пʼятниця, 13 січня 2012 00:30

Тігіпко може врятувати Януковича

Автор: фото: НАТАЛІЯ ЧУБЕНКО
  Голова товариства ”Україна-світ” поет Іван Драч: ”Турчинов — не та людина, яка викликає особливу довіру в людей. Він очолює релігійну структуру. А більшість наших виборців православні”
Голова товариства ”Україна-світ” поет Іван Драч: ”Турчинов — не та людина, яка викликає особливу довіру в людей. Він очолює релігійну структуру. А більшість наших виборців православні”

— Є така команда "К ноге!". Коли Путін скаже "К ноге!", Янукович має іти, — говорить голова товариства "Україна-Світ", колишній народний депутат України, поет Іван Драч, 75 років. — Янукович зрозумів, що не хоче йти "к ноге". Йому потрібно бути президентом, керувати державою і літати своїм вертольотом. Він не хоче бути призначеним губернатором при Путіну чи Медвєдєву. Хоче бути сам по собі.

З Іваном Федоровичем зустрічаємося в офісі товариства в центрі Києва, поблизу Золотих воріт. Це двоповерховий біло-блакитний особняк ХІХ ст. Кабінет Драча на останньому поверсі заставлений шафами з книгами й теками. На столах — стоси паперів із півметра заввишки. Господар виходить із-за столу до середини кімнати.

— З Новим роком! З Різдвом! — вітається.

Із бару в серванті дістає пляшку шампанського"Советского" та високі стакани. П'ємо за успіхи в новому році. Драч надпиває трішки.

Чи зможе Янукович балансувати між Заходом і Москвою?

— Зараз наше начальство в складній ситуації. Янукович спробував іти в Європу, але там не пішли назустріч. Спробував контактувати з Росією. Побачив, що там він не потрібен навіть як молодший партнер. Росії потрібен слуга. Янукович мусить певною мірою йти шляхом Леоніда Кучми: трошки туди, трошки сюди. А потім шукати українську дорогу.

Що доброго зроблено за майже два роки президентства Януковича?

— Відкриваються мости, дороги. Побудували кілька розв'язок до Кончі-Заспи. Відкрили пам'ятник та музей Борисові Грінченку біля педагогічного університету, пам'ятник Пилипові Орлику в центрі Києва.

Але аура неукраїнськості оточує всі дії влади, — Драч відпиває ще ковток шампанського й більше не п'є. — Від харківських угод до розпоряджень скасувати День свободи, святкувати День флоту разом із Росією.

Готується Євро-2012. Сподівався, що побудують багато готелів, готуватимуть культурні заходи в театрах, музеях. Але цього немає. Натомість за рахунок бюджету гонять стадіони. При цьому дерибанять бюджет. Тільки три команди житимуть в Україні, решта — в Польщі. (Збірна Франції — у Донецьку, Швеції — під Києвом, Данії — в Одесі. — "ГПУ").

Кажуть, на підготовку до Євро урізають фінансування культурних заходів.

— Ідеться не стільки про фінансування, скільки про небажання це робити. Під час засідання Громадської гуманітарної ради при президентові я говорив, що треба відзначати значимі дати. Наприклад, у грудні в Римі відзначили 200-ліття від народження Маркіяна Шашкевича (поет, прозаїк, публіцист і перекладач. — "ГПУ" ). У Києві все тихо. Двічі розмовляв про це з міністром культури Михайлом Кулиняком. З його боку немає активності та розуміння, що це треба відзначати.

Люди не розуміють дій влади, виходять протестувати на вулиці. Як уникнути бунтів?

— Ще не дотисли до того, щоб вибухнула гайдамаччина. Тільки окремі люди доведені до такого стану, що готові виходити. Особливо це видно по донецьких чорнобильцях. Їх дотисли. А потім чисто по-своєму, "по-донецькому" знайшли порозуміння — повернули пенсії тим, хто протестує. В такий спосіб влада продовжує своє існування — просто купує.

Чи можливі протести після цьогорічних парламентських виборів?

— До виборів важко прогнозувати серйозні заворушення. Дві речі — футбол і вибори — дають владі можливості існувати, бо відволікають людей від нагальних проблем. Все буде каналізуватися в систему виборів.

Серйозні проблеми можливі восени цього року й на початку 2013-го. Закінчиться футбол і дерибан великих грошей. Також буде складно позичати. Шагренева шкіра влади доходить до певної межі й мусить шукати інші способи залишатися на місці. Можливо, змінять команду урядовців. У запасі є віце-прем'єр Сергій Тігіпко. Він може привести молодшу команду замість нинішнього прем'єра Миколи Азарова. І це дасть Януковичу можливість залишатися президентом до 2015 року.

У чому проблема опозиційних лідерів?

— Про Юлю не будемо нічого казати — вона сидить у тюрмі й гріх до неї мати якісь претензії. Але буде її партія, яку може очолити Олександр Турчинов. Це не та людина, яка викликає особливу довіру в людей. Він очолює релігійну структуру (Турчинов — пастор баптистської церкви "Слово віри". — "ГПУ"). А більшість наших виборців православні.

Арсенієві Яценюку бракує рішучих кроків, що могли б його вирізнити з опозиції. Наприклад, міг би розібратися з дерибаном бюджету навколо футболу. Але Яценюк в це не вникає.

Олег Тягнибок підібрав національні рештки інтелігенції, які зневірилися в попередніх політиках. У тому числі і в Юлі. До нього є претензії, що нібито його використовує нинішня влада — створюють зручного опонента для Януковича. Він міг би парирувати це, діями доводити протилежне. Але він цього не робить.

На яких політиків у суспільстві є запит?

— Некорумпованих. Зараз найбільша проблема — корумповане суспільство.

Чому потенційно значно бідніша Грузія швидко просувається вперед, а ми топчемося на місці?

— Був там торік. Ми не можемо рівнятися на них, бо Грузія отримує серйозні інвестиції зі Штатів та Європи, накрита крилом США. Добре живуть там влада, міліція й армія. А простий народ, учителі й лікарі — гірше, ніж у нас. Люди виживають — торгують, перекуповують, їздять кругом. У мене немає ілюзій, що в Грузії все вирішено.

Чим українці можуть бути цікаві світу тепер?

— Найбільший наш ресурс — власні мізки. Тут, поряд, — показує рукою в бік Золотих воріт, — жив Ігор Сікорський (авіаконструктор, винахідник вертольота. — "ГПУ"). Цей грандіозний чоловік змінив світову техніку. У Штатах довго очолював Товариство української культури.

Іван Федорович дарує збірку своїх поезій "Сивим конем", видану торік у Харкові. Підписує: "На щастя та любов!"

Майбутнє належить дітям

Майбутнє належить дітям.

Я знаю навіть — чиїм.

Під їхнім махровим суцвіттям

Недобре у пеклі моїм.

Майбутнє належить онукам.

Я знаю навіть — яким.

Їх не торкнула розпука

Крилом безжально гірким.

Привозить їх "мерс" а чи

"майбах"

При вишколеній шоферні.

Їх усмішка штивна і зайва

Вистрілюватиме по мені.

Уривок вірша з останньої збірки Івана Драча "Сивим конем"

 

Тричі був народним депутатом

Іван Драч народився в селі Теліжинці Тетіївського району Київщини. 1958 року вступив на філфак Київського університету ім. Тараса Шевченка. У віршах критикував комуністичну ідеологію. Через тиск перевівся на заочне відділення:

— Я не розумів, що творять зі мною, — згадував. — Мене, такого благовірного комсомольця й комуніста, звинуватили в націоналізмі. Викликали, лякали, роз'яснювали, розчовпували, страхали й заманювали.

Працював у газеті "Літературна Україна". На початку 1960-х виступав проти арештів дисидентів, його перестали друкувати. 1966-го у відкритому листі "О будьте прокляті ви ще раз" засудив "українських буржуазних націоналістів". Газети й журнали знову стали брати його твори, за 10 років Драч отримав Шевченківську премію.

1990-го був серед засновників Народного руху. Тричі обирався до парламенту. Останній раз 2002 року за списками "Нашої України".

Одружений з Марією, молодшою на 11 років. Донька Мар'яна працює на радіо "Свобода" в Празі. Син загинув два роки тому. 44-річного Максима Драча знайшли на газоні з пробитою головою.

— Я вважаю, сина вбили. Факт убивства ще не доведено. Але я намагаюся це зробити.

В Івана Драча троє онуків.

 

Зараз ви читаєте новину «Тігіпко може врятувати Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути