вівторок, 07 жовтня 2008 18:19

Тимошенко й Луценко по черзі виступали проти виборів

"Вважаю розпуск парламенту злочином", — розпочинає прес-конференцію 47-річна прем"єр-міністр Юлія Тимошенко. Її вона зібрала учора в Кабміні на 12.00.

Заходить до зали із прес-секретаркою Мариною Сорокою. Сідає й зітхає. Крісло опущене занизько. Тимошенко встає, прес-секретарка піднімає його вище. Голова БЮТ розкриває синю течку і показує папери:

— У мене в руках 155 підписів усіх членів нашої фракції за поновлення демократичної коаліції. Але президент прямо забороняє своїй фракції створювати таку. Тому вся відповідальність за її нестворення лягає на нього.

Додає, що жодних переговорів із Партією регіонів не веде. Мовляв, ті давно домовилися з Віктором Ющенком про дострокові вибори.

— 90 відсотків українців не хочуть їх за п"ять-шість днів до Нового року, — переконує Тимошенко. — Доля парламенту в руках президента.

— Хто конкретно із "нашоукраїнців" вам скаржиться на заборону президента? — запитуємо в Тимошенко.

— Я це чула від народних депутатів "Нашої України — Народної самооборони". Вони провели безліч прес-конференцій. Це Борис Тарасюк, Володимир Стретович, Юрій Кармазін, — каже.

Називає дострокові вибори безглуздям. Часто стукає ручкою по столу. Переконує, що Ющенко не може розпустити парламент до 23 листопада:

— Якщо він це зробить, то порушить Конституцію.

Прем"єр має на увазі положення Конституції про те, що Верховну Раду не можна розпускати рік із дня дострокових виборів. 2007-го вони відбулися 30 вересня. Тому президент отримав право розпуску минулого тижня. Тимошенко ж доводить, що треба рахувати з часу складання присяги депутатами. Ще два тижні тому вона говорила, що вибори є найкращим виходом із політичної кризи.

У прем"єрки запитують, чи просила про зустріч із президентом. Вона киває і додає, що Ющенко не хоче. Каже, що її блок не отримував запрошення на політичні консультації до президента. Встає, але просить журналістів не розходитися. Мовляв, зараз виступить міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, 43 роки. На минулих виборах він був першим номером у виборчому списку блоку НУ-НС.

За 2 хв. міністр заходить до зали. Обличчя червоне. Нагадує, що очолював блок президента.

— У фракції НУ-НС є більшість за відтворення коаліції з БЮТ. Люди прийняли рішення, але президент у телефонному режимі погрожує й забороняє їм це робити. Тому доля парламенту в руках президента, — повторює він слова Тимошенко.

Луценко розповідає, що не підписуються за відновлення коаліції брат президента Петро Ющенко, його кума Оксана Білозір та найближче оточення глави держави.

— Тому прошу вважати мене не членом цієї команди, — каже.

Юрія Луценка перепитують, чому він так швидко змінює свої погляди — ще недавно називав себе "людиною президента".

— Я не змінився. Змінився Ющенко і змінилися його цілі. "Регіонали" взяли у полон президента в політичному сенсі. Хочуть усунути з посади прем"єра Тимошенко, щоб поставити Януковича, — відповідає Луценко.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко й Луценко по черзі виступали проти виборів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути