Ексклюзиви
середа, 15 лютого 2006 18:41

Серед кандидатів у депутати 10 судимих

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  Олег Сало, колишній керівник львівської міліції, зараз у розшуку. Він у списку блоку Вітренко до Верховної Ради під 24-м номером
Олег Сало, колишній керівник львівської міліції, зараз у розшуку. Він у списку блоку Вітренко до Верховної Ради під 24-м номером

У день закоханих, 14 лютого, міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, 41 рік, розповів про порушників закону, які претендують на місце у Верховній Раді.

З 45 політичних сил  таких кандидатів мають десять: блоки "Не так!", "Народна опозиція" Наталі Вітренко, блок Павла Лазаренка, "Держава — Трудовий союз", "За Союз!", Блок народно-демократичних партій, партія "Нова сила", об"єднання "Свобода" і Блок Юрія Кармазіна.

У Центрвиборчкомі "ГПУ" розповіли, що кандидати в народні обранці самостійно готують документи і подають їх до своїх партій і блоків. Представники  політичних сил у визначений законом термін подають документи в управління діловодства ЦВК. Але Центрвиборчком не може перевіряти кандидатів на факт того, чи мають вони судимості, чи ті погашені, оскільки не має такої бази даних. За законом кандидати в автобіографії повинні самі вказати, чи є в них судимості.

Його звинувачують у несплаті аліментів

ЦВК реєструє кандидатів, а документи відправляє до Міністерства внутрішніх справ на перевірку. У МВС поміж кандидатів виявили такого, який ще донедавна мав підданство африканської острівної країни Кабо-Верде. "Африканський" українець — Володимир Зубик, 47 років, займає 64-й номер у виборчому списку Блоку Юлії Тимошенко.

— Ви зрозумійте, мій блок складається з трьох партій, тому другу сотню виборчого списку я в очі не бачив, — зізнається Юрій Кармазін, 48 років. — Ми одразу ж викреслимо цю людину зі списку.

Він просить Юрія Луценка спершу назвати прізвища цих людей, а потім вже звинувачувати блоки.

— У нас немає жодної людини, яка б мала судимість чи непогашену судимість, — переконана лідерка прогресивних соціалістів Наталія Вітренко, 53 роки. Вона каже, що міністр Луценко виконує замовлення влади і чинить тиск на її політичну силу: — Це настільки чорнорота і аморальна людина, яка тиражує брехню, що я навіть не знаю, як її зупинити.

Лідер партії "Свобода" Олег Тягнибок, 37 років, зізнається, що судимим у їхньому списку виявився Віктор Грабовський, який ішов до парламенту під номером 70. Його звинувачують у несплаті аліментів, а термін судимості Грабовського закінчиться в травні.

— Ми проведемо внутрішнє розслідування, щоб з"ясувати, як могло таке трапитися, — каже Тягнибок. — Ми виключили цю людину з виборчих списків.

За словами Луценка, крім 10 судимих кандидатів, у списках є ще 15 осіб, яких у порушенні закону звинувачує МВС, 22 — прокуратура, а 41 кандидат проходить у судових процесах як звинувачуваний.

Зараз ви читаєте новину «Серед кандидатів у депутати 10 судимих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути