четвер, 19 липня 2012 07:30

"Країна на краю соціально-економічного вибуху"

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Микола Томенко: ”31 липня буде звільнений Литвин і я. А новий ручний спікер відправить мовний законопроект президентові”
Микола Томенко: ”31 липня буде звільнений Литвин і я. А новий ручний спікер відправить мовний законопроект президентові”

У політикумі говорять про проведення позачергової сесії парламенту наприкінці липня. Адже треба вирішити питання з відставкою голови Верховної Ради Володимира Литвина та його заступника Миколи Томенка.

— Владі потрібен тимчасовий передвиборний, навіть не голова, а представник Партії регіонів на посаді спікера. Бо треба вирішити питання з мовним законом, — каже 47-річний Микола Томенко. — Переконаний, що ні Янукович, ні Азаров, ні більшість депутатів мовного закону не читали. По-перше, його неможливо виконати, по-друге, ніхто й не збирається це робити.

У Закарпатській області всі мають вивчити українську, російську та угорську. У Чернівецькій замість останньої — румунську. Всі документи потрібно буде робити і на регіональних мовах. Це складно і технологічно, і фінансово. Тому, мовний закон потрібно буде підписати, щоб вивести за межі Ради. 31 липня буде звільнений Литвин, я і ручний спікер відправить мовний законопроект президентові.

Хто буде наступним головою Верховної Ради?

— "Регіонали" оберуть свого конкретного хлопця. Це може буде Олександр Єфремов чи хтось інший із керівництва фракції. Є імовірність комуніста Адама Мартинюка, якщо він так дисципліновано виконує настанови "регіоналів".

Якщо захочуть створити ілюзію демократичності, можуть зіграти єзуїтський хід і психологічно добити Литвина: взяти когось із його блоку, хто зрадив і проголосував за мовний проект. Такі кандидатури — Сергій Гриневецький, Ігор Шаров, Олег Зарубінський.

Якими будуть дії опозиції? Чи є у вас стратегія?

— Маємо максимально фіксувати те, що нинішній парламент не діє так як потрібно. А є інструментом Партії регіонів. Кожен законопроект, який не дотримується процедури і Конституції, оскаржуватимемо в судах. Іншого шляху немає.

Понад 90 відсотків людей Верховну Раду не сприймають, як орган. Тепер нам треба створити юридичні й політичні передумови, щоб і світ не сприймав, і правові інститути.

Арсеній Яценюк оголосив всеукраїнську акцію "Україна без Януковича". На що розраховуєте?

— За змістом, це своєрідний народний референдум. За формою — судовий позов проти Януковича за порушення Конституції. Якщо вийдемо на показники більшості, це означатиме, що потрібно провести дострокові президентські вибори. За оцінками 75 відсотків населення є незадоволеними нинішньою ситуацією в країні.

Що може сколихнути суспільство?

— Соціально-економічна ситуація, що є надзвичайно непростою. Сьогодні штучно утримується курс гривні, за рахунок кредитів і діяльності Нацбанку відбуваються виплати соціальних ініціатив. Але країна на краю соціально-економічного вибуху.

І з вересня ситуація погіршуватиметься, бо немає грошей на пенсії і зарплати. Ми переживали найбільші кризові ситуації, але ніколи не брали кредити в Китаї на сільськогосподарську техніку, на якій працюватимуть китайці. У той час, коли наші люди без роботи.

Я їздив по Закарпаттю, там санаторії заповнені наполовину. Це означає, що люди не можуть дозволити собі поїхати оздоровитися. Це ключовий показник, що економічний стан країни плачевний. З вересня-жовтня акції протесту будуть збільшуватися. Бо влітку люди думають як вижити, про дачі, городи.

Зараз ви читаєте новину «"Країна на краю соціально-економічного вибуху"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

71

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути