пʼятниця, 12 жовтня 2012 00:45

Суспільство повинно "закипати"

 

Рівень соціальної напруги і протестних настроїв значно впав, уважає директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" 53-річний Володимир Фесенко:

— Цьому сприяла передвиборна кампанія. Влада відмовилася від будь-яких непопулярних рішень. Торік відбулися пенсійна реформа, підвищення комунальних тарифів, скасування пільг. Тепер нічого подібного немає. Навпаки, частково реалізували соціальні ініціативи президента. Досить багато людей отримали хоч і невелике, але підвищення зарплат і пенсій. Почали виплачувати "Вітіну тисячу".

Невипадково прем'єр Микола Азаров пишається, що яйця та цукор подешевшали. Народ може протестувати через зростання цін, коли буде різкий їх стрибок на "чутливі" товарні групи — хліб чи м'ясо. Але для цього має бути напруга — суспільство повинно "закипати". Більшість людей не хочуть виходити на вулиці. Навіть ті, хто незадоволений владою. Спрацьовує синдром розчарувань. У народу є відчуття, що його ввели в оману, використали, а потім кинули. Проте наступного року все може змінитися через потужну хвилю глобальної економічної кризи. Якщо буде велике падіння на зовнішніх ринках, це спричинить масові звільнення на металургійних, хімічних підприємствах. Криза призведе до скасування пільг та соціальних виплат. Якщо домовляться із Міжнародним валютним фондом, це дасть підвищення цін на газ і тарифів. Тоді люди масово вийдуть на вулиці.

Зараз ви читаєте новину «Суспільство повинно "закипати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути