середа, 23 листопада 2011 00:45

"Соціалістам потрібна домовленість із Партією регіонів"

Автор: Фото з сайта www.data.kontrakty.ua
  Олексій Гарань: ”Правоцентристські політсили не зможуть подолати прохідний бар’єр, навіть якщо об’єднаються”
Олексій Гарань: ”Правоцентристські політсили не зможуть подолати прохідний бар’єр, навіть якщо об’єднаються”

17 грудня мають підписати документи про те, що у Соціалістичну партію Олександра Мороза увіллються 10 дрібних партій лівого спрямування. Серед них "Справедливість" Станіслава Ніколаєнка, Селянська партія України Зіновія Холоднюка, "Народна влада" Йосипа Вінського, "Всеукраїнська партія "Дітей війни" Валерія Іващенка.

Націонал-демократи також заговорили про об'єднання. Українська народна партія почала переговори із Конгресом українських націоналістів, "Нашою Україною" та Українською республіканською партією "Собор".

— Розмови про це тривають років 15, — каже 50-річний Олексій Гарань, директор школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії. — Їх веде стара гвардія. Від них постійно чуємо, що Рух має об'єднатися з УНП чи "Нашою Україною". Але такі декларації ні до чого не приводили. Тільки перед виборами 1990 року демократи об'єдналися в Рух. А "Наша Україна" — 2004-го, але перетворитися на потужну партію не змогла. Заважають об'єднанню секретаріати, партійні апарати та амбіції — у Костенка свої, у Тарасюка — свої. Об'єднання закінчиться, коли почнуть розмови про лідера.

А якщо націонал-демократи об'єднаються, вони зможуть подолати 5-відсотковий бар'єр та пройти у парламент?

— У правоцентристському секторі занадто багато політсил. Вони конкурують між собою й дуже розпорошені. Тому не зможуть подолати прохідний бар'єр, навіть якщо об'єднаються. У мажоритарних округах мають шанси, якщо домовляться з більшими силами — БЮТом і "Фронтом змін".

Чи зможуть зайти до Ради соціалісти?

— Тривалий час їх еволюція йшла в позитивному плані, вони були за крок до вступу в Соцінтерн. Усе це перекреслили 2006 роком. (Тоді Мороз утворив більшість у Верховній Раді із "регіоналами", комуністами та став спікером. — "ГПУ").

У суспільстві є потреба в ідейній соціал-демократичній силі. Але в потенціал СПУ я не вірю. Вони не провели модернізацію та чистку партії. Там залишилися Мороз, Цушко, Семенюк, Рудьковський, які привели соціалістів до провалу на минулих виборах. І зараз їм нереально провести партію до парламенту. Можуть тільки забрати частину голосів у комуністів. Можливо, хтось пройде по мажоритарці. Але для цього потрібна домовленість із Партією регіонів.

Чи підуть вони на співпрацю із владою?

— Формально були заяви Мороза, що не співпрацюватимуть. Але Цушко давно є членом теперішньої владної команди, й Мороз вважає це нормальним. Фактично співпрацюють.

Зараз ви читаєте новину «"Соціалістам потрібна домовленість із Партією регіонів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути