середа, 17 листопада 2010 10:48

"Скоріше вся влада піде на цвинтар, ніж вони нас, підприємців, погублять"

У більшості великих міст пройшли акції протесту підприємців проти прийняття нового Податкового кодексу. Промислові ринки не працювали. У деяких обласних центрах зібралися тисячні мітинги.

Із Черкас до Києва на акцію протесту під парламент поїхали 10 автобусів. У місті не працює жоден промисловий базар. На Центральному ринку стоять порожні ятки, металеві каркаси. Із продавців прийшла лише 60-річна Олександра Борщ, яка торгує плетеними жіночими шапками.

— Я поїхати не змогла, здоров'я не позволяє, — говорить. — І в мене дома дочка — інвалід першої групи. Вона в'яже, а я продаю. Люди обурюються, що базар не працює. Але кажуть: давно пора добиватися, скільки можна терпіти.

— А що це сьогодні з базаром? — запитують двоє жінок.

— Забастовка, — пояснює Олександра Борщ.

— А де ще базар є в Черкасах?

— Вони всі сьогодні бастують.

— Оце да. Ми приїхали із Чигирина, щоб скупитися. На дорогу потратилися, а одягу не купили. На одну людину туди й назад — 40 гривень, — каже 65-річна Катерина Черненко. — Другий раз не приїдемо.

Біля входу на критий ринок Пасаж чергують кілька людей із жовтими пов'язками "пікет". Не впускають покупців.

— Не працює, — говорять людям. — Нас тут залишилося 10 осіб. Дивимося за порядком. І за тими, хто вийде на роботу. У Пасажі працюють четверо. Вони кажуть: ми заплатили за місця і будемо робити. Але ми тоже заплатили. Так не можна. Якщо разом, то разом протестувати. Продуктами, то хай торгують. Бо вони скоропортящі, — каже жінка в зеленій куртці, на вигляд років 45.

До дверей підходить молода пара. Читають оголошення: "Мы в Киеве на митинге протеста против налогового кодекса. 16.10.2010".

— Все закрите? Короче, сьогодні неудачний день, — говорить жінка. Прямують до виходу.

У Пасажі продавці, які вийшли на роботу, закривають торгові місця.

— Я не хазяйка, — розповідає одна. Торгує жіночими сумками. Відповідає на телефонний дзвінок. — Поняла. Тоже закривать? Ініціативна група не пускає. Ну да, то який смисл тут сидіть, торговлі ж немає.

На львівському ринку Галицьке перехрестя закриті вхідні ворота. Тут розміщені зо 500 магазинів одягу та взуття.

— Розмови про новий Податковий кодекс тут щодня, — каже Вікторія, 30 років. — Сотня людей поїхали в Київ — поїздом і двома автобусами. Скидалися всі на дорогу по 20 гривень.

У вівторок страйкували підприємці усіх ринків Львова. Працював лише Південний, що належить нардепу-"регіоналу" Петрові Писарчуку, 55 років. Він вважає, що новий Податковий кодекс прийнятний для підприємців.

Люди у міліцейській формі влаштували обшук. Шукали списки підприємців, які збиралися на мітинг

— На мітинг до Києва збиралися до тисячі людей їхати, — каже продавець Південного 38-річний Олексій. — Скинулися грішми. Але потім люди злякалися, що втратять роботу. Думаю, охорона слідкувала за тим, чий павільйон закритий, і вже доповіла адміністрації.

До Києва з Південного ринку поїхали кілька десятків людей. За чутками, які ширяться базаром, напередодні мітингу вдома та у торговому павільйоні одного з організаторів поїздки люди у міліцейській формі влаштували обшук. Шукали списки підприємців, які збиралися на мітинг.

У Чернівцях зо 3 тис. підприємців з 10.00 перекрили дорогу біля торгового комплексу "Калинівський ринок". На вулиці утворилися автомобільні затори. Підприємці з ринків Головний та Карпати перекрили вулицю біля обласної друкарні. Рух транспорту зупинився. В обох напрямках годину стояли тролейбуси, десятки машин і маршруток.

Тернопільські торговці на сходах облдержадміністрації запалили свічки.

— Ми тими свічками показуєм, що скоріше вся влада піде на цвинтар, ніж вони нас, підприємців, погублять, — пояснює Наталія Шоломейчук, 42 роки, із Центрального ринку.

У Тернополі призупинили роботу всі ринки. На воротах Центрального повісили оголошення: "Тимчасово не працюємо. Прийняття проекту Податкового кодексу може закрити нас назавжди". Але з деяких яток торгують.

— Власник до Києва поїхав, а я лишилася — треба ж гроші заробляти, — 50-річна Ольга продає канцтовари. — Боюся, що тими мітингами мало шо вдасться добитися.

На акцію протесту біля Вінницької облдержадміністрації зібралися близько тисячі підприємців.

Четверо чоловіків у чорних балахонах стоять на сходах перед входом. Тримають фотографії голови Держкомпідприємництва Михайла Бродського, віце-прем'єра Сергія Тігіпка та прем'єр-міністра Миколи Азарова. До фото прикріплені повітряні кульки.

— Держава перетворює самодостатніх людей на жебраків, — лунає у мікрофон. — Ганьба.

Повз мітингувальників проїжджає колона таксі. Сигналять на знак підтримки.

— Тут зібралися люди, — говорить у мікрофон і обводить поглядом натовп Нонна Вітковська, 59 років. — Справжні, небайдужі. А є такі гниди, які висовуються зі своїх ракушок і заманюють сьогодні покупців: "Йдіть сюди, йдіть сюди".

— Ганьба, — скандують усі.

Кілька учасників показують міні-виставу.

— До нас завітав пан Сумасбродський, — представляють лисого чоловіка, схожого на Михайла Бродського. — Він хоче поговорити з пенсіонерами, які працюють і не хотять з ним ділитися.

Після кількох реплік двоє підприємців під оплески натовпу б'ють віником та лопатою актора, що грає Бродського. Чоловіки відпускають у небо повітряні кульки з фотографіями Бродського, Тігіпка та Азарова.

Жінка у передньому ряду б'є ложкою по кришці від каструлі.

— Закидаємо того Литвина телеграмами. Хай самі живуть по тому Податковому кодексу.

У Хмельницькому близько 10 тис. підприємців заполонили майдан біля ОДА.

Скандують прізвище губернатора Ядухи, вимагають, щоб він вийшов до народу. Делегують до нього кількох людей. Міліція їх не пропускає. Тоді натовп суне до входу. Ламають двері ОДА. Далі мітингувальників не пускають правоохоронці. Губернатора Василя Ядуху та деяких чиновників нібито вивели через чорний хід.

Зараз ви читаєте новину «"Скоріше вся влада піде на цвинтар, ніж вони нас, підприємців, погублять"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути