вівторок, 30 липня 2013 07:00

Шістьох "врадіївців" затримали на майдані Незалежності

Автор: фото: ОЛЬГА КАМЄНЄВА
  Правоохоронці затримують жительку Миколаївщини Олену Михайловську на майдані Незалежності під час мітингу за відставку міністра внутрішніх справ. 27 липня
Правоохоронці затримують жительку Миколаївщини Олену Михайловську на майдані Незалежності під час мітингу за відставку міністра внутрішніх справ. 27 липня

Посеред столичного майдану Незалежності троє міліціонерів хапають чоловіка з прапором України. Той розгублено роззирається.

— Це ж державний прапор, за що? — волає.

Це учасник Врадіївської ходи студент із міста Кривий Ріг на Дніпропетровщині, 23-річний Василь Чернявський. Опівдні в суботу прийшов на мітинг "врадіївців" проти свавілля міліції та за відставку міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка. Окружний адмінсуд Києва заборонив будь-які акції 27-28 липня у столиці.

Міліціонер відбирає в Чернявського згорнутий стяг. Ще двоє хапають за руки. Чернявський пручається. Він ніс на Майдан із наметового містечка прапор і плакати.

— Відпустіть! — просить учасниця ходи, голова жіночого руху "За вільну Україну" 57-річна Раїса Шматко. Одягнута у червону стретчеву сукню, на високих підборах. Міліціонери ігнорують її.

— Вам надо покинуть Майдан, — незворушно каже до Чернявського правоохоронець.

Василь виривається й намагається побігти в бік дороги. Його хапають за сорочку і тягнуть із Майдану.

— Звірі! — кричать "врадіївці".

Василя Чернявського запихають в автозак, припаркований за рогом.

Протестувальників — із півсотні. За ними йдуть стільки ж міліціонерів. Ще 15 — у підземному переході.

46-річна Олена Михайловська з Миколаєва тримає прапор України. За спиною — рюкзак. Вона тиждень живе у столиці. Ночує в киян.

— Мой син сидит в тюрьме за убийство милиционера, — витирає сльози під окулярами. — Он защищался и убил мента. Я уже шесть лет борюсь.

— Рішенням суду всі акції сьогодні заборонені, покиньте Майдан, — підходить худорлявий міліціонер років 25. Представлятися відмовляється. Поруч із ним ще шестеро правоохоронців. Виривають із рук жінок державний прапор.

Олена Михайловська смикає за прапор і б'є ним молодого міліціонера по голові. З нього злітає головний убір.

Двоє правоохоронців обережно беруть її за плечі.

— Я больна, — дивиться в очі одному з них Михайловська. — У меня грудь изрезана. Недавно операцию сделали. Онко. Будет синяк сплошь.

Міліціонер завмирає.

— Може самі пройдіть тоді, — каже тихо.

— За руки, за ноги узяв, я сказав, — кричить до нього молодий правоохоронець.

Двоє його колег під руки ведуть Михайловську та ще двох активістів до автозаку, що під'їхав до Майдану. Третій пхає ззаду.

"Ганьба!" — скандуть люди.

О 12.00 розпочинається мітинг. Зібралося близько сотні людей.

Виступає активіст 52-річний Володимир Іванов. Він узяв на себе повноваження лідера, доки звільнять керівника "врадіївської ходи" Василя Люберця. Йому дали до 10 діб за організацію акції протесту 18 липня.

— Нас сьогодні занадто мало, тому влада не звертає уваги, —каже Іванов. — Ті люди, які стояли тут шість діб, на них уже наганяють страх. Шістьох людей запхали до автозаків. Це вже доходить до абсурду. Міліція боїться об'єднання людей, робить усе, щоб ми сиділи на кухні.

Мітинг триває 50 хв. Після того близько 40 "врадіївців" залишаються на Майдані. Чекають звільнення Василя Люберця. Затриманих штрафують на 170 грн.

Зараз ви читаєте новину «Шістьох "врадіївців" затримали на майдані Незалежності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути