четвер, 29 січня 2009 18:10

Тимошенко не сподобалася доповідна Пинзеника

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко вітає міністра фінансів Віктора Пинзеника з днем народження 17 квітня 2008 року
Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко вітає міністра фінансів Віктора Пинзеника з днем народження 17 квітня 2008 року

Міністр фінансів Віктор Пинзеник, 54 роки, другий місяць не з"являється на публічних засіданнях уряду. Із того часу, як він виступив проти завищених показників у проекті бюджету на 2009 рік.

6 січня він подав до Кабміну доповідну записку на 24 сторінках про економічну кризу в країні. Однак прем"єр Тимошенко її завернула і поширювати заборонила. Проте хтось із високопосадовців передав записку журналістам, а ті опублікували у вівторок на сайті інтернет-видання "Економічна правда".

Віктор Пинзеник входить до числа міністрів, яких Юлія Тимошенко бажає позбутися. Однак його підтримують півтора десятка народних депутатів-"бютівців" із квоти партії "Реформи і порядок", яку він очолює. Прем"єр не може дозволити собі втратити їхню підтримку, бо коаліції і без того бракує голосів.

Пинзеник тиждень провів під крапельницями в лікарні "Феофанія" під Києвом. Нині продовжує лікування.

Лист, адресований особисто Юлії Тимошенко та іншим членам Кабміну, починається словами: "Економічна ситуація в Україні набуває вкрай загрозливого характеру. Насмілюся стверджувати, що в Україні ситуація — найгірша в світі".

"Третина промисловості України зникла! Таких масштабів зменшення промислового виробництва не було за всі роки незалежності".

Пинзеник тиждень провів під крапельницями

"Схвалений урядом, а потім і парламентом бюджет передбачає дефіцит 31,1 млрд грн. Профінансувати його можливо тільки запустивши друкарський верстат Національного банку. Але тоді не втримати курс долара і країна повернеться до інфляції початку 1990-х років із надзвичайно болючим процесом виходу з такого стану роками".

"Усе більше життєво необхідних систем України балансують на грані можливого. Це може обернутися втратою рівноваги, втратою контролю над ситуацією".

"У зв"язку з падінням економіки істотно зменшується фонд оплати праці. Із чого платити пенсії, звідки візьмуться кошти на зарплати бюджетникам із місцевих бюджетів?"

"Без джерел фінансування залишаються: енергоносії та комунальні платежі у всіх бюджетних сферах, медикаменти, харчування, обслуговування боргу, наука та інше. Жодну незахищену статтю видатків неможливо профінансувати. Бо коли постає дилема: платити зарплату, пенсію чи оплачувати медикаменти або придбання матеріалів — зрозуміло, що платитиметься зарплата і пенсія. А це знову ж таки удар по економіці".

"Уражена економіка України зараз не здатна формувати бюджет у вигляді податків. А на боргах довго не протягнеш".

Пинзеник пропонує скоротити оплату праці чиновникам на 20%, а міністрам — на 50%. Скасувати всі пільги. Залишити їх лише для найбідніших громадян.

Треба позбутися поділу пенсіонерів на "сорти"

"Треба позбутися такого ганебного явища, як поділ пенсіонерів на "сорти", коли більшості нараховують пенсію 1,35% заробітку за кожен рік роботи, а іншим (18 категорій) — 90%. Не можна спокійно спостерігати, коли частина громадян має право на пенсію в 35–40 років (і це не інваліди). Мова не йде про людей, які працюють на шкідливих роботах".

"Я розумію, що рішення, які необхідно прийняти, непрості. Вони потребують чесної, відкритої розмови з народом, із парламентом. Але ці рішення неминучі. Часу обмаль. Із чинним законом про державний бюджет Україна не виживе! Країна в небезпеці. Влада — це не винагорода. Це перш за все відповідальність перед людьми. Вихід із нинішньої непростої ситуації є. Але часу майже немає. Через місяць-два, за відсутніх адекватних дій, ситуація буде керувати країною".

"Пинзеник і Тимошенко по-різному сприймають ситуацію"

— Цей лист був адресований особисто Тимошенко, — вважає директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, 50 років. — Пинзеник хотів, щоб вона зрозуміла всю складність ситуації. Щоб потім разом шукати вихід — змінювати бюджет. Але 6 січня їй було не до того — тривала газова війна. Пинзеник розуміє, що надходжень до бюджету і покращення ситуації не буде. А Тимошенко діє як політик — намагається впливати на громадську думку і втриматись у владі. Вони по-різному думають і сприймають ситуацію.

— У листі описаний катастрофічний варіант, — каже президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер, 63 роки. — Зараз ніхто не може сказати, як розвиватиметься ситуація. Це залежить від тисяч факторів. За 18 років незалежності негативних сценаріїв було багато. Але люди щоразу пристосовувалися — ми не розвалилися, голод не настав, соціальні параметри мають позитивну тенденцію. Хоча населення гостро невдоволене.

Зазвичай катастрофічні очікування не реалізуються. Але влада повинна готуватися до них. Бо коли в уряду немає грошей, ситуація стає некерованою.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко не сподобалася доповідна Пинзеника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути