Ексклюзиви
вівторок, 31 січня 2012 07:00

"Свободівців" побили в Донецьку

Автор: фото: Павло Паламарчук
  Учасники громадської організації ”Автономний опір” із запаленими смолоскипами йдуть львівською площею Ринок 29 січня. Так вшанували пам’ять студентів, які загинули під Крутами 1918 року
Учасники громадської організації ”Автономний опір” із запаленими смолоскипами йдуть львівською площею Ринок 29 січня. Так вшанували пам’ять студентів, які загинули під Крутами 1918 року

Біля головного корпусу Донецького національного університету в неділю збираються 35 чоловіків із національними прапорами та стягами партії "Свобода". Деякі закривають обличчя шарфами. 29 січня вони планують ходою вшанувати пам'ять студентів, які загинули в бою на залізничній станції поблизу селища Крути 1918 року.

— А ну-ка разбежались отсюда быстренько, пока не поздно. Я покажу тебе героя! — до "свободівців" підходить чоловік років із 40 у в'язаній шапці, натягнутій на очі. Із ним — ще четверо. — Вот эти ребята в форме вам не помогут, — показує на міліціонерів. Чоловіки бачать, що їх фотографують. Один б'є ногою по фотоапарату. Правоохоронці мовчки відтісняють невідомих убік.

— Это мирная акция, она разрешена, — пояснює чоловікам 35-річний Максим Ровінський, голова управління зі зв'язків із громадськістю міськради.

Ті матюкаються. Поруч четверо представників партії "Русский блок". Ще близько 20 кремезних чоловіків спостерігають за "свободівцями" з протилежного боку вулиці. До місця початку ходи підтягуються 10 міліціонерів із гумовими кийками.

— Україна понад усе! Герої не вмирають, умирають вороги! Донбас належить Україні! — колона учасників акції починає рухатися просп. Гурова.

— Долой бандеровскую сволочь! Донбасс — русская земля! Чемодан, вокзал, Львов! — кричить голова донецької організації "Русский блок" 32-річний Кирило Рибаков. Він іде позаду колони з однодумцями.

До лідера донецьких "свободівців" Артура Шевцова підбігає чоловік і вибиває з рук мегафон. Той падає і розбивається.

Ще троє чоловіків накидаються на журналістів, які знімають напад. В одного з журналістів вибивають телефон. Іншого б'ють кулаком у щелепу. Серед нападників — двоє членів організації афганців "Ніхто крім нас". Бійка триває хвилину. Міліціонери заламують руки її учасникам. Чотирьох ведуть у райвідділ міліції. Троє з них — члени "Свободи". Їх відпускають. На четвертого складають адмінпротокол.

Хода продовжується вул. Артема. З усіх боків "свободівців" оточують противники заходу. Їх відділяють "беркутівці". Біля пам'ятника Шевченку співають державний гімн.

О 19.17 на пл. Ринок у Львові збираються близько тисячі молодих людей у лижних шапках і масках. Шикуються в колону по п'ятеро. Попереду розгортають банер "За мертвих, живих та ненароджених". Ті, хто стоять із боків, тримають червоно-чорні прапори і чорні стяги з білою емблемою, схожою на тризуб.

— А шо то за прапори у вас? — підходить до них Галина Остапівець, 61 рік. — От червоно-чорні, знаю. Наші, патріотичні. А ті чиї?

— То теж наші, націоналістичні, — каже хлопець у біло-зеленій шапці. — Прапори організатора — громадської організації "Автономний опір".

О 19.30 має розпочатися хода. Люди в колоні тупцюють. Дехто починає бігати, щоб зігрітися.

— Ну, блін, починали би вже, — каже Петро Юзьків, 20 років, студент географічного факультету університету ім. Франка. — Мороз такий, що шкіра тріскає. То не літо і не Мальдіви.

Кілька чоловіків стають у коло. Курять.

— Чули, як сьогодні на Крутах усі піарилися, — каже підприємець Андрій Сікорик, 42 роки. — І Янукович, і Ющ, і навіть Юля. Усі один на перед другого зі своїми заявами поперлися. Я вже нікому з них не вірю. Вони б тільки в кишеню собі пхали. Тре за "Свободу" голосувати. То патріоти.

— Та чи ти в голову ранений? — відповідає йому чоловік у чорній болоньєвій куртці та в синій шапці. — Тобі "Свободи" у Львові мало? Цирки тут творять. То якихось рокерів сатаністами обзивають, то ше їм шось невгодно. А щоб реальні справи робити, то їм розуму не хватає. Запроданці такі самі, як і "регіонали".

Привозять близько тисячі смолоскипів. Просять людей заплатити, хто скільки може. Найменше — 2 грн. На палицю намотане просочене бензином шмаття. Люди дають по 5, 10 грн. Запалюють їх, ідуть вулицями з вигуками: "Крути! Крути! Вас не забути!", "Шухевич, Бандера — герої України!", "Україна! Молодь! Революція!", "Слава Україні! Слава нації".

— Але то дебіли, нічим їм зайнятися, — каже один із міліціонерів, що охороняє колону. — Задовбали з тим своїм Бандерою.

Біля пам'ятника Степані Бандері організовують віче. Знову запалюють смолоскипи і кілька фаєрів. Після виступу депутата міськради "свободівця" Юрія Михальчишина співають державний гімн.

— Не викидайте тільки палиць із факелів, — просить у гучномовець один із організаторів. — Вони нам для наступного року згодяться.

Люди гасять вогонь у снігу.

— Класно так пройшлися, — каже один чоловік до іншого. — Я б узагалі зараз з автоматом у ту верховну зраду заскочив і всіх перевалив. Не можна так більше жити, тре якусь революцію робити. Поскоріше б люди до цього дозріли.

Зараз ви читаєте новину «"Свободівців" побили в Донецьку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

186

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути