пʼятниця, 26 жовтня 2007 19:03

Суд визнав дії Центрвиборчкому правомірними

Суд визнав дії Центрвиборчкому правомірними

Вищий адміністративний суд України визнав, що під час встановлення результатів дострокових парламентських виборів Центральна виборча комісія діяла правомірно. Таким чином він не задовольнив позов п"яти політичних сил: Компарітї, Соцпартії, Прогресивно-соціалістичної партії, Партії вільних демократів і Всеукраїнської партії народної довіри.

Своє рішення суд оголосив у четвер увечері.

— Тихіше! Судді у нарадчій кімнаті, — каже присутнім один із працівників суду. Представники партій голосно перемовляються. — Кому не подобається, можете вийти.

— А ми тут останній день, — з усмішкою відповідає хтось. Усі сміються.

Минає година, але судді продовжують радитися. У залі обговорюють судові засідання, проведені з цієї справи. Згадують, як знепритомнів представник СПУ Валерій Кочетов.

— Так він попросив перерви і своїми ногами вийшов, — зауважує хтось.

Судді з"являються лише за кілька хвилин до одинадцятої вечора. Головуючий Олександр Пасенюк починає зачитувати рішення. Робить це більш як півгодини. Підсумок такий: протокол Центрвиборчкому від 15 жовтня 2007 року про встановлення результатів виборів повністю відповідає змістові протоколів окружних виборчих комісій та закордонного виборчого округу.

Представники партій сприймають це спокійно. Усі кажуть: рішення суду не оскаржуватимуть. Щоправда, в залі немає соціалістів. Вони ще до оголошення постанови заявили, що збираються звертатися до Європейського суду з прав людини.

У будь-якому разі рішення Вищого адміністративного суду запалює зелене світло для підготовки до початку роботи новообраної Верховної Ради.

43-річний "регіонал" Тарас Чорновіл не береться прогнозувати дату цього.

— Я можу сказати лише за крайні межі. Якщо результати опублікують у суботу, то рахуємо від неї тридцять днів. Це — максимальний термін, — зазначає він.

На думку Чорновола, швидкого початку роботи парламенту чекати не варто. Може затягнутися реєстрація новообраних нардепів у ЦВК та підготовка першої сесії.

Голова Верховної Ради минулого скликання Олександр Мороз не закрив офіційно її попередню сесію. Однак Чорновіл говорить, що цим перейматися не варто.

— Сесія може бути закрита де-факто через припинення повноважень попереднього складу парламенту, — пояснює він.

Зараз ви читаєте новину «Суд визнав дії Центрвиборчкому правомірними». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути