пʼятниця, 18 січня 2013 06:00

Тимошенко десять ночей спить у коридорі

Автор: фото з сайта www.tsn.ua
  Депутатки від ”Батьківщини” Олександра Кужель, Людмила Денісова та Тетяна Слюз (зліва направо) приїхали 16 січня до харківської лікарні Укрзалізниці, аби підтримати Юлію Тимошенко
Депутатки від ”Батьківщини” Олександра Кужель, Людмила Денісова та Тетяна Слюз (зліва направо) приїхали 16 січня до харківської лікарні Укрзалізниці, аби підтримати Юлію Тимошенко

Екс-прем'єр 52-річна Юлія Тимошенко продовжує акцію громадянської непокори. Оголосила її 8 січня. Із того часу перебуває в коридорі харківської лікарні "Укрзалізниці". Спить сидячи.

Протестує проти відеоспостереження в її палаті та присутності чоловіків-конвоїрів. Про що написала у відкритому листі президенту Вікторові Януковичу. Той не відреагував. У місцевій прокуратурі акцію непокори Тимошенко назвали "капризом".

На початку тижня десятеро депутатів із "Батьківщини" зустрілися з керівництвом Качанівської колонії. Тюремники ніби пообіцяли зняти відеоспостереження.

— Ніхто ніколи не обіцяв знімати ніяких камер у палаті засудженої. Розмов на цю тему ми не мали, — стверджує начальник колонії Ігор Колпащіков. — Камери встановлені законно, як того від нас вимагають нормативні акти. Їх три, і так було завжди. Так залишатиметься. Ніколи не було ані прихованих камер, ані в туалетах, ані ще деінде.

Водночас розгорівся скандал навколо Євгенії Тимошенко, доньки екс-прем'єра. В інтернеті з'явилося нібито її листування з колишнім віце-прем'єром Григорієм Немирею. Обговорюють проплачені матеріали про Юлію Тимошенко в європейській пресі. Також невідомі оприлюднили електронний лист із рахунком за послуги лікарів берлінської клініки "Шаріте" на 680 тис. євро за місяць лікування Юлії Володимирівни.

Хоча медики запевняють, що працюють із Тимошенко безкоштовно, а її родина оплачує їм лише переїзд і проживання.

— Поява такої інформації є спланованою акцією, — каже адвокат ув'язненої, нардеп 45-річний Сергій Власенко. — Направлена на те, щоб відволікти увагу від ситуації, яка відбувається з Юлією Тимошенко.

У середу по обіді до екс-прем'єрки приїхали депутатки з "Батьківщини" Людмила Денісова, Тетяна Слюз та Олександра Кужель. Їм дозволили 4-годинне побачення. Жінки приєдналися до акції непокори і відмовилися залишати приміщення, доки вимоги екс-прем'єра не будуть виконані. Депутаткам видали ковдри та постільну білизну, повідомляють тюремники.

Із ними немає зв'язку, бо перед побаченням у них забрали мобільні, розказує депутат із "Батьківщини" 53-річний Андрій Сенченко:

— За законом їм нічого зробити не можуть. У такій ситуації туди ніхто не може потрапити, навіть адвокати. Сергій Власенко з нами прилетів до Харкова. Але вони його не пустять усередину, аргументуючи це тим, що там перебувають сторонні. Будемо тиснути. Здаватися ніхто не збирається. Депутати залишаться в лікарні, поки не виконають законні вимоги Тимошенко.

Опозиція робить усе від неї залежне, щоб допомогти Юлії Тимошенко, вважає політичний експерт 45-річний Віталій Портніков:

— Перед опозиціонерами зараз стоїть завдання — роз'яснити Євросоюзу небезпеки будь-яких компромісів із режимом Януковича. Він будує в Україні авторитарний режим білоруського зразка. Свого часу Олександр Лукашенко за облудними звинуваченнями в корупції запроторив до в'язниці прем'єра Михайла Чигиря. Також не реагував на його листи та звернення. Коли той вийшов на волю і продовжив політичну діяльність, у в'язниці опинився його син. Така логіка авторитаризму. Важко спрогнозувати, як буде вирішена ситуація. Янукович — це єдина людина, яка приймає рішення по Тимошенко. Там переважають аргументи не політичні, а психологічного характеру. Тимошенко може добитися свого, коли влада усвідомить: утримання екс-прем'єрки в нелюдських умовах коштує більше, аніж виконання її вимог.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко десять ночей спить у коридорі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути