Ексклюзиви
середа, 14 грудня 2011 05:00

Судам дадуть у півтора раза більше

61-річний Віктор Янукович вперше за час свого президентства побував у Верховному суді. У вівторок із 20 охоронцями приїхав привітати суддів напередодні Дня працівників суду.

— За діяльністю судів наші громадяни формують своє ставлення до влади та держави в цілому, — читає з аркуша президент. — Тому так гірко чути від людей різні критичні і навіть негативні оцінки. Судова реформа в Україні триватиме. У результаті її проведення передбачено поетапне зростання заробітної плати. У проекті закону про держбюджет на 2012 рік для потреб судів передбачено в півтора раза більше коштів, ніж цього року. Мені відомі рекомендації Венеціанської комісії щодо необхідності подальшого удосконалення судової системи України. Я поділяю такі погляди. Однак втілення в життя рекомендацій неможливе без зміни Основного закону. На сьогодні процес підготовки пропозицій щодо вдосконалення конституційного регулювання відносин триває. Вона покликана запропонувати комплексні зміни до Конституції, що дозволять врахувати рекомендації європейських інституцій та досвід реформування зарубіжних країн.

Президент виступає 10 хв. Його мовчки слухають близько 100 присутніх. Вже місяць як створена група з реформування прокуратури та адвокатури, каже глава держави:

— Сьогодні багато суддів, за плечима яких десятки років роботи та тисячі розглянутих справ, звільняються з посад у зв'язку із досягненням 65-річного віку. Це недолік. Ми не повинні втрачати професіоналів, які становлять найцінніший ресурс нашої судової системи.

— Ми підтримуємо таку позицію, — коментує колишній голова Верховного суду 62-річний Василь Онопенко. — Якщо вік буде до 70 років, будемо це вітати. Але для цього треба внести зміни до Конституції. Цю ідею президента можна буде реалізувати після парламентських виборів.

Зараз ви читаєте новину «Судам дадуть у півтора раза більше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути