Ексклюзиви
пʼятниця, 05 липня 2013 07:15

Спікер анулював депутатські картки Домбровського та Балоги

Автор: малюнок: Дмитро Скаженик
 

— Хочу поїхати до Іспанії днів на 10, — каже журналістам нардеп від Парії регіонів 47-річна Таїсія Повалій. Стоїть біля входу до сесійної зали на другому поверсі. На обличчі — товстий шар темної пудри. Біле волосся начесане й сильно залаковане.

Кулуари переповнені. Депутати реєструються і забігають до зали. Сходами підіймаються "свободівці" 49-річна Ірина Фаріон та Андрій Міщенко, 40 років.

— То куди збираєшся? — питає він.

— Напевне, до Туреччини, — відказує та і кривиться. Вбрана у чорну сукню із жовтими квітами.

Лунає дзвінок, що сповіщає про початок засідання.

— Даю доручення анулювати картки Павла Балоги й Олександра Домбровського та припинити їм виплати, — каже із президії спікер 66-річний Володимир Рибак.

У залі — ледь чутний гул. Рибак зачитує рішення Вищого адмінсуду, що зобов'язав зробити це.

Та полно претендентов на выход есть. У нас двое, у УДАРа двое. Хотя у них есть еще как минимум семь

Позафракційний нардеп Петро Порошенко нервово поправляє лацкани піджака. Кажуть, нардеп Олександр Домбровський — людина, близька до нього. За 5 хв. Порошенко виходить до трибуни й каже, що є всі підстави заблокувати роботу Верховної Ради.

У залі аплодують. Рибак оголошує перерву на вимогу фракцій. Депутати-опозиціонери залишаються в залі. Радяться, як відреагувати на рішення Рибака.

Журналісти шукають Балогу та Домбровського. Їх немає. Порошенко від коментарів відмовляється.

— Десь були, але зникли, — знизує плечима "ударівець" 55-річний Віктор Чумак. — Ще б пак — такий сюрприз у передостанній день сесії. Ми знали, що Партія регіонів провокуватиме нас на блокування. Думали, буде голосування за нового члена ЦВК. Але — ні. Роблять таке, бо хочуть протягнути свої вексельні закони, зміни до бюджету, до повноважень Міністерства доходів і зборів. Голосів для цього не мають. Блокувати не будемо. Для чого піддаватися? Тим більше ці слова Рибака — лише заява. Має бути ще й рішення анулювати картки.

Такого не було при жодному з президентів, навіть у гірші часи Леоніда Кучми — щоб депутатів виганяли з парламенту після складання присяги й після роботи в якості депутата протягом семи місяців. Схему обрали просту, як валянок: команда з Банкової – миттєве рішення слухняного суду – технічна реалізація слухняним спікером. Начальники і виконавці – одного поля ягоди. На Банковій – донецький, голова суду – донецький, спікер – донецький. Яка Європа, яка інтеграція? Знахабнілі силовики і губернатори — залишаються у кріслах, їх покривають, попри ґвалтування, убивства, тортури, рейдерські захоплення чужої власності. Депутатів же, які не погодилися танцювати під дудку Банкової — покарано Анатолій Гриценко,
народний депутат від "Батьківщини", про позбавлення мандатів Олександра Домбровського та Павла Балоги

"Регіонал" 56-річний Володимир Олійник виходить із зали. На животі ледве сходиться сорочка.

— Бачили, що реакція опозиціонерів була більш ніж спокійна, — говорить до журналістів. — Значить, вони згодні з таким рішенням.

Депутати-"регіонали" гуляють кулуарами. 54-річна Ганна Герман поправляє коротке біляве волосся.

— Хотілося б відпочити із чоловіком, — розказує. — Але він вже був у відпустці. Сходив на найвищу гору на Алясці. Слава Богу, що не поїхав у Пакистан. А міг же.

У їдальні Ради напівпорожньо. Туди зазирає позафракційний депутат Олег Ляшко. Когось шукає очима кілька секунд і вибігає. За двома столиками помічники нардепів п'ють каву.

Дружина екс-міністра внутрішніх справ нардеп від "Батьківщини" 46-річна Ірина Луценко розмовляє із двома жінками.

— Та полно претендентов на выход есть, — хитає головою. — У нас двое. У УДАРа двое. Хотя у них есть еще как минимум семь:

Жінки охають.

— А кто из УДАРа?— питає одна з них. — Наверняка, Куницын.

Ірина Луценко розводить руками.

— Но их пока что не трогают почему-то.

Перерва триває 2 год. Після неї опозиціонери заявяють: не голосуватимуть, доки не буде законного рішення щодо депутатських повноважень Балоги й Домбровського.

О 17.45 Рибак закриває засідання. У четвер вранці депутати 241 голосом звільняють голову Центрвиборчкому Володимира Шаповала. Опозиціонери оточують трибуну.

— Бійку хочете? — кричить Рибак. Підскакує з місця і розмахує руками. — Бійки не буде!

Спускається із президії і сідає в сектор Партії регіонів. Там вмикає мікрофон і пропонує голосувати за нового члена ЦВК Олександра Копиленка. На табло — 236. "Регіонали" і комуністи аплодують. Опозиціонери залишаються стояти. Рибак збирає лідерів фракцій у себе в кабінеті. Мають домовитися про розблокування трибуни і голосування про повторні вибори на проблемних округах.

Зараз ви читаєте новину «Спікер анулював депутатські картки Домбровського та Балоги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути