пʼятниця, 17 серпня 2012 07:45

"Суддя залежний ще й тому, що має пільги"

Автор: фото: Тарас Подолян
  Юрій Василенко: ”Кожна партія, фракція у Верховній Раді, чиновник намагаються протягнути свою людину на посаду судді”
Юрій Василенко: ”Кожна партія, фракція у Верховній Раді, чиновник намагаються протягнути свою людину на посаду судді”

Українським судам не довіряють 69% громадян, за опитуванням Фонду "Демократичні ініціативи". Судді теж занепокоєні цією ситуацією й нарікають на поверховість висвітлення проблеми, наголошує суддя Юрій Василенко, 72 роки.

— Судді перестали бути незалежними, бо кожна партія, фракція у Верховній Раді, чиновник намагаються протягнути свою людину на посаду судді, щоб потім з її допомогою вирішувати свої проблеми, — каже Юрій Василенко — Правильно чи неправильно людина притягнута до відповідальності у суді залежатиме від того, як ставиться до цього певна політична сила. Найрезонансніші рішення вони виносять під тиском різних посадових осіб — із президентської команди, уряду, партій.

Друге — це високий рівень корупції у судах. Бо до суддів теж звертаються знайомі, родичі, родичі знайомих. Важко в цьому випадку виносити рішення. Суддя залежний ще й тому, що має пільги. Знає, як не винесе потрібний вирок, його позбавлять усього. Може лишитися і без посади — бо його не оберуть наступного разу. Знайти гріхи в кожного судді дуже легко. Навантаження на них таке велике, що не встигають виконувати всі параграфи закону. Ось судді й бояться йти проти влади чи чиновників.

Як зробити суддів незалежними?

— Треба, щоб іспити на посаду судді складали на комп'ютері. Тоді можна зменшити вплив чиновників на результати відбору. Для оцінки: може людина бути суддею чи ні, мають залучити психологів. Так роблять у багатьох країнах. Ще за Радянського Союзу на курсах підвищення кваліфікації психологи проводили тести, і виявилось, що із 400 осіб придатні для роботи тільки 89.

Але ж над психологами теж є керівництво?

— Треба так обирати людей у Вищу кваліфікаційну комісію, щоб вони не піддавались проханням і умовлянням. Потрібно обирати їх теж із допомогою психолога. А зараз це відбувається не так: голова суду сказав "треба цю людину" — усі голосують за неї.

Зламати нинішню систему непросто. Бо як поміняти психологію судді, що приймає рішення винятково після дзвінка депутата? Потрібно бути дуже принциповою людиною, щоб відмовити.

Політичні процеси над опозиціонерами впливають на довіру до суддів?

— Звісно. Я дивився процес по Тимошенко, який вів суддя Кірєєв. Він відхилив десь 90 відсотків клопотань. Те, що відбувалося, було явно з порушеннями. Для таких процесів, як із Тимошенко, Луценком, суддя має бути дуже стійкою людиною. Раніше молодим ніколи не доручали розгляд таких важких справ.

Зараз ви читаєте новину «"Суддя залежний ще й тому, що має пільги"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути