вівторок, 01 червня 2010 05:16

Соціалістична партія поміняє лідера

Соціалістична партія поміняє лідера

— Надоело слушать от Мороза одно и то же два года, — каже перший секретар Дніпропетровського обкому Соцпартії 31-річний Сергій Білоус. У суботу об 11.30 він виходить із конференц-зали столичного готелю "Братислава", де проходить політрада СПУ. Спускається на перший поверх, замовляє каву й два бутерброди з ковбасою. Якраз туди підходить екс-нардеп, перший секретар Тернопільського обкому СПУ Василь Богачук, 48 років.

— Я перестал уважать Цушко, — звертається до нього Білоус. — Это ж надо было заявить, что он согласится возглавить нашу партию только после консультаций с Януковичем!

— Ну то ж він у вузькому колі відверто сказав. Адже він зараз у команді президента, — виправдовує міністра Богачук.

У цей час голова Соціалістичної партії 66-річний Олександр Мороз із президії майже годину розповідає про політичні перспективи соціалістів. Каже, важливо обговорити участь у місцевих виборах восени цього року.

— Перші секретарі мають узяти по три округи і не вилазити звідти, — говорить Олександр Олександрович. — Маєте вирішувати місцеві проблеми й висвітлювати їх у пресі. Наше завдання — повернутися в парламент та владу. А на місцях замінити тих керівників, які стали для нас баластом.

У залі — близько 150 соціалістів. Задуха. Дехто пише заяви на ім"я першого секретаря політради Миколи Рудьковського. Просять відшкодувати приїзд до Києва. Секретар Житомирського обкому Тетяна Слободенко передає свою заяву в кінець зали бухгалтеру із проханням повернути 400 грн.

Мороз пропонує провести з"їзд партії 24 липня. Одне з питань — розглянути зміну лідера. Називає три кандидатури — екс-голову Фонду держмайна Валентину Семенюк-Самсоненко, гендиректора "Турбоатома" Віктора Суботіна та міністра економіки Василя Цушка.

— Мороз їм запропонував так: якщо хочете очолити партію, їдьте по регіонах і доводьте до 24 липня, на що ви здатні, — коментує один із членів політради. — А то затіяли інтриги. Рудьковський із Семенюк ініціювали на сьогодні з"їзд партії, аби зняти Мороза. Але їм не вдалося це зробити. Дехто просто повиростав зі своїх штанців, амбіції зашкалюють. Навіть змовилися привезти під "Братиславу" жінок із плакатами "Геть Мороза!" Мороз про це все знає. Стільки крові з нього попили.

Я перестал уважать Цушко. Это ж надо было заявить, что он согласится возглавить нашу партию только после консультаций с Януковичем!

На 45 хв. запізнюється міністр економіки 47-річний Василь Цушко. Тихо сідає біля дверей на вільний стілець. Однак його помічає Мороз і кличе в президію. Своїм місцем йому поступається Рудьковський.

Лідер Соцпартії просить виступити Цушка. Той говорить, що ще не визначився, чи готовий очолити СПУ. Мовляв, у нього так багато міністерської роботи, що не встигає обідати.

— Если приму решение возглавить партию, то расслабиться себе не дам, — каже Василь Петрович. — Я должен вас покинуть, потому что меня вызывают.

Цушко виходить у коридор. За ним ідуть із десяток партійців.

— Василь Петрович там нічого не роздає, — каже навздогін Мороз і оголошує перерву на 20 хв.


У кінці зали охоронець Рудьковського роздає присутнім 500-гривневі купюри. Мороз спускається в кафе й купує каву. Повертається до зали й продовжує засідання. Слово просить екс-нардеп Іван Бокий. Критикує Рудьковського, що той фінансує одне з ток-шоу на телебаченні. Рудьковський підсуває до себе мікрофон, який стоїть перед Морозом.

— Це хамство, — каже.

— Я веду засідання! Закінчиться засідання і виступите! — вириває в нього мікрофон Мороз.

Переходять до питання зміни лідера партії. Голова Полтавського осередку 59-річний Степан Бульба зачитує:

— Враховуючи неодноразові заяви Мороза про складання обов"язків лідера партії…

— Я ніколи не говорив, що складу повноваження! — вибухає Олександр Олександрович.

— Говорив-говорив! — кричать із зали.

Мороз нервує. Каже, що попередня політрада 16 травня була нелегітимною.

Мовляв, не було кворуму і його про це не попередили. Одним із питань там було провести з"їзд партії 29 травня. До мікрофона йде керівник апарату партії Олена Дмитренко.

— Только не души его! — гукає їй вслід делегатка.

— Кворум був на політраді. Було 72 чоловіки! Я вам можу по прізвищах назвати. Ви що, ідіоти чи що? — кричить Дмитренко.

— Вас Рудьковський купил и вы деньги отрабатываете! — каже їй делегат з Одещини.

— Поменяйте выражение лица! — вигукує йому в спину делегатка з Дніпропетровщини.

— Тьху, чорт возьми, не заважайте! — кричить Мороз і робить перекличку присутніх.

Голосують за скасування проведення з"їзду 29 травня.

Меня нелегитимно сняли! Сказали, что я присвоил на выборах 186 тысяч гривен!

— Демократія восторжествувала! — каже Мороз і пропонує розглянути питання легітимності обрання керівника Миколаївського осередку Соцпартії.

— Меня нелегитимно сняли! — підскакує до президії 54-річний Анатолій Свиридов, який зараз значиться на сайті СПУ головою Миколаївської організації. — Сказали, что я присвоил на выборах 186 тысяч гривен!

— Ну так віддайте, — мружиться Мороз.

— Да я своих 150 тысяч вложил! — кричить той у відповідь.

У залі починають шуміти. Мороз намагається перекричати людей. Прикладає руку до серця, червоніє.

— Может, "скорую" вызвать? — перешіптуються в залі.

— Я не можу далі вести засідання. У найближчі дні я перегляну питання перебування в партії, — каже Мороз і виходить. За ним прямує півзали людей. Із журналістами розмовляти відмовляється.

Присутні перемовляються, що в Олександра Олександровича серцевий напад.

— Это рейдерский захват партии, — каже один із соціалістів на вулиці. — Это ж надо было так продаться Рудьковскому. Мы так даже во время выборов не продавались!

Рудьковський виходить за кілька хвилин. Сідає в чорний "мерседес" і каже, що на політраді вирішили всі питання.

— А ви не створюйте штучних конфліктів, — радить кореспондентам "ГПУ".

Пізніше Давид Сарія, зять Олександра Мороза, повідомляє, що той почувається нормально і рибалить. А чутки про серцевий напад поширив Микола Рудьковський.

Зараз ви читаєте новину «Соціалістична партія поміняє лідера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути