Ексклюзиви
четвер, 16 серпня 2007 16:17

Тимошенко й Ахметов стануть сусідами (ФОТОРЕПОРТАЖ з елітного містечка )

Втративши шанс стати прем"єром після минулих парламентських виборів, 46-річна Юлія Тимошенко перебралася в новий будинок. Уже рік, як у неї — свій пляж та пірс для яхти, але вид із вікон віднедавна псує будівництво. Найбагатший українець, "регіонал" Ринат Ахметов зводить собі ще один маєток — саме навпроти свого затятого політичного противника.

За Києвом по Старо-Обухівській трасі дороговказ до санаторного комплексу "Жовтень". Під ним з півтора десятка будівельників-чоловіків і кілька жінок. Голосують.

— Ви не покажете, де дача Юлії Тимошенко? — запитуємо в них.

— Я вам приблизно покажу, — каже одна з жінок. — Моя знайома працює в будинку навпроти, а ви вже там у охрани розпитаєте, який із них її.

Кореспонденти "ГПУ" пропонують жінці під"їхати. Вона сідає, дякує, представляється Світланою. Потім зітхає:

— Так кожного дня добираюся. Багаті ж люди тут живуть, а пустити автобус для робочих не можуть. Буває, по дві години стоїмо — запізнюємося, хазяїва зляться. Сюди ж прості машини їздять рідко, а іномарки не зупиняються.

Їдемо до містечка "Срібна затока". Його утворюють 23 маєтки, серед яких Тимошенко та Ахметова. Світлана розповідає, що працює домогосподаркою в одному з елітних будинків.

— У нас хазяїва питають, чи маємо добросовісних, чистих, без шкідливих звичок і, головне — працьовитих жінок, — каже. — Ми їм радимо своїх знайомих. Отак і влаштовуються всі наші.

Жінкам платять по $400–500. В охороні чоловіки отримують найменше $300, якщо працюють добу через три.

Жінкам платять по 400–500 доларів

— Ось ви й приїхали, — показує жінка на вулицю по лівий бік дороги. — Старокиївська, 19, там другий чи третій будинок, розпитаєте.

На початку вулиці стоїть двоповерховий білий будинок охорони. Один перевіряє перепустки. Ще двоє сидять усередині. Усе загороджено білим бетонним парканом. Щоб потрапити на територію, кореспондентам "ГПУ" доводиться перевдягатися в засмальцьований одяг і вдавати будівельників.

Маєток лідерки опозиції — на березі одного з каналів, проведених від Дніпра до будинків. За високим кованим парканом, обвитим плющем, за ялинками й туями видно лише комини й дах будинку Тимошенко з червоної черепиці.

Поблизу паркану — автомобіль "мерседес" із номером "61". Саме на ньому їздить Юлія Володимирівна. Дістаємо фотоапарат. І одразу чоловіки з сусіднього будівництва починають кричати:

— Охрана, охрана! Фотографують!

Охорона сприймає кореспондентів "ГПУ" за будівельників, які дозволяють собі більше, ніж можна, але з території виводить. Попереджає, що можуть бути неприємності.

— Який із цих будинків Юлії Тимошенко? — запитуємо в будівельників біля сусіднього маєтку. Там їх працює понад 20. Кажуть, що будують для донецького мільярдера Рината Ахметова.

— А вам чого туди? — цікавляться вони. — На роботу приїхали? Зараз позвемо дядю Колю, він повинен знати.

— Його майже не видно через густі дерева, — показує рукою на маєток Микола. — Я точно знаю, що то він. Бачив її там. Он біля пірсу два катери й скутер теж її. Пару днів тому тут і яхта стояла, але десь ділася.

На пірсі стоять двоє охоронців у білих сорочках та чорних штанях.

Щоб сфотографувати будинок Тимошенко, "ГПУ" наступного дня винаймає катер. Від річкового вокзалу з центру Києва вниз по Дніпру до "Срібної затоки" можна дістатися за півгодини.

Шлях до бухти Тимошенко — Ахметова перегороджує невеличкий острівець. На ньому розставлені попереджувальні знаки "Приватна власність". За ним — вхід у бухту. Однак в"їжджати туди забороняють кілька знаків, на яких намальований човен перекреслений червоним. Однак їдемо далі і таки дістаємося володінь лідерки БЮТ.

Так. Ми там орендуємо... Я там орендую невеличку абсолютно площу

 Двоповерхова оселя з бежевої цегли. Червоною обрамлені вікна й арки над білими колонами першого поверху. Поряд з будинком стіл та стільці з кованими візерунками, вкриті білими м"якими накидками. На столі — букети із переплетених квітів у широких вазах з ручками.

Поміж дерев біля будинку велике шатро, вкрите білою тканиною. Поряд — мангал. На самому березі стоїть невеличкий флігель — мабуть, для охорони і обслуги.


Того ж дня Юлія Тимошенко давала прес-конференцію. Після неї кореспондент "ГПУ" просить лідерку БЮТ показати будинок на дамбі у "Срібній затоці", де вона живе.

— Так. Ми там орендуємо... Я там орендую невеличку абсолютно площу, — каже Тимошенко. — І вас ніщо там не здивує. Я думаю, що ми таке зробимо.

Щоб дізнатися, скільки може коштувати такий будинок, "ГПУ" зателефонувала у київські фірми з продажу нерухомості.

— Будинок в елітному районі "Срібна затока" можна купити лише через агенцію, — запевняє брокер компанії "Благовест". — Попит на ці будинки постійно збільшується, відповідно і ціна росте. Пояснюю чому: дамба, по якій будують маєтки, штучно висипана. Архітектори спроектували глибокі затоки, щоб власники мали можливість виходити в Дніпро на яхтах чи катерах. Питна вода має окрему систему фільтрації. Електрика, опалення, каналізація — централізовані.

Брокер каже, що в базі не числиться жоден будинок, який здають в оренду. Маєтки тут виставляються виключно на продаж. Хоча Тимошенко запевняла, що будинок не її, а вона його орендує. Ціна оренди в місяць у цьому районі коливається від $10 до $20 тис, залежно від будинку.

— Нещодавно виставили на продаж будинок площею 370 квадратних метрів, територія двору — 31 сотка, ціна — два з половиною мільйони доларів, — каже брокер. — Цей будинок розташований по лівий бік дамби, прямий вихід до річки. І сусіди по вулиці хороші — Юлія Тимошенко, народний депутат Олександр Римарук (з фракції Партії регіонів. — "ГПУ"), далі по дамбі хтось з податкової адміністрації. Навпроти хтось із Секретаріату президента. 

Раніше Юлія Тимошенко жила в будинку у Конча-Заспі під Києвом. За радянських часів там були письменницькі дачі. Зараз у цьому будинку мешкає донька Тимошенко Євгенія з чоловіком Шоном Карром.

Тимошенко два роки мовчить про свої прибутки

Згідно із законом про корупцію, українські політики зобов"язані оприлюднювати свої декларації про доходи. Юлія Тимошенко востаннє це робила позаторік, коли була прем"єром. Тоді вона написала, що за 2004 рік отримала 60 665 грн зарплати і 5 062 грн матеріальної допомоги. Згідно з тією декларацією, у сім"ї Тимошенко була квартира на 32 кв. м і гараж на 18 кв. м. А на банківському рахунку — 900 грн.
З того часу лідерка опозиції декларацію про свої доходи не оприлюднювала. Хоча нещодавно пообіцяла це зробити. Водночас минулого тижня в інтерв"ю журналу "Корреспондент" Юлія Тимошенко сказала, що її декларацію про доходи можна подивитися на сайті Центральної виборчої комісії. Однак там її кореспонденти "ГПУ" не знайшли. Тому звернулися до керівників сайту. Вони пояснили, що таких декларацій на сайті ЦВК не виставляли. Останні, які там є, — ще з минулих президентських виборів.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко й Ахметов стануть сусідами (ФОТОРЕПОРТАЖ з елітного містечка )». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути