пʼятниця, 28 квітня 2017 06:45

"Тимошенко готова на що завгодно для дострокових виборів"

Авторитетні соціологічні компанії, чиїм висновкам українці зазвичай довіряють, на жаль, уже давно не публікують свіжих опитувань громадської думки.

Наприклад, останні дослідження Центру Разумкова датовані листопадом 2016 року. Свіжі дані надходять від експертів із не такою усталеною репутацією, як у "разумковців". І в них серед фаворитів наступних президентських перегонів іноді вигулькує кандидатура Юлії Тимошенко.

Хоча, за оцiнками серйозних полiтологiв, вона поступово втрачає пiдтримку виборцiв. Особливо на заходi України, який ранiше симпатизував Юлiї Володимирівні. Втрачає i Порошенко. Даються взнаки його невдала внутрiшня полiтика i нерiшучiсть у вiйнi з агресором, яку президент i далi вважає АТО.

"Робота" із соціологами — не єдине завдання, яке реалізує Тимошенко. Інший проект — проведення референдуму з продажу землі.

У Верховній Раді лежить законопроект, який дозволяє продаж землі, але тільки громадянам України. Його суть прокоментував прем'єр-міністр Володимир Гройсман:

— Можемо створити модель ринку, яка дозволятиме тільки фізичним особам-українцям між собою продавати землю, яка їм належить.

Глава уряду переконує: остаточно мораторій на продаж землі буде знято лише тоді, коли "буде визначено механізм захисту її власників і будуть створені сучасні та якісні умови обороту земель".

Проблема продажу землі належить до найскладніших. Але Юлія Тимошенко підняла на свої прапори гасло: земля не може бути об'єктом купівлі-продажу. А для остаточного розв'язання цього питання потрібен всеукраїнський референдум. Хоча, коли Юлія Володимирівна очолювала уряд, її погляди на це були діаметрально протилежними.

Отже, з основною темою, яку "Батьківщина" експлуатуватиме найближчим часом, її лідерка визначилася. Нині вона не згадує про інший референдум, який був предметом її зацікавлення нещодавно. Йдеться про ліквідацію інституту президентства.

Доки всередині країни потенційного виборця "годують" темою земельного референдуму, Юлія Володимирівна розгортає свій штаб і на "Вашингтонщині".

Анонсована оточенням Петра Порошенка його зустріч із президентом США Дональдом Трампом "наприкінці лютого" не відбулася. Зате Тимошенко вже вдруге цьогоріч полетіла до Вашингтона. Природно припустити, що домовлялася з адміністрацією Трампа про підтримку. Чи принаймні намагалася домовитися.

Деякі джерела стверджували, що одним бортом із нею до США летів Сергій Льовочкін, колишній голова адміністрації Януковича.

"Тимошенко хоче дострокових виборів і готова робити що завгодно, аби вкласти свою позицію у вуха Трампа", — говорить політичний експерт Руслан Бортник.

Але те, що Юлія Володимирівна зайнята активним полюванням на Трампа, — це півбіди. Аби вона не кинула оком на президента РФ Володимира Путіна. Розмови про те, що зв'язки Тимошенко і господаря Кремля — не просто вигадки її опонентів, вийшли зараз на нову орбіту. Олію у вогонь тут підливають буквально всі. Від колеги Юлії Володимирівни по парламенту Надії Савченко, яка заявляє про "спільне минуле" цих двох політиків, до жартів прем'єра Гройсмана. Той пропонує "передати Росії Тимошенко замість грошей".

Можливо, Тимошенко прагнутиме розкладати яйця в різні кошики. Тобто атакуватиме одразу дві столиці — американську й російську. Або все ж таки зробить ставку на своїх більш давніх партнерів у Кремлі.

Взаємини Тимошенко з Путіним були товариськими

2014 року нардеп попередніх скликань Тарас Чорновіл дав інтерв'ю. Значна його частина стосувалася стосунків Тимошенко й Путіна.

— Для Юлії такі поняття, як "вороги", "друзі" тощо — значення не мали. Роль відігравала результативність для її влади. А тепер давайте згадаємо її друге прем'єрство: взаємини Тимошенко з Путіним були товариськими.

Після ув'язнення Юлії Володимирівни Путін кілька разів звертався до української влади з вимогою звільнити свого партнера по газових угодах. А через півтора місяця після виходу її на свободу заявив, що "у нас із Тимошенко хороші взаємини". Путін — не та людина, яка грається за технологічними схемами. Він — імператор, він говорить, що хоче.

Зараз ви читаєте новину «"Тимошенко готова на що завгодно для дострокових виборів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути