пʼятниця, 02 листопада 2012 07:45

"Свої 30 відсотків голосів "регіонали" купили"

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Роман Безсмертний: ”Кличко почав знімати своїх людей з округів — суспільство сприйняло це негативно, як зраду”
Роман Безсмертний: ”Кличко почав знімати своїх людей з округів — суспільство сприйняло це негативно, як зраду”

— У майбутньому парламенті не буде конкретної більшості. Він ні на що не впливатиме, — прогнозує Роман Безсмертний, 46 років, депутат Верховної Ради у 1994-2004 роках та заступник глави Секретаріату президента Ющенка. — Буде аморфна маса нардепів, які обслуговуватимуть інтереси різних груп впливу. Голосуватимуть ситуативно.

Які висновки можна зробити з виборів?

— Таких дорогих виборів ще не було. За моїми підрахунками, Партія регіонів заплатила за один голос 300-350 доларів. Це допомогло їм отримати 30 відсотків. Вони їх просто купили. У цьому слові ховається все — і наше суспільство, і слабкість демократичних сил, і механізм виборчої роботи, і спроба прикрити срамоту. Бо її видно як з точки зору політичної еліти, так і поведінки людей. Тут треба віддати належне обом сторонам.

"Регіони" розчаровані цим результатом?

— Очевидно. Поєднання нової системи виборів і таких коштів у сумі могло дати значно комфортніший підсумок. "Регіони" розраховували отримати конституційну більшість у 300 депутатів. Замахнулися не просто на владу в Україні, а на тотальний контроль території, ресурсів. Не вийшло. Хто ж не буде розчарований?

А "Батьківщина"?

— Вона володіє ключем до сільського електорату. Це означає, що соціологи не додають їй 5-6 відсотків, які вона потім отримує. Але її успіх відбувся не завдяки партійній роботі. Це помилки Віталія Кличка та УДАРу.

Які помилки?

— За два тижні до завершення передвиборної кампанії УДАР був на другому місці після Партії регіонів. І це бачили всі. Що відбулося? Кличко почав знімати своїх людей з округів — суспільство сприйняло це негативно, як зраду.

Він свідомо так діяв?

— Ні він, ні його оточення не розуміли, що роблять. Це — винятково технологічна помилка.

Чим пояснити такий успіх комуністів?

— "Регіони" ці голоси програли, а комуністи їх просто підібрали.

"Свободу" називають найбільшим тріумфатором.

— За неї голосували люди, доведені до відчаю, які вирішили одним ударом завдати болю всім політичним силам. "Свобода" — це помста всім владам: і за так званий помаранчевий період, і за 2010 — 2012 роки. Радикалізація, що відбулася на обидва фронти, принесе в українську політику зовсім іншу риторику. Тепер годі сподіватися на переговорний процес як інструмент розв'язання задач. Далі буде битва — сили чи розуму, але це буде битва.

Чому не пройшла Наталія Королевська?

— Вона припустилася дуже грубої помилки, коли зробила ставку на популярного спортсмена й актора. На той час Королевська вже була майже досягла 5-відсоткового порогу. Їй потрібно було закріплювати успіх. Розбудовувати обласні осередки та зміцнювати ідеологію. Поглядами вона близька до Тігіпка зразка 2010 року. Треба було сісти на цього коника і експлуатувати його.

Що показала мажоритарка?

— Вона ще раз довела свою непотрібність. Бо вся потворність, продажність, політичне безкультур'я одразу вилізли на поверхню. Україна мусить якнайскоріше відмовитися від цієї системи і вдосконалити пропорційну.

Зрозуміло, що це робилося задля збереження влади "регіоналів", які мали надолужити мажоритарниками програш за пропорційною частиною. Але й вони поплатилися за це. Хто з "регіоналів" переміг у Києві? Ніхто! Зараз їм відкривати рота про кандидатів-мажоритарників узагалі не можна — після всіх цих вистав з окружними виборчими комісіями. Це не лише іміджева, це — системна поразка. Поразка всього типу системи, яку вони вибудували. Якби зараз лідери опозиції не сиділи у в'язниці, Київ уже був би на вулиці.

Як себе показали виборці?

— Ними керував протест. Але опозиція не була здатна його організувати. І все пройшло переминанням з ноги на ногу. Якимись дрібними потасовками в мажоритарних округах. Якби цей протест організували, можна було б уже говорити про позачергові президентські вибори.

Що буде з Юлією Тимошенко і Юрієм Луценком?

— Звільнити їх можуть лише радикальні дії опозиції. Масові протести. Але вони зараз на це не здатні.

Хто боротиметься за президентське крісло 2015 року?

— Від опозиції буде п'ять-шість кандидатів. Зараз найбільше жалкувати з українських політиків мусить Петро Порошенко. Бо він пішов в уряд Азарова. Якщо він таки збереться балотуватися, то зможе це зробити лише від опозиції. А для цього має якось вивернутися з нинішнього свого становища.

Влада зробить ставку на Януковича?

— Звісно, він там — хазяїн. А вони діють "по понятіях".

Які сценарії готуватиме Адміністрація президента?

— У них три варіанти. Перший: продовжувати працювати як сьогодні. Другий: міняти конституційну модель й обирати президента в парламенті. Це дозволило б Януковичу комфортно залишитись у кріслі після 2015 року. Третій варіант: повернутися до парламентсько-президентської форми правління і робити з нього прем'єр-міністра. Тут карти в них у руках.

Чи придушуватимуть опозицію, якщо Янукович ітиме на вибори?

— Придушувати можна те, що противиться. А опозиція спротиву не чинить. Скоріше влада  доведе ситуацію до того, що сам народ відбере в неї право бути владою. Ці вибори засвідчили мовчазний протест з боку суспільства. Залишається отримати свого Ганді чи Вашингтона, і вже нічого не вдасться зупинити.

Коли це станеться?

— Невідомо. Але все йде до цього.

Зараз ви читаєте новину «"Свої 30 відсотків голосів "регіонали" купили"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

43

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути