошенко вважає, що краще потерпіти від втрати рейтингу, аніж втратити адміністративну і фінансову владу, яка сьогодні в її руках.

Депутати з "Народної самооборони", яку очолює Юрій Луценко, запевняють, що не шантажують прем"єрку можливим виходом із коаліції.

"Бютівці" нарікають, що історія з Луценком негативно позначиться на їх фракції

— Рейтинг падає в нас у всіх. Ми розуміємо, що з політичної точки зору підтримувати зараз Луценка неправильно. Але по-людськи це правильно. Ми розуміємо, що наші рейтингові перспективи нульові, але ми його не здамо, — каже 39-річний "самооборонівець" Кирило Куликов.

Нардеп із Блоку Литвина 45-річний Олег Зарубінський каже, що "Народна самооборона" не вийде з коаліції, бо боїться не потрапити до наступного парламенту.

— Особливо після цього скандалу вони розуміють: якщо будуть дострокові вибори, самостійно не наберуть три відсотки. А Юлія Володимирівна їх до свого списку вже не включить — бо вийде, що вони зрадили.

Лише "регіонали" виглядають задоволеними. Михайло Чечетов, 55 років, визнає, що дебош Луценка їм "на руку":

— Тепер усе залежить від Тимошенко. Подивимося, що для неї важливіше: особисті інтереси і лояльний міністр чи обличчя нашої держави.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко не здає Луценка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути