Ексклюзиви
середа, 24 жовтня 2007 19:43

"Тимошенко — типова Баба Яга"

  Геннадій Балашов: ”Зараз у оточенні Януковича багато жінок — бабусь не за віком, а за своїм типажем: Ганна Герман, Олена Лукаш”
Геннадій Балашов: ”Зараз у оточенні Януковича багато жінок — бабусь не за віком, а за своїм типажем: Ганна Герман, Олена Лукаш”

Політичний психолог Геннадій Балашов, 46 років, каже, що на поведінці українських політиків позначаються притаманні їхньому дитинству страхи.


Як за допомогою методів психоаналізу можна виявляти мотиви поведінки  наших політиків?

— Достатньо вивчити життя політика до шести років. Подивитися, звідки йдуть його глибинні страхи. Хто були тато, мама, чи мав братів та сестер, яка була між ними різниця у віці. З"ясувати взаємовідносини в родині. Сформована до шести років структура особистості залишається незмінною протягом усього життя.

І як дитинство сформувало нинішню поведінку основних політичних гравців — Юлії Тимошенко, Віктора Януковича та Віктора Ющенка?

— У них простежуються дитячі страхи. Наприклад, Янукович часто спочатку заперечує пропозиції президента, а після особистої зустрічі раптом погоджується. Це тому, що він дуже боявся батька, а виховувала його бабуся. Отож приблизно такий же страх Віктор Федорович відчуває, коли президент викликає його "на килим".

А в Тимошенко, навпаки, страху перед батьком не було. Тому й Ющенка вона не боїться. Лідерка БЮТу виховувалася в родині жінками. Це програмує її на конфлікт із будь-яким чоловіком. А ще на велике бажання все тримати під контролем — через страх втратити "годувальника сім"ї". Тому в лексиконі Тимошенко часто зустрічається слово "контроль" — над газовою сферою, економікою.

Та й оточує вона себе людьми, на яких може покластися і яких може контролювати. Водночас їй обов"язково треба бути прив"язаною до чоловіка, який стоїть на вищому від неї щаблі. А це не Юрій Луценко чи В"ячеслав Кириленко, й навіть не Нестор Шуфрич. Нині для неї така людина — Ющенко. Хоча й він поступово перестає бути для неї цікавим.

Якими людьми оточує себе Янукович?

— Зараз в його оточенні багато жінок — бабусь не за віком, а за типажем. Ганна Герман, Олена Лукаш. До речі, свого часу на оточення колишнього президента Леоніда Кучми теж впливали спогади дитинства. Верховну Раду він асоціював із сестрою, з якою весь час ворогував. Уряд асоціювався в нього з братом, який завжди його захищав. Тому якщо в прем"єрському кріслі сиділа людина, що забезпечувала Кучмі захист, вона могла довго триматися на плаву. Якщо ж Леонід Данилович такого захисту не відчував, то прем"єра позбувався.

Чи допомагають оцінювати поведінку політика його жести, міміка?

— Так. Наприклад, Тимошенко під час публічних виступів постійно моргає та киває головою. Ніби подумки комусь відповідає. Скоріше за все, так вона спілкується з матір"ю.

Загалом же всіх наших основних політичних гравців можна порівняти з жителями такого собі політичного терема. У кожного з них є риси казкового героя. Янукович — це Кощій Безсмертний. У казці його сила була в голці, захованій у яйці, що свідчить про жорстку чоловічу позицію. Тобто він асоціюється з людиною, яка проводить тверду політику. Тимошенко ж — типова Баба Яга. Живе в лісі, мамина донька, яка завжди хоче всіх і все контролювати. Ющенко схожий на Царя-Батюшку. Він уже давно на престолі, поступово старіє, тому прагне омолодитися. Дивакує, замовляє "молодильні" яблука — розпуск парламенту.

А щодо другорядних героїв?

— Володимир Литвин — то Лісовик. Бо в Лісовика немає жодних зобов"язань. Він може приєднатися до будь-якої зі сторін — як до добрих сил, так і до злих. Під час виборів позиціонував свою політичну силу як соціальну — виступав за народ, за роздачу землі. Проте його не можна назвати бідним. Він — чиновник найвищого класу. До цього типажу можна віднести й Петра Симоненка. З одного боку він комуніст, а з іншого — дуже багатий партійний функціонер. А от Олександра Мороза важко віднести до якогось класу. Він і не пролетаріат, і не буржуа, і не капіталіст.

Жванія, Луценко і Третьяков є типовою "золотою молоддю"

Юрій Луценко відповідає типажеві Солов"я Розбійника. У казці він зазвичай сидить на дереві й свистить, коли проїжджає богатир. Цим наводить жах на всіх. Прислужує нечистій силі — Бабі Язі, тобто Тимошенко. Працює з добрим молодцем Давидом Жванією.

До речі, Жванія, як і Юрій Луценко та Олександр Третьяков, є типовою "золотою молоддю". Всі вони з багатих сімей, найвищої касти радянського часу. І бажання контролювати також передалося їм через постійну відсутність батька, його тотальну зайнятість на роботі.

У казці є також Іван-дурник. Кого бачите на його місці?

— Воно єдине поки що вакантне. Зараз важко знайти типового персонажа Івана-дурника зі своїм Коником-горбокоником. Хоча на цю роль міг би претендувати київський мер Леонід Черновецький. Адже потреба в молодшому Івані з"являється лише тоді, коли старший та середній брати не можуть владнати ситуацію. В цей час Іван десь на печі спить. Черновецький, мабуть, з тієї ж причини ніколи не приходить на ранкові засідання Київради.

Чи впливає на психологічні особливості політика те, в якій частині України він народився?

— Більше — народився він у селі чи в місті. На сході України розташовані великі міста — Одеса, Харків, Дніпропетровськ. Відповідно, там присутня міська ментальність. Натомість у центрі переважає сільська психологія. Київ за ментальністю — велике село, хоча й столиця. Тому багатьом киянам не подобається типовий міський житель Черновецький. Вони звикли, що в селі за все відповідає голова. Чи то хата зруйнована, чи весілля зіграти треба, чи курку попросити. Раніше за все відповідав Олександр Омельченко — типовий сільський житель.

Успішною при владі була й так звана селищна плеяда — не з міста, але вже не з села. Це Віктор Янукович, Ринат Ахметов. Тимошенко ж — вже типова міська жителька. У неї зовсім інша ментальність.

То кому ж краще керувати країною — вихідцеві з міста чи з села?

— Для країни краще, щоб до влади прийшов житель селища або міста. Росії в цьому дуже пощастило. Міський житель, та ще й із Санкт-Петербурга, Володимир Путін потрапляє на вершину піраміди й починає підтягувати під себе населення. А колишній президент Борис Єльцин був типовим хлопцем із селища.

В Україні ж раніше народ сильно підтримував вихідця з села Ющенка. Зараз же відсоток сільського населення в країні поступово знижується. Це вплинуло й на рівень підтримки президента.

Зараз ви читаєте новину «"Тимошенко — типова Баба Яга"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути