Ексклюзиви
пʼятниця, 25 травня 2018 06:40

Ті, хто нагорі, бояться Антикорупційного суду

— Очевидно, дискусії будуть складні, — каже голова Верховної Ради 47-річний Андрій Парубій 23 травня в сесійній залі.

Парламент почав розглядати в другому читанні законопроект "Про Вищий антикорупційний суд". Його вніс президент Петро Порошенко в грудні торік. У березні нардепи ухвалили документ у першому читанні. Відтоді запропонували 1927 поправок.

До законопроекту мають претензії західні партнери України. Його негативно оцінили в Міжнародному валютному фонді, Євросоюзі, Світовому банку. У МВФ кажуть, що не виділять Україні новий кредит без ухвалення документа.

Вищий антикорупційний суд (ВАС) розглядатиме кримінальні справи про корупційні правопорушення. Їх не зможуть розглядати решта установ.

Пропонується, що суддею ВАС може бути громадянин старший 35 років, який працював у міжнародних міжурядових організаціях чи міжнародних судових установах за кордоном і має суддівський стаж не менш як п'ять років. Також на посади можуть претендувати адвокати зі стажем захисту в карних справах понад сім років.

Суддів обиратимуть на конкурсі. Для початку роботи ВАС їх має бути 35. Не допускатимуть до конкурсу колишніх працівників прокуратури, поліції, СБУ, політиків. Кандидатів перевірятиме рада міжнародних експертів. Вони отримуватимуть близько $7 тис. — 183 тис. грн. Приблизно такою ж буде зарплата суддів.

— Сьогодні в парламенті гра йде на затягування — чим довше, тим краще. Нардепи не зацікавлені, щоб Антикорупційний суд запрацював, — говорить політолог 29-річний Микола Давидюк.

Він зможе бути незалежним?

— Зараз головне питання, яке обговорюють: чи міжнародні експерти впливатимуть на відбір суддів. Чи наші й далі призначатимуть їх, як робили це 27 років. У результаті маємо тотальну корупцію, кругову поруку, розкрадання державного бюджету. А закордонним фахівцям потрібна успішна історія — як одну з найкорумпованіших країн Європи вивести на нормальний цивілізований рівень. Тому наші політики намагаються перевести діалог в інше русло. Мовляв, якщо міжнародні експерти обиратимуть суддів, Україна стане зовнішньо керованою. Насправді ж не хочуть, щоб суд був чесним. Коли віддавали територію в Криму під російську військову базу, то не казали про зовнішнє управління. І коли громадяни Росії очолювали Службу безпеки й Міністерство оборони — також мовчали.

Більшість нардепів домовилися не голосувати за закон про Антикорупційний суд. Тим, хто підтримує його, пояснюють, що суд почне роботу з них.

Можливо, президент подав провальний законопроект, щоб потім невдачу з ухваленням покласти на парламент?

— Це стара політична уловка. Порошенко її часто використовує, коли прагне уникнути відповідальності перед міжнародними партнерами. Однак у цьому випадку Верховна Рада сама не хоче голосувати й шукає виправдання.

Януковича і Порошенка об'єднує підхід, ніби вони стали президентами назавжди. Але Петру Олексійовичу варто подумати про момент, коли його влада закінчиться. Якщо не змінить судову систему, може потім перший стати її жертвою.

Через таку кількість правок легко протягнути потрібні зміни?

— Все важливе можна вмістити в кілька десятків правок. Якщо щось не хочуть ухвалювати, їх пишуть тисячі. Це відмазка — і для суспільства, і для західних партнерів.

Якщо закон приймуть, коли Антикорупційний суд запрацює?

— Не хочуть запускати його раніше 2019 року. Готові завалити голосування, щоб суду зовсім не було.

Зараз ви читаєте новину «Ті, хто нагорі, бояться Антикорупційного суду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути